- Τι αναφέρουν παραγωγοί και καλλιεργητές για την πορεία του προϊόντος
Δύσκολα εξελίσσεται η φετινή χρονιά για το ρόδι, εξαιτίας του κοστολογίου που διαρκώς αυξάνει. Αυτό επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, ενώ υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος που λέει τα δύσκολα είναι μια πρόκληση για να εξελιχθεί κάποιος και να αναπτυχθεί οργανωμένα και μεθοδικά προκειμένου να αντέξει στις αγορές και να αντιμετωπίσει επιτυχώς τον οξύ ανταγωνισμό που επικρατεί σε ένα παγκόσμιο οικονομικό κοινωνικό περιβάλλον.
Η φετινή ροδιά για το ρόδι είναι καταστροφική μας λέει ο κ. Γιώργος Μπιτσαράς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αφροδίτη που εδρεύει στην Αγιά της Λάρισας και πραγματικά τα επιχειρήματα του για αυτό είναι αδιάψευστα. Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο η χρονιά είναι κάκιστη για τους εξής λόγους:
1) Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το κόστος του παραγωγού που έχει ξεφύγει και δεν είναι πλέον από κανένα διαχειρίσιμο. Συγκεκριμένα, τα λιπάσματα έχουν ανατιμηθεί κατά 20 φορές. Παράδειγμα αποτελεί η ουρία, η οποία από 15 ευρώ το 40κιλο έχει φτάσει τα 35 ευρώ. Την ίδια στιγμή έχουν ξεφύγει και τα εργατικά με τον καθένα να ζητά ότι θέλει. Σήμερα το ημερομίσθιο φτάνει τα 50 ευρώ από 30-35 ευρώ που ήταν πέρυσι. Μεγάλο αγκάθι και το νερό, είτε είσαι σε ΤΟΕΒ, είτε έχεις δική σου γεώτρηση. Και στις δύο περιπτώσεις, οι αυξήσεις του κόστους είναι από 20% έως και 30%. Όσον αφορά το πετρέλαιο, μόνο για να μπει το τρακτέρ στο χωράφι απαιτούνται 100 ευρώ, όταν πέρυσι ήταν στο μισό. Βάσει των προαναφερθέντων, το καλλιεργητικό κόστος για τον παραγωγό από 250 με 300 ευρώ που ήταν πέρυσι φέτος έχει ξεπεράσει τα 500 ευρώ.
2) Ο δεύτερος λόγος αφορά το κόστος των Συνεταιρισμών, που επίσης έχουν πληγεί καίρια. Ορισμένα παραδείγματα εξηγούν το πλήγμα. Τα υλικά συσκευασίας έχουν ανατιμηθεί κατά 30% με 40%. Το χαρτοκιβώτιο από 55 λεπτά το ένα αυξήθηκε η τιμή του στα 68 λεπτά. Το κόστος των ψυγείων έχει εκτοξευτεί κατά 50%. Η ενοικίαση μιας κλούβας (20 κιλά) από 1,90 ευρώ συν ΦΠΑ, σήμερα κοστίζει από 2,80 ευρώ μέχρι 3,20 ευρώ.
Τα λειτουργικά έξοδα στους Συνεταιρισμούς, έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο από 30% έως και 40%.
3) Μειωμένη παραγωγή. Όπως μας λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, ο παραγωγός φέτος είχε να αντιμετωπίσει και μια σημαντική μείωση στην ποσότητα που συγκομίστηκε καθώς οι βροχοπτώσεις του Απριλίου δεν βοήθησαν να γίνει σωστή καρπόδεση. Ηδη για το θέμα, σύμφωνα με τον ίδιο έχουν ενημερωθεί τα θεσμικά όργανα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Χαρακτηριστικά πέρυσι η στρεμματική απόδοση ήταν στους τρεις τόνους περίπου, ενώ φέτος είναι στον 1 τόνο και κάτι. Και αυτό αφορά το σύνολο της ελληνικής επικράτειας από την Πελοπόννησο μέχρι την Ξάνθη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Συνεταιρισμός Αφροδίτη φέτος θα διαχειριστεί περί τους 400 τόνους προϊόν (με εμπορική δυνατότητα) από 65Ο τόνους πέρυσι. Σημειώνεται ότι η συγκομιδή ξεκινά το Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο. Επί της συνολικής ποσότητας, ο Συνεταιρισμός το 50% το διακινεί στην εσωτερική αγορά και το υπόλοιπο το εξάγει.
To οξύμωρο της φετινής παραγωγής
Μολονότι κανείς θα περίμενε ότι λόγω της μειωμένης παραγόμενης ποσότητας θα είχε τσιμπήσει η τιμή αυτό δεν ισχύει, μας λέει ο κ. Γιώργος Μπιτσαράς. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ο ίδιος, οι φετινές τιμές για τον παραγωγό είναι από 35 μέχρι και 45 λεπτά, όπως ακριβώς ήταν και πέρυσι, ενώ θα έπρεπε με βάση τα νέα κοστολόγια η τιμή να ήταν από 50 μέχρι και 55 λεπτά το κιλό. Τα αυξημένα αυτά κόστη σε συνδυασμό με την ευπάθεια που έχει το προϊόν, το οποίο δεν αντέχει την παγωνιά είναι οι βασικοί λόγοι που είτε μειώνονται οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις είτε οδηγουν στο μικρό ενδιαφέρον νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με την καλλιέργεια. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι στον πάγο (μείον 5 βαθμούς) στεγνώνει το δέντρο γι αυτό και οι περισσότερες εκτάσεις εντοπίζονται στη Κεντρική και τη Νότιο Ελλάδα.
