Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

ΕΑΣ Νάξου: Συνεχείς παρεμβάσεις

spot_img

Συνεχείς παρεμβάσεις της ΕΑΣ Νάξου , του προέδρου Καπούνη σε διάφορα μέτωπα. Τηλεοράσεις, κανάλια, εκθέσεις, στο κοινοβούλιο. Ας δούμε αναλυτικά:

Παρέμβαση του Δ. Καπούνη στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, προσκλήθηκε να πραγματοποιήσει τη δική του παρέμβαση στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής της Πέμπτης 8 Φεβρουαρίου 2024.

Το θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης, η οποία πραγματοποιήθηκε παρόντος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, ήταν η «Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων “Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης”».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Δ. Καπούνης στην παρέμβασή του:

«Θα σταθώ στο άρθρο 45, που αφορά στην ίδρυση των αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια, καθώς και στην τροποποίηση του άρθρου 67 του νόμου 4497 του 2017.

Η πρότασή μας είναι να μην πληρώσει στα Επιμελητήρια ούτε ένα ευρώ κανένας αγρότης και κανένας κτηνοτρόφος και αυτό να γίνει κατ’ εξακολούθηση.
 
Οι θέσεις μας αναφορικά με το συγκεκριμένο άρθρο είναι
• Ναι στη δημιουργία του σχετικού αγροτικού τμήματος, όπως είναι προσδιορισμένο στην εν λόγω νομοθετική τροπολογία, πέραν των όσων τμημάτων ήδη από τον νόμο προβλέπονται
• Ναι στην προαιρετική ένταξη αγροτών (φυσικών προσώπων) στα επιμελητήρια και παράλληλα όχι στην ένταξη των αγροτικών οργανώσεων που εγγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΜΑΣ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επειδή η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) αποτελεί το μοναδικό αναγνωρισμένο όργανο από το Υπουργείο
• Ναι στην ίση αντιμετώπιση των αγροτών με τους άλλους επαγγελματίες ή επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα Επιμελητήρια και κατανομή στο Διοικητικό Συμβούλιο βάσει του αριθμού που προβλέπεται και
• Ναι στη συνέχιση της δωρεάν τήρησης του μητρώου των αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Να αναφέρω, εδώ, ότι η ΕΘΕΑΣ μπορεί να στηρίξει το μητρώο των αγροτών και τη διατήρησή του
».

Ο Δ. Καπούνης έκλεισε την παρέμβασή του απευθυνόμενος ευθέως στον κ. Αυγενάκη, στον οποίο είπε: «Στην επίσκεψη που θα γίνει από τα μπλόκα στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα είναι καλό να βρίσκεται και ο Παύλος Σατολιάς, Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, που εκπροσωπεί όλους τους αγρότες όλης της Ελλάδας. Δεν είναι μόνον τα μπλόκα που έχουν προβλήματα. Προβλήματα αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και στην υπόλοιπη Ελλάδα, λ.χ. στις νησιωτικές περιοχές όπως η δική μας, που εμπίπτουν στη νησιωτικότητα».

Δείτε το απόσπασμα:

https://www.youtube.com/watch?v=rS6U1UiAhyA

Οι Ναξιώτες παραγωγοί στη Ναυτεμπορική: «Εάν τα βγάζαμε πέρα… δεν θα φωνάζαμε!»

Ενώ οι Αγρότες σε όλη την Ελλάδα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους ώστε να αναδείξουν και να λυθούν τα τεράστια προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, σε αυτά ακριβώς αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης και οι Ναξιώτες παραγωγοί, Στέλιος Ζεύλης (κτηνοτρόφος) και Στέλιος Βαθρακοκοίλης (πατατοπαραγωγός), μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής.

«Τα τελευταία δύο χρόνια ο Αγρότης και ο Κτηνοτρόφος δεν στηρίχθηκαν καθόλου. Γι’ αυτό έχουμε αυτές τις κινητοποιήσεις, που θα ενταθούν και θα φτάσουμε μέχρι την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα», τόνισε ο Δ. Καπούνης.

