spot_img
spot_img

Ροδάκινα και νεκταρίνια: καλό ξεκίνημα στο νότο της Ιταλίας

spot_img

Η καμπάνια συγκομηδής των ροδάκινων και των νεκταρινιών ξεκίνησε γύρω στις 10-12 Μαΐου, με μια μικρή καθυστέρηση σε σύγκριση με τα βερίκοκα, και βλέπει την Απουλία – παρά το γεγονός ότι έχει χάσει πολύ προϊόν στην περιοχή του San Ferdinando, λόγω χαλαζόπτωσης – και Policoro ως κύριες περιοχές παραγωγής στο Νότο. “«Αναμένεται μια εσοδεία με καλή παραγωγή, για τα εκτάρια που έχουν παραμείνει, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί», σημειώνει ο Antonio Zani.”

Ανταγωνιστική πίεση χωρών όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τουρκία

Από την άποψη της αγοράς, η αρχή ήταν θετική για τους μεσαίους μεγάλους καλλιεργητές.: το κρύο, το οποίο πρώτα επιβράδυνε την ανάπτυξη του προϊόντος και το κύμα καύσωνα έφτασε τις τελευταίες ημέρες, δεν επέτρεψε στο προϊόν να αναπτυχθεί όπως θα έπρεπε. Τα αποσπάσματα για την κατηγορία Β και το προϊόν Α ευθυγραμμίζονται με πέρυσι, ενώ η ανταγωνιστική πίεση χωρών όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τουρκία γίνεται αισθητή περισσότερο στους μικρότερους καλλιεργητές.. Και πάλι, ως εκ τούτου, είναι το ποιοτικό προϊόν που είναι πιο ανταγωνιστικό. «Για το μεσαίο και μεσαίου-μεγάλου προϊόντος αναμένουμε ικανοποίηση για τους καλλιεργητές. Εάν, από την άλλη πλευρά, πηγαίνετε σε ένα προϊόν τιμής, θα πρέπει να προσαρμοστείτε στις συνθήκες που προτείνονται από άλλες ανταγωνιστικές χώρες», επισημαίνει.

Η προσφορά του Νότου περιλαμβάνει επίσης μπακολντίνια που καλλιεργούνται στη Βασιλικάτα, διαθέσιμα από τις αρχές Ιουνίου έως τα τέλη Ιουλίου. “«Στη συνέχεια, έχουμε επίσης μερικά εκτάρια στη φάση των επίπεδων δοκιμών νεκταρινιών, οι οποίες θα κάνουν μια πρώτη παραγωγή φέτος», προσθέτει ο Zani.”

Βόρεια Ιταλία

Για τη Βόρεια Ιταλία η έναρξη έχει προγραμματιστεί μεταξύ 15 και 20 Ιουνίου με τα πρώτα κίτρινα νεκταρίνια, ακολουθούμενα πέντε έως δέκα ημέρες αργότερα από τα κίτρινα ροδάκινα. Εν τω μεταξύ, οι αραιωτικές δραστηριότητες βρίσκονται σε εξέλιξη και οι προοπτικές παραγωγής είναι ευνοϊκές.

Για να ολοκληρωθεί η προσφορά θα είναι λευκά ροδάκινα και νεκταρίνια, που διατίθενται στην αγορά κυρίως με την premium μάρκα Solatia. «Είναι ένα τμήμα στο οποίο πιστεύουμε πολύ – λέει ο Zani – και στο οποίο έχουμε επενδύσει πολύ σε ποιότητα, αντικαθιστώντας κατά τη διάρκεια των ετών ποικιλίες με περισσότερες ποικιλίες αιχμής για τον παραγωγό και για τον καταναλωτή».

Νέα ποικιλία Gilda

Εντός του τομέα ροδάκινου και νεκταρίνης, συνεχίζει ο δρόμος της Gilda, της μάρκας που ξεκίνησε το 2022 από την Granfrutta Zani και αφιερωμένη σε μια οικογένεια κόκκινων νεκταρινιών. «Είναι ένα προϊόν που εξακολουθεί να δοκιμάζεται επειδή ο αριθμός των εκταρίων είναι πολύ περιορισμένος, συγκεντρωμένος σε δύο αγροκτήματα».

Η Gilda ξεχωρίζει για το έντονο ρουμπινί χρώμα του δέρματος και του πολτού, για υψηλότερο από το μέσο βαθμό φυλλάδιου και για ένα γευστικό προφίλ που ανακαλεί το ροδάκινο του παρελθόντος, με τοποθέτηση προσανατολισμένο στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή.

«Όπως αναφέρθηκε, πιστεύουμε στο τμήμα του λευκού πολτού, το οποίο πάντα εκτιμούσαμε, και η Gilda είναι μια premium εξέλιξη αυτής της παράδοσης – εξηγεί ο Zani. Στην ιταλική αγορά η ανταπόκριση μέχρι σήμερα είναι θετική, ενώ στο εξωτερικό η διαδρομή είναι πιο περίπλοκη: το προϊόν φτάνει μεταξύ 20 και 25 Ιουλίου, σε πλήρη διαθεσιμότητα όλων των άλλων καλοκαιρινών ειδών και με έντονο ανταγωνισμό για να κερδίσει την ορατότητα του ραφιού. Αλλά η Gilda έχει μια μοναδικότητα: «Σήμερα υπάρχει ενδιαφέρον για εξειδικευμένα προϊόντα, αυθεντικά, με μια ιστορία να ειπωθεί».

Πηγή: Περιοδικό Fruitbook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