Σημαντικές περιοχές που καλλιεργούν καλαμπόκι θα μείνουν εκτός συνδεδεμένες ενίσχυσης με τη νέα ΚΑΠ. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι πολλές περιοχές των παρακάτω νομών, τίθενται εκτός ενίσχυσης: Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας (ο κάμπος του Αλμυρού), Σερρών, Καβάλας, Αργολίδος,Κορίνθου, Κοζάνης (ο Εορδαΐκός κάμπος), κάποια κομμάτια από Κιλκίς -Ημαθίας κα
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το Εθνικο Στρατηγικό Σχέδιο, που κατέθεσε η Ελλάδα στην ΕΕ, αναφορικά με τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, από το 2023 έως το 2027, εντάσσεται σ’ αυτές και η καλλιέργεια καλαμποκιού, με 55 ευρώ ανά στρέμμα, με βάσει την Αιτιολογική Έκθεση Κανονισμού 2021/2115, σημείο 32. Οι προϋποθέσεις χορήγησης της συνδεδεμένης ενισχύσης περιγράφεται για το καλαμπόκι/αραβόσιτο παρακάτω:
- Συνδεδεμένη Ενίσχυση Αραβοσίτου
Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι οι ενεργοί γεωργοί οι οποίοι:
- Χρησιμοποιούν τουλάχιστον 25 κιλά σπόρου αραβοσίτου ανά εκτάριο, για τον οποίο πρέπει να προσκομίζουν αντίστοιχο τιμολόγιο αγοράς
- Καλλιεργούν αραβόσιτο σε επιλέξιμες εκτάσεις. Οι επιλέξιμες αυτές εκτάσεις πρέπει να βρίσκονται σε περιοχές με υδατικά συστήματα των οποίων τα ύδατα είναι σε καλή κατάσταση από ποσοτικής και ποιοτικής πλευράς. (χάρτης με κόκκινες και πράσινες περιοχές)
- Παραδίδουν κατ’ ελάχιστον 9 τόνους προϊόν ανά εκτάριο
Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε μεταποιητική μονάδα, κτηνοτρόφο ή έμπορο του προϊόντος. Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκμετάλλευση, δεν απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης για το μέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της εκμετάλλευσής τους, το οποίο θα υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε καρπό αραβοσίτου.
Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Επίσης, η συνδεδεμένη αυτή ενίσχυση θα χορηγηθεί υπό την προϋπόθεση ότι, εκτός από την συμβατότητα με την Οδηγία-πλαίσιο για τα νερά, θα τηρηθεί και η εθνική νομοθεσία σχετικά με την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων.
Προτεινόμενη τιμή ενίσχυσης: 550 ευρώ ανά εκτάριο (δηλ. 55 € ανά στρέμμα)
Ο χάρτης της Ελλάδας για τους δικαιούχους καλαμποκιού
Σύμφωνα με τον παραπάνω χάρτη αποκλείονται από την συνδεδεμένη ενίσχυση όλες οι κόκκινες περιοχές, δηλαδή όλες οι περιοχές που ποσοτικά και χημικά δεν είναι σε καλή κατάσταση.
Παράλληλα θα πρέπει να επισημανθεί ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση στο καλαμπόκι, αφορά για καρπό και όχι για ενσίρωμα. Επίσης δεν επιτρέπεται η κατάκλιση.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι πολλές περιοχές των παρακάτω νομών, τίθενται εκτός ενίσχυσης: Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας (ο κάμπος του Αλμυρού), Σερρών, Καβάλας, Αργολίδος,Κορίνθου, Κοζάνης (ο Εορδαΐκός κάμπος), κάποια κομμάτια από Κιλκίς -Ημαθίας κα
Γιατί ξέσπασαν αντιδράσεις
Με αφορμή όλα τα παραπάνω σημαντικές περιοχές αποκλείονται από την συνδεδεμένη καλαμποκιού σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας των αγροτών (βλέπε ακρίβεια σε αρκετούς τομείς) και κατηγορούν το ΥΠΑΑΤ ότι άδικα αποκλείονται από χάρτες του 2015.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε τις παρακάτω αντιδράσεις , ενώ αναμένεται να ενταθούν:
Ε. Λιακούλη: «Οι παραγωγοί καλαμποκιού δεν αντέχουν κι άλλο πλήγμα»
Άμεσα αντανακλαστικά επέδειξε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, στο ρεπορτάζ πως χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας καλαμποκιού στο Νομό Λάρισας, αλλά και ευρύτερα στη Θεσσαλία, τίθενται εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ.