Ύστερα, τον λόγο πήρε ο Σ. Ζεύλης: «Αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ δύσκολο να διατηρηθεί ο πρωτογενής τομέας της Νάξου. Το κόστος παραγωγής είναι πολύ μεγάλο, οι ζωοτροφές πολύ ακριβές, όπως και το πετρέλαιο. Δεν μπορούμε να διατηρηθούμε. Οι κτηνοτροφικές μονάδες κλείνουν η μία μετά την άλλη. Εγώ, εάν δεν είχα μπει σε ένα πρόγραμμα, τον στάβλο θα τον είχα κλείσει και είμαι μόνο 30 ετών. Θα κοιτούσα να κάνω κάτι άλλο. Με δεσμεύει το πρόγραμμα και προσπαθώ να συντηρήσω τα ζώα μου, αλλά οι προσπάθειές μου θα πάνε χαμένες. Δεν συντηρούνται τα ζώα, θα τελειώσουν. Δεν τα βγάζω πέρα. Εάν τα βγάζαμε πέρα… δεν θα φωνάζαμε!».

Ο Ναξιώτης κτηνοτρόφος πρόσθεσε, δείχνοντας μία μπάλα ζωοτροφή: «Για να ποτίσουμε ώστε να μεγαλώσει το φυτό και να το ταΐσουμε έπειτα στα ζώα, το ρεύμα κόστιζε 6-7 ευρώ την ώρα, τώρα κοστίζει 25-30. Επίσης, το πετρέλαιο πέρυσι κόστιζε 2,20 και 2,50 ευρώ, φέτος 2, ενώ τα μεταφορικά για να έλθουν οι ζωοτροφές στο νησί έχουν αυξηθεί 40%! Πώς θα συντηρήσω αυτή τη μονάδα;».

Σε εκείνο το σημείο, παρενέβη ο Δ. Καπούνης, που είπε: «Εάν ο Στέλιος Ζεύλης αγοράσει από τη Θήβα, π.χ. τριφύλλι, θα πληρώσει 2 χιλ. ευρώ για 25 τόνους και θα δώσει περίπου άλλα τόσα για να φέρει το φορτίο στη Νάξο. Η νησιωτικότητα δεν εφαρμόζεται και πρέπει η Πολιτεία να το δει καλύτερα αυτό».

Ακολούθως, μίλησε ο Σ. Βαθρακοκοίλης: «Τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα είναι πολλά και ποικίλα, ξεκινώντας από την κλιματική αλλαγή και τη λειψυδρία. Εγώ, άλλες χρονιές, καλλιεργούσα 100 στρ. πατάτες και άλλα 50 με οπωροκηπευτικά, όμως σκέπτομαι να μην ασχοληθώ καθόλου γιατί σε λίγο δεν θα υπάρχει νερό εδώ. Σκέπτομαι να ασχοληθώ με την εστίαση, να βγάλω το μεροκάματό μου. Δυστυχώς, όταν ζεις μόνο από τον πρωτογενή τομέα (και αν δεν ασχολείσαι και με κάτι ακόμα για να συμπληρώσεις το εισόδημά σου), είσαι σίγουρα για… τη φυλακή!».

Στη συνέχεια, ο Δ. Καπούνης ανέδειξε εκ νέου το ζήτημα του φράγματος του Τσικαλαριούπρογραμματίστηκε το 2008, δημοπρατήθηκε το 2010, έχει κόστος 37,5 εκατ. ευρώ και έως σήμερα δεν έχει μπει ούτε… τσάπα μέσα! Δεν υπάρχει νερό στη Νάξο. Εάν το φράγμα ήταν έτοιμο και γεμάτο, δεν θα υπήρχε πρόβλημα για χρόνια ακόμα και αν δεν έβρεχε καθόλου») αλλά και εκείνο των χρημάτων που αποδίδει ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να παίρνει τα ασφάλιστρα που πληρώνει ο παραγωγός και να επιστρέφεται όχι το 100% αλλά μόνο το 65%»), με τον Σ. Ζεύλη να συμπληρώνει: «Έχω δύο χρόνια να πάρω από τον ΕΛΓΑ αποζημίωση για δύο αγελάδες μου που πέθαναν! Μία αποζημίωση από μία γελάδα που πέθανε μέχρι το 2021 ήταν 900-950 ευρώ, τώρα έχει μειωθεί κατά 40%. Για την ίδια αγελάδα, θα πάρω το πολύ 400 με 450 ευρώ, αν τα πάρω!».

