Δυστυχώς την τελευταία διετία η καλλιέργεια της πιπεριάς που πάει στη βιομηχανία δεν πηγαίνει καλά μας λέει ο καλλιεργητής από τη Λάρισα κ. Κώστας Κακούσιος, τονίζοντας ότι έχει χτυπηθεί από ιώσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ σε άλλες καλλιέργειες, οι ιώσεις μπορούν να καταπολεμηθούν με τα υβρίδια αυτό δεν ισχύει στην βιομηχανική πιπέρια όπου η καλλιέργεια στηρίζεται σε μια απλή ποικιλία (σπόρο).
Εξαιτίας όμως αυτών των προβλημάτων, το φυτό γίνεται καχεκτικό, δίνει μικρούς καρπούς και η πλειονότητα της παραγωγής είναι μη εμπορεύσιμη. Την ίδια στιγμή κατακόρυφη είναι και η μείωση της απόδοσης ανά στρέμμα.
Όπως αναφέρει, ενώ υπό κανονικές συνθήκες -χωρίς ιώσεις- ένα στρέμμα καλλιεργημένο με την ποικιλία καμπανάκι (3.000 φυτά μπορούν να φυτευτούν στο στρέμμα ) μπορεί να αποδώσει έως και 2 τόνους προϊόν, λόγω των ιώσεων η απόδοση έχει πέσει στους 0 τόνους έως 1 τόνο το πολύ το στρέμμα. Αυτό εξηγεί και γιατί σήμερα σε όλη την Θεσσαλία απασχολούνται με την βιομηχανική πιπεριά το πολύ 5 άτομα.
Σημαντικές απώλειες καταγράφει και η ποικιλία Μακεδονικό η απόδοση της οποίας φτάνει υπό κανονικές συνθήκες 4 με 5 τόνους ανά στρέμμα. Όσον αφορά την τιμή, επισημαίνει ο κ. Κ. Κακούσιος, αυτή δεν εμφανίζει αυξομειώσεις από χρονιά σε χρονιά καθώς κατευθύνεται στη βιομηχανία. Έτσι στο Καμπανάκι είναι στα 40 λεπτά το κιλό και στην ποικιλία Μακεδονικό στα 35 λεπτά το κιλό.
Η πιπεριά στη Φλώρινα
Μεταποιώντας σχεδόν το 100% της παραγωγής που έχει από τα 50 και πλέον στρέμματα που διαχειρίζεται, ο κ. Πέτρος Ναουμίδης, είναι ένας από τους μεγαλύτερους μεταποιητές και καλλιεργητές στην περιοχή. Όπως μας ανέφερε καλλιεργεί την τοπική ποικιλία πιπεριάς Αγίου Παντελεήμονα Φλώρινας.
Ξεκαθαρίζοντας ότι η επιτραπέζια πιπέρια και η βιομηχανική πιπέρια είναι η μέρα με την νύχτα καθώς στην πρώτη πρωταγωνιστεί ο άνθρωπος, ενώ στη δεύτερη ο μηχανολογικός εξοπλισμός, η τοπική αυτή ποικιλία έχει κάποια βασικά χαρακτηριστικά. Εκτός από το κόκκινο χρώμα είναι πλατιά, δίλοβη, δεν είναι μεγάλη, δεν είναι στενόμακρη και δεν είναι υβρίδιο. Η συγκομιδή της ξεκινά τέλη Ιουλίου και ολοκληρώνεται τέλη Οκτωβρίου.
Όπως μας τόνισε η καλλιέργεια της πιπεριάς στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι μία ακόμη καλλιέργεια. Ταυτίζεται με την παράδοση του τόπου και είναι σήμα κατατεθέν της περιοχής. Όπως λέει χαρακτηριστικά δεν υπάρχει σπίτι στην περιοχή που να μην την καλλιεργεί έστω και ένα στρέμμα με πιπεριά ακόμη και για προσωπική χρήση.
Ο μέσος όρος της χονδρικής τιμής στη πιπεριά που προορίζεται για την βιομηχανία είναι στα 40 λεπτά το κιλό, ενώ η μέση τιμή στην επιτραπέζια πιπεριά είναι στα 60 λεπτά το κιλό.
Σημαντικές απώλειες κατέγραψε την τελευταία χρονιά η καλλιέργεια της πιπεριάς, λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών, όπου η θερμοκρασία ανεβοκατέβαινε. Την ίδια στιγμή, οι τιμές βρίσκονται στα ύψη ακόμη και τώρα, καθώς το προϊόν δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών
Στην Ιεράπετρα
Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Πατεράκη, παραγωγό στην Ιεράπετρα Κρήτης τον τελευταίο χρόνο, η επιτραπέζια πιπεριά θερμοκηπίου μέτρησε απώλειες εξαιτίας του καιρού. Ανάλογα σημειώθηκαν και στην Ισπανία υπογραμμίζει ο ίδιος, με αποτέλεσμα την παραγωγή να την πάρουν κράτη των Βαλκανίων, όπως η Βουλγαρία και η Τσεχία.
Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει προϊόν, οι τιμές είναι πολύ υψηλές μας λέει ο ίδιος. Συγκεκριμένα οι τιμές στις πιπεριές κέρατο είναι στην παρούσα φάση στο 1,30 ευρώ το κιλό, ενώ πριν μερικές μέρες ήταν στα 2 ευρώ το κιλό. Οι πιπεριές Φλωρίνης στα 2,7 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή στις πράσινες κουπάτες δεν έχει πέσει κάτω από 2 ευρώ το κιλό.
Όπως επισημαίνει αν δεν γινόντουσαν εισαγωγές από Ολλανδία και Ισραήλ η τιμή θα ήταν πάνω από 5 ευρώ το κιλό.
Στη Βοιωτία
Πράγματι, οι δύο τελευταίες χρονιές ήταν πολύ άσχημες για την καλλιέργεια μας ανέφερε ο παραγωγός Βασίλης Κόλλιας. Δεν είναι μόνο οι άστατες καιρικές συνθήκες που έχουν βασικό λόγο στην πορεία της καλλιέργειας αλλά και οι απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν λόγω του Κορωνοϊού, με τα εστιατόρια ανά τον κόσμο να κλείνουν, άρα συμπαρασύροντας προς τα κάτω την κατανάλωση, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε και από τους ανύπαρκτους τουρίστες.
Δυστυχώς η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη επισημαίνει ο ίδιος και δυσκολεύει κατά τον ίδιο περισσότερο από το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί με τις παρούσες συνθήκες να κάνει πρόβλεψη και προγραμματισμό. Ο ίδιος πιστεύει ότι μόνο όσοι διαχειρίζονται αρκετά στρέμματα και μπορούν να επενδύσουν θα ασχοληθούν με την καλλιέργεια στο μέλλον.
Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου
ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