Μείωση άνω του 51% σημειώθηκε στην τιμή πώλησης του παραγωγού ελαιολάδου κατά την ελαιοκομική περίοδο που ακόμη διανύουμε (2024/2025), από τα €8,50 έως €9,00 ανά κιλό του περσινού ράλι, στα €4,00 έως €4,50 το κιλό.Η φετινή ελληνική παραγωγή ξεπέρασε τους 250.000 τόνους, ανοδικά άνω του 78% σε σχέση με τους περσινούς 130.000 έως 150.000 τόνους κατά το μέγιστο.
Ο νόμος προσφοράς και ζήτησης ανέβασε την περσινή τιμή και φέτος επήλθε η αποκλιμάκωση.
Ο Managing Director της Bio Cretan Olive Oil Limited και πρόεδρος της Ένωσης Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, Γιώργος Ανδρεαδάκης εκτίμησε ότι στο τέλος του πενταμήνου είχε διατεθεί περίπου το 40% της παραγωγής.
Η τρέχουσα ελαιοκομική σεζόν ήταν πολύ καλύτερη συνολικότερα σε όλες τις ελαιοπαραγωγές χώρες, καθώς η Ισπανία ξεπέρασε τα 1,4 εκατ. τόνους και στη σεζόν 2025/2026 αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,6 εκατ. τόνους.
Η συμβολή της γεωργίας ευφυΐας διεθνώς στην αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), το μέσο κόστος παραγωγής ελαιολάδου ανά κιλό κυμαίνεται μεταξύ €3,50 και 4,00, ενώ στην Ισπανία, η γεωργία ευφυΐας και η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών από το χωράφι το έχουν κατεβάσει μεταξύ €1,70 και €1,75 ανά κιλό.Η ελληνική παραγωγή της επόμενης σεζόν υπολογίζεται στους 250.000 τόνους, στα ίδια επίπεδα της φετινής, με την προϋπόθεση ότι θα ανευρεθεί προσωπικό για συγκομιδή ελιάς, καθότι το φετινό ημερομίσθιο συγκομιδής κυμαινόταν μεταξύ €60,00 και €70,00.
Η κατανάλωση εξαιρετικά παρθένου ελληνικού ελαιολάδου 2023 στην Ελλάδα είχε φτάσει τους 13.000 τόνους, στο ναδίρ της 30ετίας, ενώ φέτος ανέβηκε στους 15.000 τόνους -και πάλι χαμηλά σε σχέση με τους 40.000 τόνους του 2007. Την ίδια χρονιά, η κατά κεφαλήν κατανάλωση ήταν 20 κιλά, ενώ το 2024 υποχώρησε κάτω από τα 10, στα 9,7 κιλά.
Ελληνικές εξαγωγές ελαιόλαδου
Σταθερές, με αυξητικές τάσεις Σταθερές μεταξύ 45.000 και 50.000 τόνων παραμένουν οι εξαγωγές ελληνικού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου τα τελευταία χρόνια, Σύμφωνα με τον ΣΕΒΙΤΕΛ, οι αριθμοί αφορούν την ελαιοκομική σεζόν 2021/2022. Το 2012 εξάγονταν μόλις 25.000 τόνοι συνολικά. Μεγάλο μέρος της συνολικής παραγωγής φεύγει ατυποποίητο προς εξωτερικό, χωρίς η ελληνική βιομηχανία τυποποίησης ελαιολάδου να αποκομίζει τη σχετική προστιθέμενη αξία. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ, Κωνσταντίνος Κουτσιούμπης, παραδέχτηκε ότι γίνονται επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και παραγωγική δυναμικότητα, κάτι που θα δημιουργήσει αυξητικές τάσης στην ποσότητα εξαγωγών. Δεν δέχτηκε όμως την ύπαρξη στοιχείων που αποδεικνύουν ότι οι Ιταλοί εισαγωγείς ελαιολάδου προσφέρουν σταθερά υψηλότερη τιμή στον παραγωγό.
Πώς «απειλούν» Τουρκία και Μαρόκο τις εξαγωγές στις ΗΠΑ
Από τη συνολική παραγωγή, υπολογίζεται ότι εντός Ελλάδος καταναλώνονται μόνο οι 120.000 τόνοι. Από αυτούς, μεταξύ 60.000 και 70.000 τόνων διακινούνται σε 25κιλο και 18κιλο τενεκέ. Η Γερμανία κατέχει την πρώτη θέση σε εισαγωγές ελληνικού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου. Σταθερά την τελευταία πενταετία το 25% των ελληνικών εξαγωγών διακινούνται προς τις ΗΠΑ, που αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά μη ελαιοπαραγωγής χώρας. Για τους δασμούς ΗΠΑ, θα διεξαχθεί συζήτηση στο Υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη 24 Ιουνίου, καθώς είναι πιθανό οι ενιαίοι δασμοί για χώρες ΕΕ να ανέβουν ξανά στο 20%, από 10%. Αυτό θα δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα σε τρίτες ώρες, όπως Τουρκία και Μαρόκο, που έχουν συμφωνημένους δασμούς 10%, ενώ 27,5% έχει η Τυνησία.
Πηγή: Foodreporter