Στο άκουσμα της είδησης ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προτίθεται να συναντηθεί την προσεχή Δευτέρα με τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Δ. Καπούνης υπογράμμισε: «Εμείς, η Ε.Α.Σ. Νάξου, θα ανεβούμε στην Αθήνα. Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν μπορεί να το κάνει, παραπέμπει μονίμως σε άλλα Υπουργεία για τα διάφορα προβλήματα που του παραθέτουμε. Γι’ αυτό ζητήσαμε να δούμε τον Πρωθυπουργό. Δεν είμαστε υποκινούμενοι από κανέναν. Πρέπει να δοθεί όλο το πετρέλαιο αφορολόγητο (όπως γίνεται με τους ψαράδες), να ξαναδούμε το μέτρο της έκπτωσης στο ρεύμα (καθώς για τους μήνες που δόθηκε δεν υπάρχει παραγωγή), να επανεξεταστούν τα μεταφορικά κόστη, να εφαρμοστεί η νησιωτικότητα (που υφίσταται μόνο ως… τίτλος!), να επανεξεταστεί η ΚΑΠ και ο ΕΛΓΑ να αποδίδει το 100%».

Η σύνδεση έκλεισε με ένα επιπλέον σχόλιο του Σ. Βαθρακοκοίλη: «Δεν μπορούμε να λεγόμαστε Ευρωπαϊκή Ένωση, μία οικογένεια υποτίθεται και άλλες απολαβές να έχει ο Γάλλος και ο Ισπανός αγρότης και η Ελλάδα να μην είναι τίποτα μπροστά σε αυτές τις χώρες. Άρα, δεν είμαστε ενωμένη Ευρώπη, αλλά είμαστε Ευρώπη για εκείνους που συμφέρει και εμείς είμαστε… παραμεθόριος!».

Δείτε το απόσπασμα:

https://www.youtube.com/watch?v=JtnulbkxII8

Δηλώσεις του Δ. Καπούνη σε ΣΚΑΪ και ΕΡΤ

Την ώρα που οι αγρότες αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και προχωρούν σε αποκλεισμούς εθνικών και επαρχιακών οδών ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μίλησε στους «Αταίριαστους» του ΣΚΑΪ για τα αιτήματα των παραγωγών και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο Δ. Καπούνης μίλησε ζωντανά στην εκπομπή από μία σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα του νησιού μας, στην οποία θα βρει κανείς καινούργιας παραγωγής ζώα που, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, «θα τα δώσει η Ε.Α.Σ. στους κτηνοτρόφους για να τους ενισχύσει περισσότερο ώστε να σταθούν στα πόδια τους και να παραμείνουν στο επάγγελμα». Πρόσθεσε, δε, ότι «τον Ιανουάριο έκλεισαν στη Νάξο άλλοι τρεις στάβλοι και ένας ακόμα ίσως κλείσει, ενώ για να σταθεί ζητά οικονομική βοήθεια από την Ε.Α.Σ. (η οποία φυσικά θα την δώσει σε βάθος πενταετίας)».

Έπειτα, ο Δ. Καπούνης ρωτήθηκε για το κόστος παραγωγής και υπογράμμισε πως «έχει εκτοξευθεί και δεν μπορεί να μαζευτεί πλέον, ειδικά εδώ στο νησί, που το αφορά η νησιωτικότητα η οποία όμως δεν λαμβάνεται υπόψη. Να αναφέρω ένα παράδειγμα: ποτίζαμε από γεωτρήσεις με 7 ευρώ/ώρα και τώρα το κόστος είναι 28,30 ευρώ/ώρα. Πώς δικαιολογείται αυτό το κόστος και πώς θα το καλύψει ο παραγωγός; Ακόμη, το πετρέλαιο είναι ακριβότερο στη Νάξο από την υπόλοιπη Ελλάδα λόγω νησιωτικότητας και δεν ξέρουμε πού θα φτάσει».

