Πραγματοποιήθηκε σήμερα 17/2/2022 στην Αθήνα συνάντηση του Προεδρείου της ΠΟΓΕΔΥ (κ.κ. Νικ.Κακαβάς και Νικ.Μπόκαρης) με το Γενικό Γραμματέα Δασών κ. Κων/νο Αραβώση και τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών.
Στη συνάντηση τέθηκαν και συζητήθηκαν τα θέματα του Τομέα με σκοπό τη δέσμευση του νέου Γενικού Γραμματέα Δασών, αναφορικά με το χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών και την υπαγωγή των Δασικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την απρόσκοπτη λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών ως αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς και τα τρεχοντα θέματα των Δασολόγων.
Ειδικότερα :
Για το θέμα της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα τροποποιείται ο οργανισμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα εντάσσεται η Γενική Γραμματεία Δασών σε αυτό, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο ΣτΕ, η εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα Δασών είναι ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Απριλίου.
Για το θέμα των προσλήψεων 400 Δασολόγων και Δασοπόνων (θέσεις μονίμου προσωπικού) που έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για το έτος 2022, υπήρξε η δέσμευση ότι αμέσως μετά την υπογραφή του Π.Δ θα ξεκινήσει η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ για την προκήρυξη των θέσεων και την πρόσληψη του επιστημονικού προσωπικού.
Για το θέμα του προσωπικού (700 θέσεις δασολόγων, δασοπόνων και διοικητικών κλπ) που θα απασχοληθεί μέσω του ΟΑΕΔ δεσμεύτηκαν ότι πρόκειται να προκηρυχθούν άμεσα οι ανωτέρω θέσεις και αποδόθηκε η μέχρι σήμερα καθυστέρηση στη σύνδεση του εν λόγω προγράμματος του ΟΑΕΔ με άλλα σχετικά προγράμματα (αιτήματα) άλλων Υπουργείων που έπρεπε να προχωρήσουν παράλληλα με το δικό μας.
Για το θέμα του «Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας» για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δάση (Στάση εργασίας την Παρασκευή το πρωί ) έγινε εκτενής αναφορά στο ιστορικό του επιδόματος και το νομολογιακό κεκτημένο που υπάρχει (αποφάσεις του ΣτΕ, πρακτικό επιτροπής συμμόρφωσης, Γνωμοδοτήσεις Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κλπ) και αναλύθηκαν οι λόγοι για τους οποίους το ΥΠΕΝ πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για τη συνέχιση του επιδόματος στο ίδιο ύψος για όλους τους δικαιούχους.
Για το θέμα της τροπολογίας που εισήχθη σε άσχετο νομοσχέδιο και αφορά στην δημιουργία «Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων» με αποστολή τους τη συνδρομή στα έργα δασοπροστασίας, (κατ’ εξοχήν έργα πρόληψης) που μελετά και εκτελεί η Δασική Υπηρεσία καθώς και των έργων αποκατάστασης, μετά από φυσικές καταστροφές, έργα που ομοίως μελετά και εκτελεί η Δασική Υπηρεσία η Ομοσπονδία εξέφρασε την πλήρη διαφωνία της και την επιφύλαξή της για την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης. Η πάγια θέση της Ομοσπονδίας είναι ότι η στήριξη της συνεργασίας ανάμεσα στα εμπλεκόμενο Υπουργεία προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού έχει σαν προϋπόθεση τη στήριξη του έργου των Δασικών Υπηρεσιών και όχι την με οποιοδήποτε τρόπο υπονόμευσή τους. Τα δασικά έργα ειτε αφορούν στην πρόληψη είτε στην αποκατασταση των ζημιών μετα από πυρκαγιές είναι ειδικά έργα, απαιτούν ειδικές γνώσεις και για το λόγο αυτό οφείλει η Πολιτεία να στηρίξει τις Δασικές Υπηρεσίες