- Για άνοδο στην ποσότητα και αυξημένη ζήτηση μιλούν οι φιστικοπαραγωγοί
Ως την καλύτερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών χαρακτηρίζουν τη φετινή οι φιστικοπαραγωγοί, που παρά τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο τους, κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση στην παραγωγή και ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση από πλευράς των καταναλωτών. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τόσο την άνοιξη όσο και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ευνόησαν την καλλιέργεια του φιστικιού, ενώ επιτάχυναν τη διαδικασία συγκομιδής με τους παραγωγούς να βλέπουν τα… καφάσια τους να γεμίζουν γρήγορα και να μπαίνουν από νωρίς στο στάδιο της πώλησης.
Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον από Ιταλούς έμπορους, που σπεύδουν να απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες φιστικιού αν και όπως τονίζουν οι φιστικοπαραγωγοί καταγράφεται σημαντική πτώση στην τιμή πώλησης, σε σχέση με πέρσι. Η έλλειψη εργατικών χεριών αλλά και η απουσία ουσιαστικής στήριξης από πλευράς της πολιτείας παραμένουν τα δύο μεγάλα «αγκάθια» που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί φιστικιού, οι οποίοι τονίζουν εμφατικά πως νιώθουν ιδιαίτερα αδικημένοι ως προς τις ενισχύσεις που λαμβάνουν, κάτι που δημιουργεί αντικίνητρα σε νέους καλλιεργητές και τους αποθαρρύνει από το να ασχοληθούν με το φιστίκι.
Ιδανικές συνθήκες
«Φέτος ήταν μια πολύ δυνατή παραγωγική χρονιά για την Ελλάδα και την περιοχή μας ειδικότερα, ήταν μια από τις καλύτερες των τελευταίων 20 ετών μπορώ να πω. Σε αυτό συντέλεσαν πολλοί παράγοντες. Πέρσι για παράδειγμα είχαμε μειωμένη παραγωγή λόγω της παγωνιάς. Φέτος ωστόσο η χρονιά ξεκίνησε χωρίς πολλές υγρασίες, που ευνόησαν τα φιστίκια αλλά αυτό είχε ως συνέπεια να εμφανιστούν τα έντομα, όπως η ψείρα για παράδειγμα που είναι ένας μεγάλος εχθρός. Μπορεί να καταπολεμηθεί αλλά έχει κόστος» αναφέρει ο Μάκης Μπούργος, παραγωγός και μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Μάκρης.
«Μέσα στο Ιούνιο οι βροχές περιόρισαν το έντομο ενώ την παραγωγή ευνόησαν και οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού που ήταν ήπιας τάξης και δεν είχαμε αυτές τις ακραίες ζέστες όπως πέρσι. Σαν αποτέλεσμα, τα φιστίκια ωρίμασαν φυσιολογικά ενώ οι βροχοπτώσεις του Αυγούστου, εδώ στην περιοχή, επιτάχυναν την ωρίμανση και αναγκάστηκε ο κόσμος να μαζέψει εσπευσμένα. Αυτό ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα να χρειαστούν πολλά εργατικά χέρια, τα οποία δεν υπάρχουν και είναι ένα πρόβλημα αυτό το οποίο χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει» προσθέτει ο ίδιος.
Οι φιστικοπαραγωγοί ολοκληρώνουν τη συγκομιδή στην περιοχή και πλέον βρίσκονται στο στάδιο των πωλήσεων. «Οι τιμές είναι χαμηλότερες από πέρσι, λόγω της μεγάλης παραγωγής, αλλά υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση κυρίως από Ιταλούς έμπορους» εξηγεί ο κ. Μπούργος, τονίζοντας πως την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί, με τα φάρμακα που χρησιμοποιούν οι φιστικοπαραγωγοί να αυξάνονται κατά 30%, τα λιπάσματα κατά σχεδόν 200% και το πετρέλαιο να καταγράφει ένα ράλι ανόδου. «Εδώ έρχεται ένα παράπονο που έχουμε σαν φιστικοπαραγωγοί, και έχουμε καταθέσει και αίτημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών, και αφορά την κατανομή του πετρελαίου καθώς εμάς μας αφήνουν στα 3,6 λίτρα ανά στρέμμα. Αυτό είναι γέλιο, δεν υπάρχουν λόγια για να το περιγράψω. Δεν μπορεί να βάζεις το βαμβάκι στα 36 λίτρα ανά στρέμμα και εμείς που έχουμε επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς, έχουμε την ξήρανση που απαιτείται πετρέλαιο, που χρειαζόμαστε περίπου 30-40 λίτρα πετρέλαιο να μας βάζεις στα 3,6 λίτρα. Είναι κοροϊδία αυτό» προσθέτει με νόημα ο έμπειρος φιστικοπαραγωγός.
Σχολιάζοντας το εάν υπάρχει ενδιαφέρον από νέους καλλιεργητές να ασχοληθούν με το φιστίκι ο κ. Μπούργος υπογραμμίζει πως «τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν πάρα πολλές φυτεύσεις. Οι φυτεύσεις συνεχίζονται αλλά με μειωμένο ρυθμό. Για κάποιον που δεν έχει μεγάλη έκταση και δεν έχει και δικά του μηχανήματα και όσο η τιμή μειώνεται, δεν υπάρχει ένα σοβαρό κίνητρο για να καλλιεργήσει. Το φιστίκι μας είναι εξαιρετικής ποιότητας, μπορώ να πω από τα καλύτερα στον κόσμο για αυτό και είναι περιζήτητο. Ένα 20% καταναλώνουμε εγχώρια και το υπόλοιπο φεύγει στο εξωτερικό».
Αυξημένη ποσότητα
Παρόμοια είναι η εικόνα που μεταφέρει και ο ΦερούχΜπακή Ογλού, παραγωγός φιστικιού από την Ξάνθη, ο οποίος κάνει λόγο για σημαντική αύξηση στην παραγωγή και εξίσου μεγάλη άνοδο στη ζήτηση.
«Τα πράγματα φέτος είναι καλύτερα από πέρσι. Μας χτύπησε βέβαια το χαλάζι και είχαμε μια ζημιά από εκεί αλλά σε γενικές γραμμές η ποσότητα είναι αυξημένη συγκριτικά με πέρσι. Έδωσα μεγάλη προσοχή ωστόσο στην παραγωγή και με τα λιπάσματα που χρειάστηκαν και κάθε άλλη ενέργεια» σημειώνει ο ίδιος, ενώ παράλληλα εξηγεί πως το κόστος παραγωγής εκτινάχθηκε λόγω των ανατιμήσεων σε βασικά λειτουργικά έξοδα.
«Τα έξοδα ήταν διπλάσια σε σχέση με πέρσι. Οι τιμές είναι λίγο αυξημένες, πέρσι δίναμε στα 2,8 και φέτος στα 3,5 ωστόσο είναι σχετικά χαμηλές για να μπορεί ο κόσμος να αγοράσει» υπογραμμίζει ο παραγωγός από την Ξάνθη, ο οποίος καλλιεργεί μια παραδοσιακή ποικιλία επί σειρά ετών και ασχολείται κυρίως με τη λιανική πώληση. «Η ζήτηση είναι αυξημένη γιατί το φιστίκι που βγάζουμε είναι άπιαστο από θέμα ποιότητας. Είναι μια παραδοσιακή ποικιλία, δεν είναι κάποιο υβρίδιο, ενώ η συγκομιδή γίνεται με εξίσου παραδοσιακό τρόπο» καταλήγει ο ίδιος.
Του Γιώργου Μαυρίδη
ENTYΠΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