Σε ερώτηση για το αν καλύπτουν τους παραγωγούςτα μέτρα στήριξής τους που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο Δ. Καπούνης ξεκαθάρισε: «Όχι. Λ.χ., η επιστρεπτέα είναι 3 ευρώ/στρέμμα. Ένας παραγωγός μπορεί να έχει 50 στρέμματα αλλά να καλλιεργεί και να δηλώνει στο ΟΣΔΕ τα 30, άρα θα πληρωθεί 90 ευρώ – ούτε το ένα τρίτο του ντεπόζιτου του πετρελαίου δεν μπορεί να αγοράσει με αυτό το ποσό! Στο ρεύμα, στα αναλώσιμα, στα φυτοφάρμακα, τα ίδια. Επιπλέον, μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να έδωσε σωστά τα χρήματα των αποζημιώσεων στην Ελλάδα αλλά η κατανομή που έγινε δεν ήταν σωστή και μειώθηκε κατά 30-35%. Δεν μπορεί να λέει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης, ότι θα διαπραγματευτούμε εκ νέου την ΚΑΠ για να δούμε τι λάθη έχουν γίνει και λίγο αργότερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να δηλώνει πως ο ίδιος διαπραγματεύτηκε την ΚΑΠ και πως έγινε το καλύτερο δυνατό. Δεν μπορεί ένας Υπουργός να αδειάζει τον Πρωθυπουργό».

«Από εκεί και πέρα», κατέληξε ο Δ. Καπούνης, «έχουμε κάποια αιτήματα που είναι σοβαρά και πρέπει να τα εξετάσει η Πολιτεία και να σταθεί δίπλα στον Αγρότη και στον Κτηνοτρόφο. Λέμε ότι μειώθηκαν οι τιμές κάποιων προϊόντων στο ράφι, νομίζετε όμως ότι οι αλυσίδες και οι έμποροι έχασαν τα κέρδη τους; Όχι! Το γάλα, από 1,70 και 1,65 που το έπαιρνε ο παραγωγός, έχει φθάσει στο 1,20 και στο 1,40. Μειώθηκαν, δηλαδή, τα κέρδη των παραγωγών, που μια ζωή αυτοί την πατάνε!».

Δείτε το απόσπασμα:
https://www.youtube.com/watch?v=0JAx6HX6X14

Επιπλέον, στη διάρκεια της σημερινής ημέρας η εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ κάλεσε τον Δ. Καπούνη να σχολιάσει τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, τα οποία αναφέρουν πως τον Ιανουάριο του 2024 αυξήθηκαν κατά 31,36% στην χώρα μας οι εισαγωγές νωπών φρούτωνκαι λαχανικών.

Ένα από τα προϊόντα, οι εισαγωγές των οποίων σημείωσαν μεγάλη αύξηση, ήταν και η πατάτα, με τον Δ. Καπούνη να μιλά μέσα από την καρδιά του πιστοποιημένου Συσκευαστηρίου Πατάτας της Ε.Α.Σ. Νάξου, ο Δ. Καπούνης και να τονίζει, αρχικά: «Στην Ελλάδα παράγονται περίπου 350 χιλ. τόνοι πατάτας, ενώ στη Νάξο περίπου 5-6 τόνοι, ανάλογα τις κλιματολογικές συνθήκες και το διαθέσιμο νερό στο νησί. Από την άλλη, οι εισαγωγές πατάτας στην Ελλάδα είναι γύρω στους 220 χιλ. τόνους, κυρίως από Αίγυπτο, Γαλλία και Κύπρο».

Οι παρουσιαστές της εκπομπής ρώτησαν, ύστερα, τον Δ. Καπούνη για ποιον λόγο τον Ιανουάριο του 2024 εισήχθησαν 15 χιλ. τόνοι πατάτας, από 12 χιλ. τόνοι τον Ιανουάριο του 2023: «Λόγω κλιματολογικών συνθηκών δεν υπήρξε μεγάλη παραγωγή πατάτας στην Ελλάδα. Στη Νάξο, άλλες εποχές, βγάζαμε 1.500 τόνους χειμερινή πατάτα. Φέτος δεν έχουμε πάνω από 600-700 τόνους. Εμείς, η Ε.Α.Σ., παραλάβαμε γύρω στους 550 τόνους και την άλλη εβδομάδα δεν θα υπάρχει πατάτα να δώσουμε. Έχει εξαντληθεί το στοκ. Η παραγωγή Πατάτας Νάξου αντιστοιχεί στο 1,5% της συνολικής ελληνικής παραγωγής. Πέφτουν οι ποσότητές της. Άλλωστε, ο αγρότης έχει πλέον φύγει από το χωράφι κι ασχολείται με τον τριτογενή τομέα, όπου και θα καταλήξουμε όλοι…».

