Β. Ίμπας: Μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε βιολογικές πρακτικές
«Θα υπερπολλαπλασιάσω τις καλλιεργούμενες εκτάσεις με κινόα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο». Με αυτή τη φράση, ο Βασίλης Ίμπας, παραγωγός κινόα από την Πέλλα, συνοψίζει την εμπειρία του από μια καλλιέργεια που πριν από λίγα χρόνια ήταν άγνωστη στους περισσότερους Έλληνες αγρότες.
Σήμερα, ωστόσο, παρουσιάζεται ως μια εναλλακτική λύση σε μια δύσκολη συγκυρία για παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως το σιτάρι και το βαμβάκι.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η κινόα αποτελεί μια βιώσιμη απάντηση, τόσο στις οικονομικές όσο και στις καλλιεργητικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί. Όπως λέει, η συγκεκριμένη καλλιέργεια προσαρμόζεται πολύ καλά στα εδάφη της περιοχής, χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερες εισροές. «Με αποδόσεις που φτάνουν τα 250 έως 260 κιλά το στρέμμα, είδα πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τα σιτηρά», τονίζει, επισημαίνοντας πως το κόστος είναι μικρότερο και οι προοπτικές καλύτερες.
Η στροφή προς την κινόα δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ο κ. Ίμπας παραδέχεται ότι χρειάστηκε καθοδήγηση από γεωπόνους και συστηματική παρακολούθηση για να φτάσει σε ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Παρά το γεγονός ότι η καλλιέργεια ήταν μέχρι πρόσφατα άγνωστη στην περιοχή, οι συμβουλές των συνεργατών του αποδείχθηκαν καθοριστικές. «Με τις σωστές οδηγίες, καταφέραμε να δούμε απτά αποτελέσματα», αναφέρει.
Επιμένει στα 48 εκατοστά γραμμή από γραμμή.
Ένα από τα σημεία-κλειδιά, όπως εξηγεί, είναι η ρύθμιση της μηχανής σποράς. Ο ίδιος δοκίμασε αποστάσεις στα 48 εκατοστά, κάτω ακόμη και από το μισό μέτρο, καταγράφοντας θετικά αποτελέσματα. «Όσο περισσότερα φυτά το στρέμμα, τόσο μεγαλύτερη η παραγωγή. Το φυτό αναπτύσσεται γρήγορα και κλείνει τις γραμμές, εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη των ζιζανίων», σημειώνει και προσθέτει, «όλα αυτά θα κριθούν και από την εμπειρία που θα αποκτήσουμε μελλοντικά με τον τρόπο καλλιέργειας, διότι ο στόχος μας είναι η αύξηση των στρεμματικών αποδόσεων».
Σημαντικό πλεονέκτημα, κατά τον ίδιο, είναι και το χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Η κινόα, όπως τονίζει, απαιτεί λιγότερες ποσότητες λιπασμάτων, κάτι που μεταφράζεται σε οικονομία για τον παραγωγό αλλά και σε μικρότερη επιβάρυνση για το περιβάλλον. «Σε μια εποχή που οι τιμές των εισροών ανεβαίνουν συνεχώς, κάθε εξοικονόμηση έχει μεγάλη σημασία», τονίζει χαρακτηριστικά.
Λύση η συμβολαιακή συνεργασία
Ακόμη δηλώνει ότι η αγορά δείχνει επίσης να ανταποκρίνεται θετικά. «Μέσω συμβολαιακής γεωργίας, οι παραγωγοί εξασφαλίζουν διάθεση για την παραγωγή τους, γεγονός που τους δίνει μεγαλύτερη σιγουριά». Ο κ. Ίμπας θεωρεί ότι αυτή η καλλιέργεια μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για πολλούς συναδέλφους του που δυσκολεύονται με τις παραδοσιακές καλλιέργειες.
Κοιτάζοντας το μέλλον, επισημαίνει πως στόχος του είναι η ένταξη της κινόα στη βιολογική γεωργία. «Δεν έχει υψηλές απαιτήσεις σε εισροές, άρα μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε βιολογικές πρακτικές. Το ζήτημα είναι κατά πόσο η πολιτεία θα στηρίξει πραγματικά τις βιολογικές καλλιέργειες με πολιτικές που ενθαρρύνουν τους παραγωγούς», υπογραμμίζει.
www.spirito.gr