Όταν ο Νιντάλ Αμπού Αϊντ καλλιεργούσε το κτήμα του, το τελευταίο πράγμα που περίμενε ήταν να «φυτρώσει» από το χώμα, η θεά του έρωτα, του κυνηγιού και του πολέμου.
Ένας αγρότης από το νότιο μέρος της λωρίδας της Γάζας που όργωνε το χωράφι του, είδε ξαφνικά να «εξέχει» από το χώμα κάτι που έμοιαζε με άγαλμα. Το έπιασε προσεκτικά και άρχισε να το πλένει από τη λάσπη και τη βρωμιά. Οσο το φρόντιζε σκεφτόταν ότι αυτό που κρατούσε στα χέρια του μπορεί να έχει κάποια αξία. Δεν φανταζόταν, όμως, ότι αυτό το κεφάλι από ασβεστόλιθο που ήταν στολισμένο με ένα στέμμα και είχε ύψος 22,5 εκ., ήταν ένα εύρημα τεράστιας πολιτιστικής σημασίας και με τεράστια αρχαιολογική αξία! Παλαιστίνιοι αρχαιολόγοι λένε ότι το άγαλμα, που πιθανολογείται ότι αντιπροσωπεύει τη θεά Ανατ, είναι 4.500 ετών. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτεθειμένο στο Qasr al-Basha, ένα από τα λίγα μουσεία της Γάζας. Ο Τζαμάλ Αμπού Ρίντα, διευθυντής του υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, είπε ότι το άγαλμα προέρχεται από την Εποχή του Χαλκού και έχει εξεταστεί προσεκτικά από ειδικούς. «Τέτοιες ανακαλύψεις αποδεικνύουν ότι η Παλαιστίνη έχει πολιτισμό και Ιστορία και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ή να παραποιήσει αυτήν την Ιστορία», δήλωσε. «Αυτός είναι ο παλαιστινιακός λαός και ο αρχαίος Χαναανίτης πολιτισμός του».
Ο Αμπού Αϊντ, ο οποίος έχει καλλιέργειες στην πόλη Χαν Γιουνίς, είπε στο BBC: «Το βρήκαμε τυχαία κι ευχαριστούμε τον Θεό γι’ αυτό! Είμαστε περήφανοι που έμεινε στη γη μας, στην Παλαιστίνη, από την εποχή των Χαναναίων». Η Γάζα, υπήρξε μια σημαντική χερσαία οδός που συνέδεε τους αρχαίους πολιτισμούς της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας, πιστεύεται ότι περιέχει ένα πλήθος αρχαιοτήτων και αρχαιολογικών χώρων που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί. Τον Ιανουάριο, εργάτες κατασκευών που δούλευαν σε οικιστικό έργο που χρηματοδοτήθηκε από την Αίγυπτο, σκόνταψαν σε ένα νεκροταφείο 2.000 ετών και ανακάλυψαν τα ερείπια τριανταενός τάφων της ρωμαϊκής εποχής. Το 2013 ανακαλύφθηκε, μάλιστα και ένα άγαλμα, σε φυσικό μέγεθος μάλιστα του θεού Απόλλωνα. Από τότε όμως, αγνοείται η τύχη του…
Φέτος, η Χαμάς άνοιξε ξανά τη βυζαντινή εκκλησία του 5ου αιώνα που αναστηλώθηκε μετά από χρόνια προσπάθειας με χρηματοδότηση από ξένους δωρητές. Αλλά τα αρχαία ευρήματα που βρέθηκαν εκεί μπορεί να μην τα δουν ποτέ οι ταξιδιώτες, αφού η Λωρίδα της Γάζας παραμένει αποκλεισμένη από το Ισραήλ και βυθισμένη σε μια παρατεταμένη σύγκρουση.
Πηγές: Protagon.gr, BBC