Ο Δ. Καπούνης συνέχισε: «Υπάρχουν, βέβαια και εισαγόμενα προϊόντα φθηνότερα από τα δικά μας από τρίτες και όχι ευρωπαϊκές χώρες. Αν έχουν εισαχθεί 220 χιλ. τόνοι πατάτας, οι 90-100 είναι από την Αίγυπτο. Επιπλέον, φθηνά προϊόντα, πατάτες ή άλλα οπωροκηπευτικά, έρχονται από Ουκρανία και Γεωργία».

Καταλήγοντας, ο Δ. Καπούνης υπογράμμισε: «Είναι ανεβασμένα τα κόστη του παραγωγού. Υπάρχουν, ωστόσο και ελληνοποιήσεις στην πατάτα. Εμείς, ως Ε.Α.Σ., αγοράσαμε από τον παραγωγό 89 λεπτά την πατάτα. Για να την στείλουμε στην Αθήνα χωρίς επεξεργασία θα πάει 1 ευρώ. Στη λαϊκή πωλείται στα 90 λεπτά. Πως γίνεται αυτό; Πώς γίνεται η Πατάτα Νάξου, που δεν υπάρχει στη αγορά, να πουλιέται 90 λεπτά και 1 ευρώ στη λαϊκή; Κάτι άλλο συμβαίνει. Οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν! Πατάτα Νάξου της Ε.Α.Σ. θα έχουμε ξανά το καλοκαίρι (Ιούνιο, Ιούλιο) και μόνο στα σούπερ μάρκετ. Η Πατάτα μας είναι προϊόν ΠΓΕ, πιστοποιημένη, ελεγμένη, στο διχτάκι και με την καρτέλα για την ιχνηλασιμότητα και βρίσκεται μόνο στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων».

Δείτε το απόσπασμα:
https://www.youtube.com/watch?v=25XUbX9FRyA&t=1s

Δ. Καπούνης σε Mega και Real FM: «Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι… ψίχουλα, θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις μας!»

Εν όψει της αυριανής πανελλαδικής σύσκεψης των Αγροτών στην οποία και θα αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα Mega» τόνισε ότι θα υπάρξει (ειρηνική) κλιμάκωση αυτών των κινητοποιήσεων.

«Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την στήριξη των αγροτών είναι… ψίχουλα!», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δ. Καπούνης και πρόσθεσε: «Θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Πρέπει να στηρίξει περισσότερο η κυβέρνηση τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Είναι ένα επικοινωνιακό τρικ το να κατεβαίνει στα μπλόκα και να λέει ότι συμμερίζεται τα προβλήματά μας. Πρέπει να το σταματήσει αυτό. Οφείλει να δώσει βάση στα προβλήματά μας. Λ.χ., το να κάνει έκπτωση στο ρεύμα στον αγρότη στους πέντε μήνες που δεν υπάρχει παραγωγή είναι μέτρο στήριξης; Θέλουμε αφορολόγητο πετρέλαιο και το αγροτικό ρεύμα όπως ήταν παλιά, όταν ποτίζαμε με 7 ευρώ/ώρα και τώρα δίνουμε 30!».

Ο Δ. Καπούνης ξεκαθάρισε, επίσης: «Εμείς κάνουμε ειρηνικές διαδηλώσεις, όχι βίαιες. Δεν είμαστε υποκινούμενοι, ούτε άνθρωποι του πεζοδρομίου. Οι παραγωγοί έχουν παιδεία και επίπεδο. Δεν θα κλείσουμε τους δρόμους. Θα γίνει μια συζήτηση, αλλά θα απευθυνθούμε πλέον μόνο στον Πρωθυπουργό, καθώς δεν μπορούμε, απ’ ό,τι βλέπουμε, να συνεννοηθούμε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Τέλος, ο Δ. Καπούνης επεσήμανε: «Να δούμε τι έχει γίνει και έχουν μειωθεί κατά 30-35% οι επιδοτήσεις μα και με το ότι ο ΕΛΓΑ δεν δίνει το 100% αλλά το 65% των αποζημιώσεων. Επίσης, διαμαρτύρονται οι καταναλωτές ότι είναι ακριβά τα προϊόντα, έγινε όμως έλεγχος από τη μεταποίηση έως το ράφι;».

