Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Οι τεράστιες αυξήσεις στις ζωοτροφές κλονίζουν την κτηνοτροφία

spot_img

Με μελανά χρώματα παρουσιάζουν στην «ΑγροΈκφραση», την κατάσταση που επικρατεί στον στην κτηνοτροφία, παραγωγοί και φορείς που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, λόγω των τεράστιων αυξήσεων που σημειώνονται στις τιμές των ζωοτροφών σε συνδυασμό με την ελλιπή έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι, με αποτέλεσμα ο κλάδος της κτηνοτροφίας να βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Καθημερινά μέλη του Συλλόγου μου αναφέρουν ότι αδυνατούν να συνεχίσουν την εργασία τους στην Κτηνοτροφία τονίζει ο κ.  Αργύρης Μπαϊραχτάρης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου του Δήμου Τυρνάβου. Η αύξηση στις ζωοτροφές έχουν ξεφύγει ολοκληρωτικά και πλέον σε λίγο καιρό κανένας δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της μονάδας του. Είναι χαρακτηριστικό μας λέει ότι πέρυσι τέτοια εποχή το τριφύλλι κόστιζε 16 λεπτά ενώ φέτος έχει ξεπεράσει τα 27 λεπτά το κιλό. Την ίδια στιγμή το κόστος στο καλαμπόκι από 17 λεπτά πέρυσι, φέτος έχει ανέβει στα 28 λεπτά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι, αν κάποιος με μία μονάδα με 500 ζώα ήθελε πέρυσι 450 ευρώ τριφύλλι καθημερινά για να τα ταΐσει, φέτος θέλει πάνω από 550 ευρώ.

Ακόμη και αν έχουν «τσιμπήσει» κάπως οι τιμές στο γάλα, αναφέρει ο ίδιος, το κόστος των ζωοτροφών έχει αυξηθεί τόσο που δεν καλύπτεται. Ακόμη και αν η τιμή στο πρόβειο γάλα πάει στο 1,10 ευρώ το λίτρο, ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να βάλει από την τσέπη του για να αγοράσει τις ζωοτροφές που θέλει για τα ζώα του.

Σήμερα η τιμή στο πρόβειο είναι στα 96 με 98 λεπτά, από 90 με 92 λεπτά που ήταν πέρυσι, ενώ ανοδικά έχει κινηθεί και η τιμή στο κατσικίσιο γάλα που σήμερα είναι στα 60-65 λεπτά από 58-60 που ήταν πέρυσι.

Είναι ανάγκη να υπάρξει άμεση συνάντηση με την νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων , μας λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) κ. Στέργιο Κύρτσος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πορεία των εργαζομένων τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον αφορά και τους αγρότες, καθώς ο Κορωνοϊός, οι απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας, η ανησυχία του κόσμου για την επόμενη μέρα, η γενικότερη απαισιοδοξία που ταλανίζει τον πλανήτη παρά την έλευση των εμβολίων έχει πλήξει την κατανάλωση και όλους τους οικονομικούς τομείς μεταξύ των οποίων και τον κτηνοτροφικό.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζει ο ίδιος, η Πολιτεία πρέπει στην παρούσα φάση να στηρίξει τους Έλληνες Κτηνοτρόφους ουσιαστικά με την λήψη μέτρων που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν την πορεία τους στον κλάδο, όπως για παράδειγμα μία από τις προτάσεις της ΣΕΚ είναι να επιδοτηθεί το κάθε ζώο από 30 έως 50 ευρώ, ενώ σε μία επικείμενη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου θα ζητηθεί και η ενεργότερη συμμετοχή των Κτηνοτρόφων στην αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Έχουν ξεφύγει τελείως οι φετινές τιμές στις ζωοτροφές μας λέει ο κ. Νίκος Δημόπουλος από το Συντονιστικό της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά πέρυσι η διακύμανση της τιμής στο καλαμπόκι ήταν από 17 έως και 19 λεπτά, ενώ φέτος κυμαίνεται από 21 έως και 25 λεπτά. Την ίδια στιγμή η τιμή στο τριφύλλι από 14 με 16 λεπτά που ήταν το κιλό πέρυσι φέτος έχει αυξηθεί σα 22 με 23 λεπτά το κιλό.

