- Θα προκηρυχθεί τέλη Οκτωβρίου με μέσα Δεκεμβρίου -45 εργάσιμες με παράταση 1 μήνα δηλ τελική ημερομηνία μέσα Ιανουαρίου που σημαίνει 2+1 μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας <A>, η έναρξη της περιόδου υποβολής των αιτήσεων στήριξης αναμένεται να διαρκέσει από τέλη Οκτωβρίου με μέσα Δεκεμβρίου -45 μέρες, με παράταση 1 μήνα δηλ μέχρι τις 14 Ιανουαρίου Παρασκευή,σύνολο 2+1 μήνες θα διαρκέσει η υποβολή.
Η διάρκεια των υποχρεώσεων θα είναι 7-8 έτη.
Το πριμ θυμίζουμε θα είναι: 35.000€-37.500-40.000€ για το μέτρο 6,1.
Το δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ που εκδόθηκε 1/10 αναφέρει:
Εκδόθηκε το ΦΕΚ των «Νέων Γεωργών»- Ακολουθεί η προκήρυξη του προγράμματος
Σπ. Λιβανός: Στα 420 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος- Στόχος η δημογραφική ανανέωση
Γ. Στύλιος: Προκαταβολικά το 70%- Όλες οι διαδικασίες θα γίνουν ηλεκτρονικά
Εκδόθηκε το ΦΕΚ (Β΄, Αρ. Φ. 4456) της υπουργικής απόφασης για τους «Νέους Γεωργούς». Το στάδιο που ακολουθεί, είναι η πρόσκληση η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί τις προσεχείς ημέρες. Με αυτή, θα καθοριστούν αναλυτικά οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων.
Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος «Νέων Αγροτών» για το έτος 2021 είναι:
- Ηλικιακή ανανέωση του τομέα
- Αύξηση της αποτελεσματικότητας του μέτρου, μέσα από την χορήγηση επαρκούς ενίσχυσης για αντιμετώπιση των εξόδων πρώτης εγκατάστασης στον τομέα της γεωργίας και πραγματοποίηση επενδύσεων
- Ενίσχυση υποψηφίων νέων γεωργών, που δεν αντιμετωπίζουν ευκαιριακά την είσοδο τους στον τομέα της γεωργίας
Για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων προβλέπονται τόσο η γενναία αύξηση (διπλασιασμός σε σχέση με προηγούμενες προσκλήσεις) του ποσού ενίσχυσης στα 35.000 ευρώ – 40.000 ευρώ (με προσαύξηση έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας και την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης) όσο και ο προσδιορισμός των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι υποψήφιοι για ένταξη στο μέτρο.
Υπογραμμίζεται ότι για πρώτη φορά όλες οι διαδικασίες ενός μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, καταργώντας έτσι τη διαδικασία της υποβολής φυσικού φακέλου και εγγράφων.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός με αφορμή την έκδοση του ΦΕΚ για τους «Νέους Αγρότες», δήλωσε:
«Η φιλοσοφία του προγράμματος, το οποίο θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ, είναι να προσελκύσει αλλά και να κρατήσει στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα ανθρώπους που πραγματικά αγαπούν αυτή τη δουλειά και θέλουν να προσφέρουν. Έχει στόχο να στηρίξει αυτούς που πραγματικά θέλουν να επενδύσουν στον αγροτικό χώρο και όχι όσους επιδιώκουν ευκαιριακά να πάρουν ένα βοήθημα. Δημιουργεί τα κίνητρα αλλά και τις υποχρεώσεις οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα αυτό να παραμείνουν ως επαγγελματίες αγρότες για επτά χρόνια. Είναι ένα εμβληματικό μέτρο που έρχεται να αντιμετωπίσει αρκετές από τις στρεβλώσεις, όπως η γήρανση, αφού στοχεύει στη δημογραφική ανανέωση. Επί πλέον έρχεται να υπηρετήσει τη φιλοσοφία μας για μια νέα μορφή αγροτικής παραγωγής, για επένδυση σε καινοτομικά σχήματα και προϊόντα, σε προϊόντα που μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στην παραγωγή μας».