Αναλυτικότερα, η Λαρισαία Βουλευτής έφερε αυθημερόν το Σάββατο το θέμα στη Βουλή, καταθέτοντας Ερώτηση, με την οποία θέτει προς την Κυβέρνηση όλες τις παραμέτρους που αναδεικνύει δημοσίευμα, ότι στο Νομό Λάρισας σχεδόν όλες οι περιοχές που παράγεται καλαμπόκι βρίσκονται “στο κόκκινο”, εκτός των περιοχών της Ελασσόνας. Το θέμα μάλιστα αφορά τις πιο παραγωγικές και εύφορες εκτάσεις της Χώρας.Ο λόγος είναι οι εδαφολογικοί χάρτες του προγράμματος νιτρορύπανσης του 2015, που υποστηρίζουν ότι σε αυτές τις περιοχές υπάρχει μικρότερη ποσότητα νερού και νερό κακής ποιότητας. Η εξαίρεση ενίσχυσης από το καλαμπόκι έχει ευλόγως ξεσηκώσει “θύελλα” αντιδράσεων στους αγρότες του κάμπου, που ζητούν την επανεξέταση των εδαφολογικών χαρτών που κατατέθηκαν στην Κομισιόν, με πολλές περιοχές της Θεσσαλίας να “τιμωρούνται” κατ’ αυτόν τον τρόπο. Οι αγρότες, όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, θεωρούν άδικο το συγκεκριμένο μέτρο, που τους εξαιρεί πριμοδοτώντας άλλες περιοχές εκτός του θεσσαλικού κάμπου για την καλλιέργεια καλαμποκιού, που φέτος μάλιστα θα δοθεί επιδότηση 55 ευρώ ανά στρέμμα.
Η Ε. Λιακούλη στηλιτεύει το γεγονός ότι «ο αγροτικός κόσμος της Λάρισας, όπως και γενικότερα της Χώρας, βρίσκεται ήδη σε οριακό αδιέξοδο επιβίωσης, εξαιτίας της δραματικής ενεργειακής κρίσης και των ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων, που πολλαπλασιάζουν υπέρμετρα το κόστος παραγωγής», ενώ υπενθυμίζει πως με επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, έχει αναδείξει «τα πολλαπλά διαδοχικά “πλήγματα” στους παραγωγούς». Τονίζει μάλιστα πως «για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής οι κάτοικοι της υπαίθρου δεν αποτελούν πολίτες β’ κατηγορίας, αλλά αξίζουν πολύπλευρης έμπρακτης στήριξης από την Πολιτεία, για να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα χώματά μας και να κρατούν ζωντανή την κοινωνική και οικονομική ζωή των χωριών, απέναντι στην υποβάθμιση, εγκατάλειψη και ερημοποίηση».
Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας ζητά από την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ξεκάθαρες απαντήσεις και συγκεκριμένα:
- Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να αποτραπεί ένα νέο τελειωτικό “χτύπημα” στους παραγωγούς καλαμποκιού, το οποίο -δεδομένης της υφιστάμενης οικονομικής ασφυξίας στο πλαίσιο της αλματώδους ακρίβειας- θα σήμαινε την οριστική “εξόντωσή” τους.
- Τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν οι ενέργειες και σε ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα υλοποιηθούν.
- Γενικότερα, ποιο είναι το σχέδιο της Πολιτείας αναφορικά με τις επιπτώσεις της νιτρορύπανσης στα ύδατα και εδάφη του Νομού Λάρισας και ευρύτερα της Θεσσαλίας, προκειμένου να διασφαλίζεται απολύτως η Υγεία των κατοίκων και η ασφαλής παραγωγή και ποιότητα των προϊόντων, χωρίς σε καμία περίπτωση να υφίσταται πλήγμα το εισόδημα των παραγωγών.
