Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της ΕΕ παρήγαγαν περίπου 160,8 εκατομμύρια τόνους νωπού γάλακτος το 2023, σχεδόν 0,8 εκατ. τόνους περισσότερο σε σύγκριση με το 2022 και κατά 15,8 εκατομμύρια τόνοι σε σύγκριση συγκριτικά με το 2013, δηλώνουν τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.
Το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος χρησιμοποιείται για την παραγωγή βουτύρου και τυριού
Η συντριπτική πλειονότητα του νωπού γάλακτος που παρήχθη το 2023 παραδόθηκε σε γαλακτοκομεία (149,3 εκατομμύρια τόνοι) και χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή μιας σειράς νωπών και βιομηχανοποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων. Το 2023, τα γαλακτοκομεία παρήγαγαν 22 εκατ. τόνους γάλακτος και 7,8 εκατομμύρια τόνους οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων (όπως γιαούρτι).
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τυριού και βουτύρου. Συγκεκριμένα, αξιοποιήθηκαν 58,2 εκατομμύρια τόνοι πλήρους γάλακτος και 17,4 εκατ. τόνοι αποβουτυρωμένου γάλακτος για την παραγωγή 10,6 εκατομμυρίων τόνων τυριού. Άλλοι 45,4 εκατ. τόνοι πλήρους γάλακτος χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή 2,3 εκατομμυρίων τόνων βουτύρου.
Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί
Η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός γάλακτος κατανάλωσης στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 19% της συνολικής παραγωγής. Ήταν επίσης ο κορυφαίος παραγωγός όξινων γαλακτοκομικών προϊόντων (27%), βουτύρου (20%) και τυριού (22%).
Η Ισπανία κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην παραγωγή γάλακτος κατανάλωσης, με 15% του συνόλου της ΕΕ, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (13%). Η Ολλανδία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός όξινων γαλακτοκομικών προϊόντων (17%), ακολουθούμενη από την Πολωνία (10%). Η Γαλλία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός βουτύρου και τυριού (18% του συνόλου της ΕΕ για κάθε προϊόν). Η Ιρλανδία κατέλαβε την τρίτη θέση στην παραγωγή βουτύρου (13%), ενώ η Ιταλία ήταν τρίτη στην παραγωγή τυριού (13%).