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Στύλιος δήλωσε:
«Δίνουμε διέξοδο απασχόλησης στη νέα γενιά της πατρίδας μας. Στηρίζουμε, εμπράκτως, τον αγροδιατροφικό τομέα, προχωρώντας στην ηλικιακή ανανέωση των απασχολουμένων σε αυτόν. Βοηθούμε την αγροτική οικογένεια για να δώσει τη σκυτάλη στη νέα γενιά. Βασική προϋπόθεση η ύπαρξη επιχειρηματικού σχεδίου, ώστε να εξελιχθούν σε σύγχρονους αγρότες και πραγματικούς επιχειρηματίες. Διπλασιάζουμε το ποσό που δίνουμε στους νέους αγρότες, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα και δίνουμε προκαταβολικά το 70%. Τέλος, απλοποιούμε τη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών, καθώς καταργούμε τη φυσική υποβολή εγγράφων. Τα πάντα γίνονται ηλεκτρονικά».
Στην Θεσσαλονίκη αναλύθηκε από τον υφ ΥΠΑΑΤ:
Τον Οκτώβριο έρχεται η προκήρυξη για τους νέους αγρότες, ύψους 420 εκατ. ευρώ, με τους ωφελούμενους να φτάνουν τους 10.000. Αυτό εξήγγειλε, από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Στύλιος συμμετέχοντας στο πάνελ «Η Χρήση Νέων Τεχνολογιών Στη Σύγχρονη Γεωργία». Ακόμα, ο υφυπουργός τόνισε, πως με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, επιταχύνεται ο χρόνος της τελικής ένταξης των ωφελούμενων και από 9-12 μήνες που ήταν παλιά, πρόθεσή μας είναι η ένταξή τους να έχει ολοκληρωθεί σε 6-7 μήνες.
Ο κ. Στύλιος έκανε λόγο, επίσης, για αύξηση του ποσού που δίνεται στους νέους αγρότες-γεωργούς και για προκαταβολή 70% του ποσού αυτού. Έτσι, οι νέοι αγρότες-γεωργοί, από τα 17.000 έως 25.000 ευρώ που έπαιρνα από τα προηγούμενα προγράμματα, τώρα παίρνουν από 35.000 έως 40.000 ευρώ.
Τα χρήματα αυτά, βέβαια, ξεκαθάρισε, πως υπόκεινται σε όρους και περιορισμούς – διορθώνοντας έτσι λάθη του παρελθόντος- και δεν δίνονται για να σπαταληθούν αλόγιστα. Απώτερος στόχος, η βελτίωση της παραγωγικότητας, σε ποσοστό άνω του 30%.
Στο μεταξύ, ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπ. Λιβανός επιβεβαίωσε ότι στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών έχουν μπει αυστηρότερα κριτήρια, ώστε να ωφελούνται από το πρόγραμμα, του οποίου τα χρήματα έχουν υπερδιπλασιασθεί, μόνο οι πραγματικοί αγρότες. Επίσης θύμισε ότι έχουν αυξηθεί τα χρήματα για χρήση νέων τεχνολογιών από τους αγρότες, ενώ έχουν αυξηθεί και οι χρηματοδοτήσεις και για τα βιολογικά προϊόντα.
Αναλυτικά η βαθμολογία:
Στα 7-8 έτη το πρόγραμμα:
Σύμφωνα με την παρουσίαση στο Αγρίνιο από τον προϊστάμενο κ. Θύμιο Τσατούρα το πρόγραμμα πλέον επανέρχεται στην διάρκεια των 4+4. Ειδικότερα αναφέρθηκε για τις νέες υποχρεώσεις :
Υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο, διάρκειας τριών έως τεσσάρων ετών με δεσμευτικούς στόχους και μακροχρόνιες υποχρεώσεις
Να παραμείνουν στη γεωργία ως επαγγελματίες τουλάχιστον για 4 έτη μετά την ολοκλήρωση του επ. τους σχεδίου.
Να διατηρήσουν την ανωτέρω ΤΑ-τυπικές αποδόσεις κατά τις μακροχρόνιες υποχρεώσεις τους (4 έτη )
Να πραγματοποιούν έναν ελάχιστο κύκλο εργασιών ως ποσοστό της τυπικής τους απόδοσης
Η υποβολή είναι αποκλειστικά ηλεκτρονική, δηλαδή δεν υποβάλλεται φυσικός φάκελος στις ΔΑΟΚ.
Αναλυτικά η παρουσίαση:
Δείτε το ΦΕΚ:
ΕΝΤΥΠΗ ΑγροΈκφραση