ΠΑΚ Θεσσαλίας
Ποιες περιοχές στην περιφέρεια Θεσσαλίας, μένουν εκτός ενίσχυσης των 55 ευρώ ανά στρέμμα στο καλαμπόκι
Αποσυνδεδεμένο από τους αγρότες χαρακτηρίζει η Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, το ΥΠΑΑΤ, με αφορμή τα προβλήματα που έχουν ανακύψει αναφορικά με τη χορήγηση των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων με τη νέα ΚΑΠ και ειδικά με το πιο πρόσφατο στο καλαμπόκι, μέσω σχετικής ανακοίνωσης την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΑΚ κ. Χρήστος Αθανασιάδης, ο Γραμματέας κ. Νίκος Παπαδόπουλος και οι 4 αντιπρόεδροι των Π.Ε. Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας κ.κ. Χρήστος Παπαδημητρίου, Κώστας Αρχοντής, Γιάννης Σδράλης και Δημήτρης Μπανταβάνος αντίστοιχα.
Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση, αναφέρονται τα εξής:
«Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, εδώ και 3 χρόνια, βρίσκεται μονίμως Αποσυνδεδεμένη από την αγροτική κοινωνία και τους αγρότες, με αποτέλεσμα να τα κάνει μπάχαλο (και) στις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις παραγωγών και καλλιεργητών για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027.
Μετά το κόψιμο της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης στους καρπούς με κέλυφος (αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια, κάστανα), μετά την κατακρεούργηση της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης στα μήλα και το διαχωρισμό των μηλοπαραγωγών, σε «Πατρίκιους» και «Πληβείους», όπου εντάσσονται μόνο όσες περιοχές έχουν ΠΟΠ, μετά την κατάφορη αδικία προς τους βοοτρόφους, οι οποίοι βλέπουν να δίνεται Συνδεδεμένη Ενίσχυση, κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα μίας χούφτας μεγαλεμπόρων παχυντών, οι οποίοι εισπράττουν ατελείωτες ενισχύσεις και τους κατανέμονται χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων, μέσω της τεχνικής λύσης, για να ενεργοποιούν τα ιστορικά τους δικαιώματα, με τα σταυλισμένα τους μοσχάρια, ήρθε η σειρά των καλαμποκαλλιεργητών, οι οποίοι με τη γνωστοποίηση και στα ψιλά γράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου (το οποίο ακόμη ΔΕΝ έχει εγκριθεί από την Κομισιόν), βλέπουν ότι δεν εντάσσονται όλοι στη νέα Συνδεδεμένη Ενίσχυση των 55 ευρώ ανά στρέμμα και τίθενται εκτός, όσες εκτάσεις βρίσκονται στο κόκκινο, με βάση τους χάρτες της χημικής και ποσοτικής κατάστασης των υπόγειων υδατικών συστημάτων του υπ. Περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα, στην περιφέρεια Θεσσαλίας, να μην δικαιούνται ενίσχυση, οι πιο παραγωγικές και παραδοσιακές περιοχές στην καλλιέργεια καλαμποκιού.
Πιο συγκεκριμένα ΔΕΝ δικαιούνται Συνδεδεμένη Ενίσχυση τα παρακάτω Υδατικά συστήματα στην περιφέρεια Θεσσαλίας:
- GR 0800030: Υδατικό σύστημα πεδιάδας Νοτιοδυτικής Θεσσαλίας, όπου μεταξύ των άλλων, βρίσκονται οι εξής περιοχές:
Καρδίτσα, Αρτεσιανό, Παλαμάς, Φύλλο, Ματαράγκα, Σοφάδες, Καλιφώνι, Καπαδοκικό, Ελληνικό, Σταυρός, Βαμβακού, Φάρσαλα, Βρυσιά
- GR 0800080: Υδατικό σύστημα Φυλληϊου-Ορφανών
- GR 0800100: Υδατικό σύστημα Εκκάρας-Βελεσιωτών
- GR 0800110: Υδατικό σύστημα Λάρισας-Κάρλας, όπου μεταξύ των άλλων περιοχών, υπάρχουν Λάρισα, Ελευθέριο, Πλατύκαμπος, Νάματα, Πρόδρομος, Μέλισσα, Νίκη, Κιλελέρ, Αρμένιο, Ριζόμυλος.
