- Διπλασιάστηκε το κόστος καλλιέργειας, αύξηση που έως ένα βαθμό απορροφήθηκε από τους ίδιους ενώ η υπόλοιπη πέρασε στους καταναλωτές
Πληγές από τις ανατιμήσεις, τις αρρώστιες αλλά και τις κυκλοθυμικές εξάρσεις του καιρού μετρούν οι παραγωγοί κερασιού στη Βόρεια Ελλάδα, που είδαν το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε αρκετές περιοχές να καταστρέφει την παραγωγή τους. Το ράλι των ανατιμήσεων δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους τους κερασοπαραγωγούς, οι οποίοι κάνουν λόγο για διπλασιασμό του κόστους καλλιέργειας, αύξηση που έως ένα βαθμό την απορρόφησαν ενώ η υπόλοιπη πέρασε στους καταναλωτές. Το αποκορύφωμα ήρθε με την πρόσφατη χαλαζόπτωση που έπληξε βάναυσα περιοχές όπως οι Σέρρες, η Έδεσσα, η Καβάλα και η Κομοτηνή, «λαβώνοντας» τους παραγωγούς κερασιού πάνω στην περίοδο της συγκομιδής.
Την ίδια στιγμή καταγράφεται σημαντική πτώση στην τιμή πώλησης, με τους παραγωγούς να μιλούν για μία αναμενόμενη εξέλιξη, ωστόσο υπογραμμίζουν πως λόγω της ραγδαίας αύξησης στο ενεργειακό κόστος αλλά και το κόστος καλλιέργειας, τα περιθώρια κέρδους έχουν στενέψει δραματικά για τους ίδιους. Παράλληλα, υπογραμμίζουν εμφατικά πως συνεχίζεται η διαχρονική υποβάθμιση καλλιεργειών όπως το κεράσι, οι οποίες δεν στηρίζονται με αποτέλεσμα να φθίνουν χρόνο με τον χρόνο. Οικισμοί οι οποίοι παραδοσιακά φημίζονταν για τα κεράσια τους είτε ερημώνουν είτε οι κάτοικοι στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες, στην προσπάθεια τους να καλύψουν τις βασικές βιοποριστικές τους ανάγκες. Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι παραγωγοί που δεν έχουν το κεράσι ως πρώτη καλλιέργεια αλλά ως συνεπικουρούμενη με άλλες, καθώς εκτιμούν πως σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα.
Τελειωτικό χτύπημα
Στην Αναστασιά Σερρών, ένα ημιορεινό χωριό με μακρά ιστορία στην καλλιέργεια κερασιού, οι παραγωγοί δέχθηκαν φέτος ένα ισχυρό πλήγμα από το χαλάζι, που κυριολεκτικά σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του. Όπως εξηγούν οι δενδροκαλλιεργητές το χαλάζι έπεφτε σε μέγεθος καρυδιού, προκαλώντας ακόμη και ολική καταστροφή σε κάποιες των περιπτώσεων, ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί η καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών που άφησε πίσω της η πρόσφατη κακοκαιρία. «Το χαλάζι ήταν καταστροφικό. Εμείς συνεχίζουμε με τα κεράσια που είχαμε σκεπασμένα και με τις νέες ποικιλίες που ξεκινάνε τώρα, καθώς δεν πρόλαβαν να βγουν και τη γλίτωσαν. Όμως η καταστροφή είναι πράγματι μεγάλη» εξηγεί ο Μάριος Γκουζέλης, παραγωγός κερασιών από την περιοχή.
«Αν εξαιρέσεις το χαλάζι θα ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές της τελευταίας πενταετίας η φετινή, παρά τα προβλήματα. Οι πρώτες ποικιλίες που ξεκινήσαμε πήγαν πολύ καλά, είχαμε καλή ανθοφορία αλλά ήρθε το χαλάζι και τα κατέστρεψε όλα» τονίζει ο ίδιος, για να προσθέσει πως «βέβαια έχουμε και τις ανατιμήσεις. Τα λιπάσματα, τα φάρμακα είναι όλα 100% πάνω, δεν μιλάμε καν για τα καύσιμα. Για αυτό οι τιμές ανέβηκαν λίγο, καθώς ένα μέρος των ανατιμήσεων το απορροφήσαμε αλλά δεν γίνεται, ο κόσμος έχει πελαγώσει».
Πέφτει η τιμή
Αν και οι πρώτες ποικιλίες κατέγραψαν ιδιαίτερα καλές τιμές για τους παραγωγούς, αγγίζοντας τα 4 και 5 ευρώ στον παραγωγό, πλέον οι τιμές έχουν αρχίσει και πέφτουν αισθητά και κυμαίνονται στο 1,30 με 1,50 ευρώ. «Ήταν και λίγο θέμα τύχης. Κάποιοι είχαν ολική καταστροφή από το χαλάζι και κάποιοι τη γλίτωσαν. Το σίγουρο πάντως είναι ότι φέτος έχουμε μικρότερη παραγωγή σε σχέση με πέρσι ενώ και οι τιμές έχουν πέσει αρκετά χαμηλά, είμαστε γύρω στο 1,30 πλέον. Είναι κάτι που πάντα έτσι γίνεται, όσο περνάει ο καιρός πέφτει και η τιμή» εξηγεί ο Αντώνης Γεωργιάδης, παραγωγός κερασιού από την Έδεσσα.
Εγκαταλείπουν το κεράσι
Οι ανατιμήσεις, η δυσκολία εξεύρεσης εργατικού προσωπικού αλλά και οι καταστροφές που προκαλούν οι έντονες χαλαζοπτώσεις έχουν οδηγήσει αρκετούς παραγωγούς κερασιού να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια και να στραφούν σε άλλες επιλογές, εκτιμώντας πως αποδίδουν καλύτερα. «Είχα κεράσια αλλά τα ξήλωσα γιατί με το χαλάζι τα κατέστρεψε. Και δεν είναι μόνο αυτό, δυσκολεύεσαι πάρα πολύ να βρεις εργατικό δυναμικό. Το κεράσι θέλει προσωπικό που να ξέρει να δουλεύει γρήγορα, γιατί αλλιώς σου βγαίνει ένα κοστολόγιο βαρβάτο και δεν αξίζει να ασχοληθείς καν. Έχω επικεντρωθεί πλέον στο αμπέλι, τα μήλα και τα ακτινίδια που αποδίδουν καλύτερα από το κεράσι» εξηγεί ο Τάσος Τσάκαλος, δενδροκαλλιεργητής από την Ξάνθη.
- Του Γιώργου Μαυρίδη
- ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