Κανείς αναφέρει δεν μπορεί να πει με σιγουριά τους λόγους που έχουν οδηγήσει τις τιμές των ζωοτροφών σε αυτή την τρελή κούρσα. Παρόλα ταύτα όσον αφορά το καλαμπόκι, λόγοι που ακούγονται ότι οδήγησαν σε άνοδο τις τιμές του ήταν ότι δεν είχε αρκετή παραγωγή η Βουλγαρία, παρατηρήθηκε μεγάλη ζήτηση από την βιομηχανία τροφίμων – λόγω του εγκλεισμού των καταναλωτών από τον Κορονοϊό- ενώ ακούγεται ότι και κάποιοι κράτησαν τις ζωοτροφές στις αποθήκες δημιουργώντας έλλειψη με σκοπό τις υψηλότερες τιμές.

Το θέμα κατά τον ίδιο είναι ότι με αυτές τις τιμές δεν μπορεί ο αγρότης να καλύψει τα έξοδα του, παρά το ότι οι τιμές στο γάλα και συγκεκριμένα στο πρόβειο έχουν ανέβει. Παραδοσιακά επισημαίνει ο κ. Νίκος Δημόπουλος, οι τιμές στην Περιφέρεια Μακεδονίας -Θράκης ήταν κατά 10% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες στη Θεσσαλία. Αυτό σημαίνει ότι ενώ σήμερα στη Θεσσαλία οι τιμές για το πρόβειο γάλα είναι από 95 λεπτά έως και 1 ευρώ το κιλό (κάποιοι ξεπερνούν και το 1 ευρώ) στην Μακεδονία Θράκη, οι τιμές είναι από 85 λεπτά έως και 90 λεπτά, οι οποίες μάλιστα φέτος είναι ανεβασμένες από πέρυσι όπου ήταν 75 λεπτά.

Οι αυξήσεις είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα από 35% έως και 50%

 Η σημαντική φετινή άνοδος των ζωοτροφών μας λέει ο κ. Τάσος Κυριακίδης, γενικός διευθυντής στην εταιρεία Βιοζωκάτ αποτελεί μια εξωγενή κατάσταση, που αφενός μας βάζει μια σειρά ερωτημάτων, αφετέρου καθιστά αναγκαία την προσαρμογή μας σε αυτή την κατάσταση καθώς τουλάχιστον στην παρούσα φάση δεν φαίνεται ότι κάτι θα αλλάξει. Όπως μας τονίζει, ζούμε μια τεράστια κρίση, και η άνοδος των τιμών στις ζωοτροφές ο ίδιος την εκλαμβάνει ως ένα από τα πολλά απόνερα αυτής της κρίσης.

Χωρίς να μας διαφεύγει ότι μιλάμε για χρηματιστηριακά είδη, επισημαίνει ο κ. Τ. Κυραικίδης, αναγνωρίζει ότι σήμερα οι αυξήσεις είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα από 35% έως και 50%. Αυξήσεις που βεβαίως συμπαρασύρουν τους πάντες και κανείς δεν μένει αλώβητος.

Στο ερώτημα δε που αποδίδει την σημαντική αυτή αύξηση, όπως μας επεσήμανε  δύο είναι τα γεγονότα που ουσιαστικά συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτή την άνοδο. Το ένα αφορά τον Κορονοϊό και το σύνολο των απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν ως ανάχωμα για την επέκταση της πανδημίας (που από τη μία προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε κλάδους όπως η εστίαση, από την άλλη όμως αύξησε τη ζήτηση στα τρόφιμα) και το άλλο γεγονός έχει να κάνει με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