Το παραδοσιακό τυρί Σουφλίου, ένα πολύ καλό brand name ένα καθαρό τυρί, όπως έχει χαρακτηρισθεί, στις πρώτες προτιμήσεις των καταναλωτών λόγω ποιότητας και γεύσης απουσιάζει πλέον από το ελληνικό Θρακιώτικο τραπέζι.
Το Τυροκομείο Σουφλίου που εδώ και τριάντα χρόνια εφοδίαζε την αγορά με κατσικίσιο, αιγοπρόβειο, πιπεροτύρι και παραδοσιακό γιαούρτι ανέστειλε την λειτουργία του διότι τα κόστη λειτουργίας πλέον ήταν απαγορευτικά για να συνεχίσει να υπάρχει.
Ο διευθυντής των S/M της πρώην ΕΑΣ Σουφλιου κ. Άκης Γρηγοριάδης μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας σημείωσε ότι « αν μετά από ένα χρόνο τα δεδομένα, που σήμερα είναι απαγορευτικά , αλλάξουν προς το καλύτερο θα ξανασκεφτούν να το λειτουργήσουν. Όμως σήμερα με μηνιαία έξοδα 17-18.000 ευρώ είναι αδύνατο αυτό να συμβεί. Η ενεργειακή κρίση, τριπλασίασε τα έξοδα. Το γάλα από 0,40 λεπτά που ήταν πριν από τρία χρόνια, σήμερα έφθασε στο 1,40 και μείς κόντρα στις μεγάλες επιχειρήσεις βάζουμε καθαρό ελληνικό γάλα στην τυροκομική. Αυτή τη στιγμή στην αγορά δεν υπάρχει φέτα τυρί η παραδοσιακό κάτω από 9,5 ευρώ το κιλό .Μόλις βγει η νέα παραγωγή η τιμή θα φθάσει τα 12 με 13 ευρώ το κιλό. Εμείς δεν θέλουμε να το πούμε αυτό στον κόσμο. Σε λίγα χρόνια οδηγούμαστε να αγοράζουμε ελληνική φέτα Γερμανίας αφού δεν θα υπάρχουν κτηνοτρόφοι στην Ελλάδα. Πολλοί έχουν σταματήσει τα κοπάδια τους.»
Πρόσθεσε σε ακόμη ότι δεν μπορούν να ανταγωνισθούν τις μεγάλες επιχειρήσεις που φέρνουν το τυρί από τα εργοστάσια τους που έχουν στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία ή που εισάγουν γάλα για να κάνουν ελληνικό τυρί.
Το παραδοσιακό τυροκομείο που έφτιαχνε το τυρί στην τσαντίλα που άφηνε στο γάλα όλη του την κρέμα και τις πρωτεΐνες κάτι που του έδινε και την ξεχωριστή γεύση δεν μπορεί πλέον να ακολουθήσει τις εξελίξεις.
«Ο Έβρος είναι μόνο για να φυλάει τα σύνορα τονίζει, κάποτε παρήγαγε τα πάντα και σήμερα δεν έχει σχεδόν τίποτα.»
Αν και είχαν γίνει οι απαραίτητες ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμοί των εγκαταστάσεων του τυροκομείου ώστε να εξοικονομείται ενέργεια οι ξαφνικές αυξήσεις, ανέτρεψαν τα πάντα .
Τώρα πια οι 5 εργαζόμενοι απορροφήθηκαν στο σούπερ- μάρκετ οι κτηνοτρόφοι διαθέτουν το γάλα τους αλλού και έτσι μια επιχείρηση που ερχόταν στην δεύτερη θέση με ετήσια παραγωγή μέχρι και 6.500 δοχεία τυριού κατέβασε τα ρολά της περιμένοντας μια ανάκαμψη ή να ξαναβγεί στην αγορά με άλλες προϋποθέσεις ίσως ακόμη και κάτω από μια άλλη επιχειρηματική ομπρέλα.
Πηγή: ΕΡΤ