Όσον αφορά τον Καναδά το 2024 στο 52,7%
Αξιοσημείωτη άνοδο κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές μελιού στον Καναδά το 2024, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Γραφείου ΟΕΥ στο Τορόντο.
Η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 52,7%, φθάνοντας τα 2,1 εκατ. ευρώ, ενώ η εξαγόμενη ποσότητα ανήλθε στους 518 τόνους.Καθοριστικό ρόλο στη δυναμική αυτή πορεία διαδραμάτισε η κατάργηση, πριν από δύο χρόνια, των πρόσθετων εργαστηριακών ελέγχων που επιβάλλονταν στα ελληνικά φορτία κατά τον εκτελωνισμό τους στον Καναδά. Οι έλεγχοι αυτοί προκαλούσαν επιπλέον κόστος και καθυστερήσεις έως και δύο μηνών, κάνοντας τις εξαγωγές οικονομικά επιζήμιες.
Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην κατηγορία του τυποποιημένου μελιού σε καταναλωτικές συσκευασίες κάτω των 5 κιλών, όπου οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 68,1%, φτάνοντας τα 1,92 εκατ. ευρώ και 466,7 τόνους. Αντιθέτως, οι εξαγωγές σε συσκευασίες άνω των 5 κιλών μειώθηκαν κατά 7,3%, διαμορφούμενες στα 125.600 ευρώ και 45 τόνους.
Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον τέταρτη ανάμεσα στις βασικές χώρες προέλευσης τυποποιημένου μελιού στον Καναδά, με μερίδιο αγοράς 9,3% σε όρους αξίας.
Πρώτη παραμένει η Νέα Ζηλανδία με 35,3%, ενώ ακολουθούν η Αυστραλία (15%) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (11%). Στην πέμπτη και έκτη θέση βρίσκονται η Ινδία (6,5%) και η Ισπανία (6%).Όσον αφορά τη μέση τιμή εξαγωγής, η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στην κορυφή με 31,9 ευρώ ανά κιλό, η Αυστραλία ακολουθεί με 8,8 ευρώ, οι ΗΠΑ με 5,1 ευρώ και η Ελλάδα με 4,1 ευρώ ανά κιλό.
Το καναδικό μέλι εξακολουθεί να πωλείται σε χαμηλότερες τιμές λιανικής από τα εισαγόμενα.
Πηγή: Foodreporter