Να βγουν άμεσα οι υπάλληλοι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στην ύπαιθρο, προκειμένου να καταγράψουν τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι λασποβροχές του προηγούμενου διαστήματος, ζητούν αγρότες, αγροτοσυνδικαλιστές και συνεταιριστές της Κρήτης.
Την προηγούμενη Δευτέρα, 12 Ιουνίου, παρουσία υποψηφίων βουλευτών και εκπροσώπων και άλλων τοπικών φορέων, συγκεντρώθηκαν στο Πολύκεντρο του Προφήτη Ηλία, μετά από πρωτοβουλία της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, και εξέφρασαν την αγωνία τους για τη φετινή παραγωγή, ζητώντας ενίσχυση για την αναπλήρωση των απωλειών στα εισοδήματά τους.
Από την εν λόγω σύσκεψη, ωστόσο, απουσίαζαν οι εκπρόσωποι των ΔΑΟΚ του νησιού, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Οργάνωσης Πρίαμου Ιερωνυμάκη, ο οποίος, μιλώντας στην ΕΡΤ, κάλεσε την αρμόδια αντιπεφερειάρχη να παρέμβει, ώστε οι υπηρεσιακοί να βγουν άμεσα στα χωράφια, να μιλήσουν με τους παραγωγούς και να δουν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί κυρίως από τον περονόσπορο στα αμπέλια, αλλά και από την πτώση του ανθού και την σχινοκαρπία στις ελιές.
Ο ίδιος παρομοίασε τον περονόσπορο με τον καρκίνο, που, όπως είπε, κατατρώει αργά, από μέσα και παρά την χορήγηση φαρμάκων, τον οργανισμό. Με ανάλογο τρόπο, σημείωσε, ο περονόσπορος πολλαπλασιάζεται και προκαλεί καταστροφή στα αμπέλια, παρά τη χρήση φυτοφαρμάκων που επιβαρύνουν σημαντικά οικονομικά τον παραγωγό, χωρίς να μπορούν να ανακόψουν τις ζημιές.
Ο κ. Ιερωνυμάκης έκανε αναφορά σε προηγούμενες μεγάλες καταστροφές που έχει προκαλέσει ο περονόσπορος στα αμπέλια το 2011 αλλά και τις δεκαετίες του 70 και του 60, όταν, όπως είπε “πείνασε” το Ηράκλειο. Παράλληλα, σήμανε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενη νέα μεγάλη καταστροφή, με σοβαρές συνέπειες στις εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών, στην παραγωγή οίνου, αλλά και σταφίδας. Επανέλαβε δε ότι μια τέτοια καταστροφή θα συμπαρασύρει σαν ντόμινο και την υπόλοιπη τοπική οικονομία. Αυτό, όπως ανέφερε, έχει γίνει κατανοητό από φορείς όπως τα Επιμελητήρια, η ΟΕΒΕΝΗ, το Εργατικό Κέντρο κ.α., οι εκπρόσωποι των οποίων συντάσσονται με τους αγρότες στα αιτήματά τους.
Αυτό που ζητούν, σημείωσε ο κ. Ιερωνυμάκης, είναι να κινηθούν από τους εμπλεκόμενους φορείς οι διαδικασίες ώστε να συνταχθούν φάκελοι για τη διεκδίκηση ενισχύσεων των πληγέντων αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως έχει ήδη γίνει σε άλλες μεσογειακές χώρες, οι οποίες επίσης επηρεάζονται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, διεκδικούν έκτακτη ενίσχυση, για την άμεση οικονομική στήριξη των παραγωγών που έχουν υποστεί ζημίες.