Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Μαΐου 2026, στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η συνάντηση γεωτεχνικών με θέμα: «Κρίση ρευστότητας στον πρωτογενή τομέα – Ώρα μηδέν για την Ελληνική Γεωργία»
Τη συνάντηση συνδιοργάνωσαν το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Γ.), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Ε.Γ.), η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Αγροτικής Συμβουλευτικής (Π.Ε.Φ.Α.ΣΥ.) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας εξαιτίας της παρατεταμένης στάσης πληρωμών στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, των δυσλειτουργιών στη λειτουργία του ΟΣΔΕ και της γενικευμένης έλλειψης ρευστότητας που πλήττει τόσο τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις όσο και τις γεωπονικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, κατατέθηκαν προτάσεις για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, με στόχο τη στήριξη της ελληνικής γεωργίας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του πρωτογενούς τομέα.
Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., κ. Μενέλαος Γαρδικιώτης, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Γ., κ. Χρήστος Παναγούλης, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Γ., κ. Αναστάσιος Μπινιάρης, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Φ.Α.Σ.Υ., κ. Δημήτριος Ντογκούλης, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών, κ. Ιωάννης Καραστέργιος και πλήθος Γεωτεχνικών παρευρισκόμενων στην εκδήλωση.
Όλοι οι ομιλητές υπογράμμισαν την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της ομαλής χρηματοδότησης των δράσεων αγροτικής ανάπτυξης και της εύρυθμης λειτουργίας των σχετικών πληροφοριακών συστημάτων και διοικητικών διαδικασιών, τονίζοντας επιτακτικά ότι η σημερινή κατάσταση δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για τον αγροτικό κόσμο και τους επαγγελματίες του κλάδου.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι κ.κ. Ιωάννης Οικονόμου, Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα προβλήματα του αγροτικού τομέα και Σταύρος Αραχωβίτης, πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και ο κ. Νικόλαος Κακαβάς, Πρόεδρος της Πανελλήνια Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, ο οποίος στην ομιλία του κατέστησε σαφές ότι στον αγώνα αυτό είναι μαζί όλοι οι Γεωτεχνικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και ιδιώτες.
Στη συνάντηση είχαν προσκληθεί τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι οποίες ωστόσο έλαμψαν με την απουσία τους, αδιαφορώντας για την αγωνία χιλιάδων γεωτεχνικών για το μέλλον του πρωτογενή τομέα παραγωγής, του οποίου αποτελούν τον στυλοβάτη του.
Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και οι συνδιοργανωτές φορείς θα συνεχίσουν την προσπάθεια για διάλογο αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, θα καταθέσουν γραπτώς υπόμνημα στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΑΑ που θα συνεδριάσει στις 26 Μαΐου 2026, ώστε να λάβουν γνώση όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην εν λόγω Επιτροπή, και, επιπλέον, θα κλιμακώσουν τις ενέργειές τους, διεκδικώντας ουσιαστικές λύσεις για τη στήριξη της ελληνικής γεωργίας, των γεωτεχνικών και των Ελλήνων αγροτών.Από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
Ε. Λιακούλη στη Βουλή :«Το ΓΕΩΤΕΕ καταγγέλλει την Κυβέρνηση:Καταστρέφετε τον πρωτογενή τομέα!»
Την οξύτατη κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας της χώρας, όπως αποτυπώνεται σε δημόσια παρέμβαση που πραγματοποίησε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος προς την Κυβέρνηση, το αρμόδιο Υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς, αναδεικνύει με κοινοβουλευτική παρέμβαση της – Αναφορά στη Βουλή των Ελλήνων, η Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών και Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.
Όπως επισημαίνει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, οι εκκρεμείς πληρωμές του Πυλώνα ΙΙ ανέρχονται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν επιπλέον 250 εκατ. ευρώ σε οφειλές από γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα προς τους παραγωγούς. Η παρατεταμένη καθυστέρηση καταβολής των ποσών αυτών έχει δημιουργήσει αλυσίδα οικονομικής ασφυξίας στους παραγωγούς καθώς αδυνατούν να εξοφλήσουν γεωτεχνικούς, γεωπονικά καταστήματα και προμηθευτές εφοδίων.
Παράλληλα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ 2026, γεγονός που συνεπάγεται: Περιορισμό του διαθέσιμου χρόνου για ελέγχους και διορθώσεις, αδυναμία ενεργοποίησης της Κάρτας Αγρότη και πρόσβασης των παραγωγών σε τραπεζική χρηματοδότηση, υπερφόρτωση των ΚΥΔ και των γεωτεχνικών, καθώς και κίνδυνο νέων καθυστερήσεων στις πληρωμές.
Επιπλέον, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τονίζει την αναγκαιότητα άμεσης επίσημης ενημέρωσης για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΚΥΔ, επισημαίνοντας πως η αβεβαιότητα που επικρατεί δυσχεραίνει τον προγραμματισμό, την εκπαίδευση και την ομαλή υποστήριξη των παραγωγών, ενώ παράλληλα, υποβάλλει ως αίτημα τη διασφάλιση του επιστημονικού ρόλου των γεωτεχνικών στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων.
Η Λαρισαία Βουλευτής, επισημαίνει ακόμα ότι, η εκτίναξη του κόστους παραγωγής – σε καύσιμα, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ενέργεια και λοιπές εισροές – καθιστά πολλές καλλιέργειες οριακά βιώσιμες, εντείνοντας τον κίνδυνο εγκατάλειψης της αγροτικής δραστηριότητας στην ελληνική ύπαιθρο.
Συνοψίζοντας, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να ανταποκριθεί άμεσα στα αιτήματα του Επιμελητηρίου και ειδικότερα, προβαίνοντας σε:
- σαφές χρονοδιάγραμμα πληρωμών των εκκρεμοτήτων του Πυλώνα ΙΙ και νομοθετική ρύθμιση όπου απαιτείται,
- άμεση ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ 2026 με επαρκή χρόνο υποβολής,
- επίσημη ενημέρωση για το πλαίσιο λειτουργίας των ΚΥΔ για τα έτη 2026 – 2027,
- διασφάλιση του ρόλου και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των γεωτεχνικών,
- καθώς και πρόσθετα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής.
«Η ελληνική αγροτική παραγωγή βρίσκεται σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη καμπή και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης για την αποφυγή της περαιτέρω αποδυνάμωσης του», σημειώνει η Λαρισαία Βουλευτής.










