Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Συνάντηση Κώστα Τσιάρα και Μαρίας Παναγιώτου

spot_img

Η ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου στον πρωτογενή τομέα το αντικείμενο συνεργασίας των αρμοδίων υπουργών Κώστα Τσιάρα και Μαρίας Παναγιώτου

Με στόχο την ενδυνάμωση της συνεργασίας  Ελλάδας – Κύπρου στον πρωτογενή τομέα και τη διατύπωση κοινών θέσεων στο πλαίσιο της ΕΕ απέναντι στα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή των δύο χωρών, συναντήθηκαν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας με την Κύπρια ομόλογό του, Μαρία Παναγιώτου, η οποία επισκέπτεται επίσημα την Αθήνα.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών που έγιναν στο ΥΠΑΑΤ, ήταν η επικαιροποίηση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου που είχε υπογραφεί το 1991, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις του πρωτογενούς τομέα και κυρίως στα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική κρίση στους Έλληνες και Κύπριους παραγωγούς.

Διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων σχετικά με την αντιμετώπιση όλων των μεγάλων προβλημάτων, αλλά και απέναντι στις απαιτήσεις ορισμένων κρατών μελών για τη λεγόμενη «εξωτερική σύγκλιση». Γνώμονας της κοινής προσπάθειας των δύο αντιπροσωπειών ήταν και παραμένει η προστασία των εισοδημάτων των αγροτών και η αναζωογόνηση της υπαίθρου.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσθηκε η διατύπωση κοινής πρότασης από Ελλάδα και Κύπρο για την απελευθέρωση πόρων από την ΕΕ και τη δημιουργία ειδικού Ταμείου για τη στήριξη των παραγωγών από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης σε περιπτώσεις όπως ο Daniel ή οι πρόσφατες καταστροφές στην Ισπανία.

Μετά την ολοκλήρωση της συναντήσεως οι δύο υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις:

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: «Είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ομόλογό μου,  την κυρία Μαρία Παναγιώτου, η επίσκεψη της οποίας μας  έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μοιράζονται μια κοινή ιστορική πορεία πραγματικά από τα βάθη των αιώνων.  Και είναι γεγονός ότι η μια χώρα στέκεται δίπλα στην άλλη σε θέματα και ζητήματα που ξεκινάνε από την εξωτερική πολιτική και φτάνουν ακόμη και σε θέματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας ή ακόμη και διεκδίκησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Αποφασίσαμε να επικαιροποιήσουμε το Μνημόνιο συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δυο υπουργείων σε μια προοπτική που η ίδια η πραγματικότητα επιβάλλει και ιδίως στις σημερινές συνθήκες και συγκυρίες.

 Από την άλλη συζητήσαμε για  τα ζητήματα που η κλιματική κρίση φέρνει ως προβλήματα στις δύο χώρες, αναζητώντας  τον τρόπο και τις δυνατότητες  για να μπορέσουμε να τα αναδείξουμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό πως η κλιματική κρίση είναι μια πραγματικότητα που πλέον μας βάζει σε συναγερμό και σε μια συγκεκριμένη διαδικασία αναζήτησης λύσεων, μέσα από τις οποίες προφανώς η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ίδιας της Ένωσης θα είναι εξόχως σημαντική και εξόχως ουσιαστική.

Ελλάδα και Κύπρος  μέσα από την κοινή τους πορεία, μέσα από τα ίδια χαρακτηριστικά, μέσα από τα κοινά προβλήματα τα οποία υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα, είναι συντεταγμένες ως χώρες. Ακριβώς με αυτή τη λογική, θα επιδιώξουμε και σε επίπεδο ευρωπαϊκό, αλλά και σε επίπεδο διμερούς συνεργασίας να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ώστε να υπάρξουν λύσεις, να υπάρξουν προοπτικές, να υπάρξει μια πραγματική ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα.

Βασικό μας μέλημα στην Ελλάδα είναι ακριβώς το ίδιο με την Κύπρο: Να στηρίξουμε το πραγματικό εισόδημα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα,  να τους δώσουμε ελπίδα, να τους δώσουμε προοπτική, να τους δημιουργήσουμε πραγματικά συνθήκες για μια καλύτερη επόμενη μέρα».

ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: «Ευχαριστώ τον Κώστα Τσιάρα για την πρόσκληση και την ευκαιρία να συζητήσουμε στην Αθήνα για τα  κοινά προβλήματα, τις κοινές προκλήσεις, αλλά και τις κοινές λύσεις  προκειμένου να βοηθήσουμε τον πρωτογενή τομέα. 

Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συναποφασίσουμε την επικαιροποίηση του Μνημονίου συνεργασίας. Οι νέες κλιματολογικές συνθήκες και τα νέα δεδομένα επιβάλουν μια τέτοια επικαιροποίηση, για να μπορεί να ανταποκριθεί και στις ανάγκες  που έχουν οι γεωργοί μας.

Το δεύτερο συμφωνήσαμε για την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και τεχνολογίας. Χρειάζεται η εκπαίδευση των γεωργών μας  και των κτηνοτρόφων μας και αυτή η εκπαίδευση δεν μπορεί να μην πλαισιώνεται από τα Ινστιτούτα, τα οποία έχουμε, από τα Ερευνητικά Ινστιτούτα και από την εφαρμοσμένη έρευνα, η οποία πλέον καλείται να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και προκαλούν μείωση είτε των εισοδημάτων είτε των καλλιεργειών τους.

Και το τρίτο, φυσικά, είναι η κοινή συνεργασία και στρατηγική που οφείλουμε να έχουμε στο πλαίσιο των Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες. Η ενδυνάμωση των θέσεων μας και η κοινή μας επιχειρηματολογία, θα φέρει θετικά αποτελέσματα στις διεκδικήσεις μας. Αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να κάνουμε.

Είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε το πλαίσιο που θα φέρει άμεσα και μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα στο πρωτογενή τομέα. Οι γεωργοί μας είναι ένας κόσμος ταλαιπωρημένος, ένας κόσμος με ζαρωμένα χέρια και αυτό αποτελεί το πιο ισχυρό κίνητρο για να τους δώσουμε ελπίδα, να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ένα δίκαιο και σταθερό εισόδημα και κυρίως να διασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλεια. Οι κλιματικές συνθήκες το θέτουν όλο αυτό σε κίνδυνο. Άρα είναι επιτακτική ανάγκη να βρούμε τις λύσεις και τα εργαλεία που θα δώσουν άμεσα ανακούφιση».

Στις συναντήσεις μετείχαν ο ΓΓ Διεθνών Σχέσεων και Αγροτικής Πολιτικής Κώστας Μπαγινέτας, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ Αντώνης Φιλιππής και Παναγιώτης Χατζηνικολάου, ο Διπλωματικός Σύμβουλος του ΥπΑΑΤ Βασίλης Γκουλούσης και η Διευθύντρια Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωσης και  Διεθνών Σχέσεων, Μαρία Μάρκου.

Από την Κυπριακή αντιπροσωπεία μετείχαν ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας του Κυπριακού Υπουργείου Ανδρέας Γεωργίου, ο Διευθυντής της ίδιας Διεύθυνσης  Δρ. Μάκης Αντωνιάδης  και η Λειτουργός Δημοσιότητας κα Έλενα Βιτσέντζου. Την υπουργό συνόδευε ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα κ. Νεόφυτος Κωνσταντίνου.

Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του ΙΓΕ στο Κτήμα Συγγρού όπου έγινε παρουσίαση των προγραμμάτων για την ευφυή Πράσινη Γεωργία, για τους Νέους Αγρότες και την Πιστοποίηση της Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