- GR 0800130: Υδατικό σύστημα Ταουσάνης-Καλού Νερού, όπου μεταξύ των άλλων περιοχών, υπάρχουν Αμυγδαλέα, Μάνδρα, Τερψιθέα, Ραχούλα, Κοιλάδα, Μεσοράχη, Κραννώνας, Βούναινα, Δοξαράς, Ζάππειο, Δίλοφος, Αγ. Ανάργυροι
- GR 0800140: Υδατικό σύστημα Αλμυρού
- GR 0800180: Υδατικό σύστημα Ναρθακίου-Βρυσιών
- GR 0800200: Υδατικό σύστημα Ξυνιάδος
- GR 0800220: Υδατικό σύστημα κώνου Τιταρήσιου, όπου μεταξύ των άλλων περιοχών, υπάρχουν Δελέρια, Τυρναβος, Αμπελώνας, Δένδρα, Γιάννουλη, Φαλάνη
- GR 0800260: Υδατικό σύστημα υδροφοριών Μακρυχωρίου-Συκουρίου, όπου μεταξύ των άλλων περιοχών, υπάρχουν, Ιτέα, Γόννοι, Μακρυχώρι, Καλοχώρι
Πέραν αυτού, υπάρχει και ένας ακόμη ακατανόητος αποκλεισμός εκτάσεων με καλαμπόκι και ειδικότερα, μένουν εκτός συνδεδεμένης, όσα καλαμπόκια πάνε για ενσίρωμα, δηλαδή για ζωοτροφή.
Δυστυχώς για τους αγρότες, η σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, παρότι το συνολικό κονδύλι για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027, από 180 εκ. ευρώ που ήταν, αυξήθηκε στα 240 εκ. ευρώ, δεν κατάφερε και δεν μπόρεσε να τα κατανείμει δίκαια και εξορθολογισμένα, κάτι το οποίο κρίνεται επιβεβλημένο να γίνει άμεσα».
Βασίλης Κόκαλης
Κόκκαλης: Επικίνδυνη για τους αγρότες η «σιωπή» του υπουργείου για τη νέα ΚΑΠ
«Η επικίνδυνη και ανεύθυνη «σιγή ιχθύος» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη νέα ΚΑΠ «τινάζει στον αέρα» τον προγραμματισμό των καλλιεργειών για τη νέα χρονιά» σημειώνει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Ο κ. Κόκκαλης προσθέτει επίσης πως «σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό, από την 1η Ιανουαρίου2023, είναι υποχρεωτική για τα κράτη-μέλη η εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων , παρέμβαση που αφορά χειμερινά σιτηρά και ψυχανθή. Παρόλο που διανύουμε την περίοδο σποράς τους, από το ΥΠ.Α.Α.Τ υπάρχει σχεδόν μηδενική ενημέρωση προς τους παραγωγούς που βρίσκονται σε πλήρη άγνοια, με αποτέλεσμα να καθυστερείται ο προγραμματισμός των καλλιεργειών τους.
Η ελλιπής επίσημη ενημέρωση από την Πολιτεία έχει οδηγήσει τους παραγωγούς σε σύγχυση και έκδηλη ανησυχία καθώς σε περίπτωση μη ορθής εφαρμογής των παρεμβάσεων κινδυνεύουν να απωλέσουν έως και το 30% των ενισχύσεων προηγούμενων ετών .
Η πίεση του χρόνου για τη σπορά των καλλιεργειών σε συνδυασμό με τη άγνοια για τη νέα ΚΑΠ πολλαπλασιάζει την αγωνία των αγροτών και καθιστά επιτακτική ανάγκη την κατεπείγουσα επίσημη πληροφόρηση τους από το αρμόδιο Υπουργείο.»
Βασίλης Κόκαλης
Αναλυτικότερα στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει τα εξής:
Τα πρώτα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) ολοκληρώθηκαν και δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2014, αφού πρώτα η χώρα καταδικάστηκε για την μεγάλη καθυστέρηση στην εκπόνηση αυτών (υπ.C-297/2011) και έπειτα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έτρεξε ταχύτατα και η αναθεώρησή τους (2017), ώστε να αρθεί η διακοπή χρηματοδοτήσεων των απαιτούμενων έργων (αιρεσιμότητα) από την ΕΕ εξαιτίας των καθυστερήσεων δεκαετιών.
Σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ 2023-2026 η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον αραβόσιτο προβλέπεται να αποδίδεται μόνο σε καλλιεργούμενα χωράφια που ανήκουν σε περιοχές με καλή ποσοτική και ποιοτική σύσταση υδάτων σύμφωνα με τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ).