Τι γίνεται με τις εισαγωγές
Μέχρι και το Γενάρη τα ρόδια που διακινούνται στην ελληνική αγορά είναι κατά 70% ελληνικά και κατά 30% εισαγόμενα από Τουρκία , Ισπανία κ.λπ. Από εκεί και έπειτα αλλάζει η αναλογία υπέρ των εισαγωγών. Φέτος κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν οι εισαγωγές μας επισημαίνει ο κ. Γ. Μπιτσαράς, καθώς είχε προβλήματα στην παραγωγή της και η Ισπανία λόγω των καιρικών συνθηκών.
Υπάρχει μια καταλυτική παθογένεια για το σύνολο της πρωτογενούς παραγωγής που θα κρίνει και το μέλλον της, μας λέει ο κ. Παναγιώτης Αθανασιάδης, διευθυντής πωλήσεων στον ΑΣΟΠ Αγ. Αθανασίου Δράμας, καθώς την καθιστά μη ανταγωνιστική. Αυτή η παθογένεια αφορά τον κλήρο που είναι και διάσπαρτος και μικρός και αναφέρεται στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων με μοναδική εξαίρεση ίσως το ελαιόλαδο, αν και εκεί οι Ιταλοί αγοράζουν ελληνικό χύμα ελαιόλαδο και στην συνέχεια το τυποποιούν και το οικειοποιούνται με την δική τους ταμπέλα.
Άρα υπογραμμίζει ο ίδιος, πρέπει πρωτίστως να δούμε ποιος είναι πραγματικά αγρότης και επιπλέον τι μπορεί να γίνει έτσι ώστε να συγκρατηθούν τα κόστη τόσο από τον παραγωγό όσο και από τον μεταποιητή.
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια και φθάνοντας στο σήμερα, επισημαίνει ο κ. Παναγιώτης Αθανασιάδης υπάρχουν πολλοί συνεταιρισμοί που αντιμετωπίζουν το ρόδι αποκλειστικά ως φρούτο. Όμως από την άλλη, η Ευρώπη πριμοδοτεί μόνο τα μεγάλα Συνεταιριστικά Σχήματα που λειτουργούν με οικονομίες κλίμακος , ενώ διαθέτουν και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως είναι χαρακτηριστικά ο χυμός ροδιού.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πρωτίστως να υπάρξει πλήρη πιστοποίηση από την καλλιέργεια μέχρι και την μεταποίηση, καθετοποιημένη οργάνωση (καλλιέργεια, συμβόλαια στην γεωργία, μεταποίηση και διάθεση του προϊόντος) και βεβαίως όλο αυτό να είναι υπό την σκέπη ενός Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής για το ρόδι. Ένα σχέδιο, το οποίο θα είναι και το όχημα για τους Έλληνες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους ανταγωνιστές τους, που στη λεκάνη της Μεσογείου είναι η Τουρκία, η οποία μέσω εκπτώσεων αλλά και ποιοτικών χαρακτηριστικών που έχουν τα προϊόντα της μπορούν να κυριαρχούν στις αγορές.
Ο ΑΣΟΠ Αγ. Αθανασίου είναι η μοναδική πιστοποιημένη αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών ροδιού, μας αναφέρει ο Διευθυντής Πωλήσεων. Σε όλη την Ελλάδα περισσότεροι από 1000 παραγωγοί της ομάδας του ΑΣΟΠ καλλιεργούν τα 10.000 από τα 20.000 στρέμματα ροδιάς που καλλιεργούνται, συνολικά στην χώρα μας, με το μοντέλο της συμβολαιακής γεωργίας. Κάθε χρόνο ο Συνεταιρισμός διαχειρίζεται από 4.000 έως 4.500 ρόδια.
Βασική δραστηριότητα του Συνεταιρισμού είναι η καθετοποιημένη καλλιέργεια της Ροδιάς, με την ορθολογική διαχείριση των εγκαταστάσεων των φυτειών Ροδιάς και την επεξεργασία της παραγωγής Ροδιών, με τη διαλογή, συσκευασία, αποσπύρωση και παραγωγή χυμού σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.
Σήμερα ο Συνεταιρισμός πραγματοποιεί εξαγωγές σε 18 χώρες μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία, Βέλγιο, Ρωσία, Σουηδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Κύπρο ενώ οι καταναλωτές μπορούν να βρουν προϊόντα ΑΣΟΠ σε περισσότερα από 1500 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα.
H τρέχουσα χρονιά για το ρόδι είναι άσχημη, μας επισήμανε ο κ. Πέτρος Γιαννόπουλος μέλος στην εταιρεία Αλφειός Ρόδι. Όπως τόνισε φέτος κάηκαν πολλά στρέμματα στον Πύργο Ηλείας, ενώ οι άσχημες καιρικές συνθήκες έπληξαν και τη σοδειά, η οποία φέτος μετά βίας θα πιάσει τους 300 τόνους (για την εταιρεία), όταν πριν από δύο χρόνια ήταν 1.000 τόνοι. Η μείωση αυτή οφείλεται και στο γεγονός, ότι πολλοί καλλιεργητές «χάλασαν» την καλλιέργεια τους, λόγω του μεγάλου κοστολογίου και έχουν στραφεί στην καλλιέργεια της ελιάς.
Τάση που ο ίδιος αναμένει να ενταθεί στο μέλλον, καθώς όπως τονίζει με τιμές στα 35-45 λεπτά ο παραγωγός δεν έχει κανένα έσοδο για τα προσωπικά του έξοδα αλλά και για την στήριξη της καλλιέργειας, ενώ η Πολιτεία μέχρι και σήμερα είναι ανύπαρκτη. Με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, ο ίδιος λέει ότι η τιμή για τον παραγωγό θα έπρεπε να είναι στα 65 με 70 λεπτά το κιλό.
Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου
ENTYΠH EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