Να σημειωθεί, πως στο πλατό της εκπομπής βρίσκονταν, την στιγμή που παραχωρούσε τις δηλώσεις του ο Δ. Καπούνης, η Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε σε μία σειρά μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την ανακούφιση των αγροτών, ενώ τόνισε πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι σε ανοικτή επικοινωνία με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Από την πλευρά του, ο κ. Ζαχαριάδης αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των αγροτών τονίζοντας πως πρόκειται για ένα φαινόμενο με πανευρωπαϊκές διαστάσεις, προσθέτοντας πως το κόμμα του προτείνει ως λύση το αφορολόγητο πετρέλαιο, το αγροτικό ρεύμα να ανέρχεται στα 0,07 ευρώ και την ενίσχυση των κτηνοτρόφων και αγροτών σε ζωοτροφές και λιπάσματα.
Δείτε το απόσπασμα:https://www.youtube.com/watch?v=hKauyJewFss&t=2s

Λίγο αργότερα, ο Δ. Καπούνης επανέλαβε πως θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των αγροτών, μιλώντας αυτή τη φορά στην εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Κάτιας Μακρή στον Real 97,8.

«Αυτήν την εβδομάδα θα υπάρξει κλιμάκωση στα μπλόκα, με περισσότερα τρακτέρ. Αύριο θα γίνει συνάντηση για να καταγραφούν τα προβλήματα και να κατατεθούν έπειτα στο Μαξίμου, στον Πρωθυπουργό και όχι στον κ. Αυγενάκη, ο οποίος είναι πλέον απέναντι από τους αγρότες μετά τα όσα είπε (ότι είμαστε βαλτοί και κατευθυνόμενοι) και δεν μπορούμε να συζητήσουμε άλλο μαζί του – άλλωστε, δεν είδαμε και κάτι από εκείνον. Προσπαθούμε να έχουμε μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και να του θέσουμε τα προβλήματα που θα αναδείξουν όλα τα μπλόκα από όλη την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δ. Καπούνης.

Σχολιάζοντας, έπειτα, τα μέτρα στήριξης προς τον πρωτογενή τομέα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, είπε μεταξύ άλλων: «Δίνονταν πάντοτε αυτές οι επιδοτήσεις και δεν είναι και αρκετές. Είναι πολλά τα προβλήματα: το αγροτικό ρεύμα έχει σταματήσει και είναι πλέον πιο ακριβό και από το οικιακό, το πετρέλαιο, τα κόστη των ζωοτροφών, είναι στα ύψη. Η έκπτωση στο ρεύμα δίνεται για μία περίοδο που δεν υφίσταται παραγωγή, δεν βοηθά ουσιαστικά. Ακόμη, για ποιους ελέγχους από το χωράφι στο ράφι μιλάμε; Από τη μεταποίηση στο ράφι πρέπει να δούμε τι γίνεται! Και οι μειώσεις στις τιμές προϊόντων που έγιναν πάλι τον παραγωγό θα επηρεάσουν αρνητικά. Έχασαν το κέρδος τους οι αλυσίδες και οι έμποροι; Όχι. Το γάλα στον παραγωγό μειώθηκε και δεν ξέρουμε και πού θα πάει!».

Καταλήγοντας, ο Δ. Καπούνης κατέστησε σαφές πως «οι αγρότες θα διαδηλώσουμε ειρηνικά. Δεν είμαστε ούτε του πεζοδρομίου ούτε υποκινούμενοι. Η αγροτιά έχει το επίπεδο και τη μόρφωση που πρέπει. Ας το καταλάβουν. Δεν είναι άλλες εποχές. Άλλαξαν οι εποχές. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Στη Νάξο δεν υπάρχει αγρότης κάτω των 35 ετών»…

Ακούστε τις δηλώσεις του Δ. Καπούνη στον Real FM:https://www.youtube.com/watch?v=ismzLn7fPns

Η ΕΑΣ Νάξου στην 30ή έκθεση Agrotica

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, στο πλαίσιο της εξωστρέφειάς της και για να ενισχύσει το δυναμικό της προφίλ στην εξέλιξη των προϊόντων της και στις νέες προοπτικές και προκλήσεις του μέλλοντος, επισκέφθηκε την 30ή έκθεση Agrotica, η οποία πραγματοποιήθηκε από 1-4 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