Η συμφωνία ετοιμάζεται εδώ και 25 χρόνια και αποσκοπεί στη δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες ζώνες ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο – αλλά οι αγρότες στην Ευρώπη αντιτίθενται σθεναρά στην επισφράγισή της, λέγοντας ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους κτηνοτρόφους της Νότιας Αμερικής (ή Λατινικής Αμερικής).
Μετά από περισσότερα από 20 χρόνια διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών μελών και η Mercosur – ένα εμπορικό μπλοκ της Νότιας Αμερικής που αποτελείται από τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Παραγουάη, την Ουρουγουάη και τη Βολιβία – εξακολουθούν να προσπαθούν να οριστικοποιήσουν μια σημαντική εμπορική συμφωνία που προκαλεί διαμαρτυρίες από τους Ευρωπαίους αγρότες.
Ένα σχέδιο συμφωνίας ανακοινώθηκε το 2019, αλλά οι διαφωνίες σχετικά με περιβαλλοντικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα καθυστερούν την τελική έγκρισή της.Ακολουθεί μια ματιά στη συμφωνία, στο γιατί έχει σημασία και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Mercosur: Τι αφορά η συμφωνία
Στόχος της είναι η δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες ζώνες ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο, η οποία θα καλύπτει πάνω από 700 εκατομμύρια ανθρώπους και σχεδόν το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Όπως και η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά, αποσκοπεί στη μείωση των δασμών και των εμπορικών φραγμών, διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές να εξάγουν αγαθά.
Η συμφωνία θα σήμαινε χαμηλότερους δασμούς σε προϊόντα όπως αυτοκίνητα, μηχανήματα και χημικά για την ΕΕ. Οι χώρες της Mercosur θα επωφεληθούν από την καλύτερη πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ για τις γεωργικές εξαγωγές, όπως το βόειο κρέας, τα πουλερικά και η ζάχαρη.
Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 1999 και μια αρχική συμφωνία επιτεύχθηκε το 2019, αλλά παραμένει μη επικυρωμένη λόγω σημαντικών αντιδράσεων, ιδίως από τη Γαλλία.
Πηγή: euronews