Η άντληση των στοιχείων για τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων γίνεται από τους σχετικούς χάρτες των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής (ΣΔΛΑΠ) όπως αναθεωρήθηκαν το 2017, ενώ δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη τα θεσμοθετημένα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την ανανέωση αδειών χρήσης ύδατος όπως το υφιστάμενο δικαίωμα χρήσης νερού αλλά και επίκαιρα στοιχεία του ΟΣΔΕ.
Σύμφωνα με τους χάρτες του ισχύοντος ΣΔΛΑΠ Θεσσαλίας (EL 08) σε αρκετές περιοχές της, εκτάσεις οι οποίες σήμερα καλλιεργούνται με αραβόσιτο, βρίσκονται σε «κακή ποιοτική κατάσταση» (κυρίως εξαιτίας της νιτρορύπανσης) και συνεπώς αποκλείονται πλέον από τη λήψη συνδεδεμένης ενίσχυσης. Η απώλεια της συνδεδεμένης ενίσχυσης όχι μόνο θα αποκλείσει τη δυνατότητα αύξησης των καλλιεργούμενων στρεμμάτων αραβόσιτου στον θεσσαλικό κάμπο αλλά θα αποτρέψει και τους υπάρχοντες παραγωγούς από την καλλιέργεια του. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς η μείωση του εισοδήματος που θα υποστούν είναι σημαντική ειδικά τώρα που διανύουν μια περίοδο κατά την οποία έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα οικονομικά τόσο από την ενεργειακή κρίση όσο και από το αυξημένο κόστος παραγωγής.
Η μείωση της παραγωγής αραβόσιτου θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις ικανές να οδηγήσουν ακόμη και στην κατάρρευση του κτηνοτροφικού κλάδου. Οι ελλείψεις σε ζωοτροφές είναι μεγάλες και ήδη το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο αναγκάζοντας μάλιστα πολλούς κτηνοτρόφους που αδυνατούν να το καλύψουν, να σφάζουν τα κοπάδια τους και να εγκαταλείπουν οριστικά το επάγγελμα.
Επειδή ο πρωτογενής τομέας απειλείται με κατάρρευση και απαιτούνται στοχευμένες δράσεις και λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης του.
Επειδή είναι ορατός ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης και απαιτείται ενίσχυση και αύξηση της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα.
Επειδή οι παραγωγοί αραβόσιτου βρίσκονται σε απόγνωση καθώς έχουν επενδύσει στην καλλιέργεια και η απώλεια της συνδεδεμένης ενίσχυσης προκαλεί μεγάλη οικονομική ζημία απειλώντας ακόμα και την επιβίωση τους.
Επειδή η ύπαρξη και επιβίωση του κτηνοτροφικού κλάδου εξαρτάται και είναι συνδεδεμένη με την επαρκή παραγωγή αραβόσιτου.
Επειδή οι αυξημένες ανάγκες ζήτησης του αραβόσιτου προϋποθέτουν αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων του.
Επειδή προκύπτουν πολύ σοβαρά ζητήματα που απειλούν με αφανισμό την καλλιέργεια του καλαμποκιού.
Επειδή απαιτείται η αποτύπωση και αξιολόγηση των πραγματικών δεδομένων ώστε να καταστεί δυνατή η λήψη και εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων ικανών να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, αλλά και στα ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση της κατάστασης των υδάτων και στη μείωση της νιτρορρύπανσης.
Επειδή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθυστέρησε προκλητικά και αδικαιολόγητα τη δεύτερη αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής που όφειλε να έχει ολοκληρώσει έως το τέλος του 2021.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να αποκατασταθεί η αδικία αποκλεισμού της συνδεδεμένης ενίσχυσης έναντι των καλλιεργητών αραβόσιτου;
2. Προτίθενται να αναθεωρήσουν τους χάρτες των ΣΔΛΑΠ ώστε να αποτυπώνεται η σημερινή κατάσταση των υδάτων αλλά και να αξιοποιήσει τα θεσμοθετημένα κριτήρια ανανέωσης αδειών χρήσης ύδατος στη νέα ΚΑΠ 2023-2026;
3. Σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τα νέα αναθεωρημένα ΣΔΛΑΠ πριν έρθει στην Ελλάδα και νέα ευρωπαϊκή παραπομπή για το ίδιο θέμα και πότε;