Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να υπάρχει σαφή εικόνα για τις τιμές στο γάλα, επιβεβαιώνοντας την πιεστική κατάσταση που βιώνει το σύνολο της αγοράς και όλοι οι εμπλεκόμενοι, εξαιτίας πρωτίστως της σημαντικής αύξησης που έχει διαγράψει το κόστος αφενός της ενέργειας και αφετέρου ο τιμοκατάλογος των ζωοτροφών.
Όπως λέγεται οι φετινές τιμές στην πρώτη ύλη και συγκεκριμένα στο γάλα, αν και θα είναι σίγουρα αυξημένες έναντι των περσινών και πάλι θα υπολείπονται σημαντικά από το ράλι που έχει πραγματοποιήσει το κόστος (είτε σε πρωτογενές επίπεδο, είτε στη μεταποίηση, είτε στο εμπόριο), γεγονός που σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων οι εμπλεκόμενοι φορείς για να μην το μετακυλίσουν εντέλει στο καταναλωτή θα αναγκαστούν ένα τμήμα αυτού να το επωμιστούν, συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο τα όποια περιθώρια έχουν απομείνει.
Υπάρχει απόσταση ανάμεσα σε αυτό που θέλει να πληρώσει η βιομηχανία για να αγοράσει πρώτη ύλη (γάλα) και σε αυτά που ζητούν οι Κτηνοτρόφοι, οι οποίοι πρέπει να στηρίξουν τη δουλειά τους αλλά και να ζήσουν, μας λέει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Δυτικής Θεσσαλίας, κ. Γιώργος Βαϊόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η βιομηχανία στην παρούσα φάση θέλει να πληρώσει το αιγοπρόβειο με 1,50 έως 1,55 ευρώ το κιλό. Από την άλλη, οι Κτηνοτρόφοι ζητούν 1,80 ευρώ το κιλό και ο λόγος είναι απλός ότι το 1,60-1,65 ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των υποχρεώσεων που έχει η μονάδα. Αν δεν πληρωθεί αυτό το ποσό, υποστηρίζει ο ίδιος, θα πρέπει να αναμένουμε μείωση στο ζωικό κεφάλαιο και κατά συνέπεια έλλειψη στο γάλα, η οποία θα προέλθει και από τον υποσιτισμό σε μεγάλο ποσοστό των ζώων που θα απομείνουν.
Όσον αφορά την τιμή στο αγελαδινό γάλα, αναφέρει ο κ. Γιώργος Βαϊόπουλος, αυτή τη στιγμή πωλείται στα 57 με 58 λεπτά το κιλό και η τάση δείχνει ότι άμεσα θα ανέβει στα 60 λεπτά το κιλό, ενώ η τιμή στο κατσικίσιο πρέπει να πάει στο 1,20 ευρώ το κιλό.
Από πέρυσι τον Φεβρουάριο έχουμε στείλει 14 επιστολές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους κινδύνους που πρόκειται να υπάρξουν ως φυσική απόρροια της ενεργειακής κρίσης που ταλανίζει όλη την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα, μας λέει ο κ. Αντώνης Τσίτσιας, Αντιπρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, χωρίς όμως καμία απάντηση. Σήμερα λοιπόν πλέον ακόμη και στελέχη της κυβέρνησης μιλούν για επερχόμενες ελλείψεις σε γάλα και κρέας, όπως ειπώθηκε και πρόσφατα στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Για να αποφευχθούν οι χειρότερες εξελίξεις, μας λέει ο ίδιος, θα πρέπει άμεσα να στηριχθεί ο τομέας της Κτηνοτροφίας και οι άνθρωποι που τον στηρίζουν και η Κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας και της Γαλλίας που επιδοτούν το ζωικό κεφάλαιο των Κτηνοτρόφων. Η επιδότηση αυτή φτάνει στα 30 ευρώ για το κάθε πρόβατο και στα 200 ευρώ για την κάθε αγελάδα, ενώ στην Ελλάδα σύμφωνα και με τις πρόσφατες αναγγελίες των βοηθημάτων η στήριξη στα πρόβατα δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ (το ζώο).
Σχετικά με τις τιμές, αν και ακόμη δεν έχουν κλειστεί συμβόλαια, πρέπει στο αιγοπρόβειο να είναι στο 1,80 ευρώ το κιλό, στο κατσικίσιο να φτάσει στο 1,20 και στο αγελαδινό να έχει βάση τα 60 λεπτά.
Και πάλι όμως ακόμη και αν ισχύσουν αυτές οι τιμές η κατάσταση για την Ελληνική κτηνοτροφία είναι εξαιρετικά δύσκολη όταν το κόστος των ζωοτροφών έχει αυξηθεί κατά 100%, της ενέργειας κατά 250% και η τιμή στο πετρέλαιο είναι στα 2 ευρώ. Με βάση αυτές τις ανατιμήσεις, σημειώνει ο κ. Α. Τσίτσιας πρέπει να ξέρουν όλοι ότι ο Κτηνοτρόφος αν πληρωθεί με 1,8 το κιλό, το 1,6 θα είναι για την κάλυψη των αναγκών του και μόνο.
Δυστυχώς, ολοκληρώνει, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και για τους αγελαδοτρόφους και όπως μας αποκαλύπτει υπάρχουν παραδοσιακές μονάδες που δεν έχουν πάρει ούτε τη μισή ποσότητα από τα ενσιρώματα που χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών τους, καθώς πέρυσι το κόστος για το ενσίρωμα ήταν στα 4,80 ευρώ το κιλό και αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στα 7,40 ευρώ το κιλό.
Πράγματι δεν υπάρχει ακόμη σαφή εικόνα για τις τιμές του γάλακτος, κάτι που βεβαίως θα φανεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, μας λέει ο κτηνοτρόφος από την Ελασσόνα κ. Νίκος Παλάσκας όπου θα κλείσουν και τα συμβόλαια με την γαλακτοβιομηχανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή στο αγελαδινό γάλα κατά την εκτίμηση του κινείται στην παρούσα φάση στα 55 λεπτά το κιλό από 40 λεπτά που ήταν πέρυσι. Την ίδια στιγμή ανοδικές τάσεις φημολογούνται και για το γίδινο γάλα στο 1,08 ευρώ το κιλό από 80 λεπτά πέρυσι, ενώ όσον αφορά στο πρόβειο τα αιτήματα των κτηνοτρόφων ανεβάζουν την τιμή στο 1,60 ευρώ το κιλό από 1,30 ευρώ που ήταν πέρυσι.
Ειδικά όμως για το αιγοπρόβειο, σημείωσε ο ίδιος, για να μπορέσει να καλύψει ο κτηνοτρόφος τα έξοδά του πρέπει το 1,60 ευρώ το κιλό να είναι η βάση και όχι η κορυφή. Με αυτή την τιμή που ακούγεται δεν θα μπορέσει ο Κτηνοτρόφος να καλύψει το κόστος των ζωοτροφών που έχει αυξηθεί κατά 100%.
Oι συμφωνίες που έχουμε κλείσει με τις γαλακτοβιομηχανίες είναι κάποιων μηνών δεν είναι δηλαδή μεγάλων χρονικών περιόδων και αυτό δείχνει τη δύσκολη εποχή που βιώνουμε εξαιτίας της γενικότερης αβεβαιότητας που υπάρχει στο κλάδο, μας λέει το μέλος του ΘΕΣγάλα, κ. Ανδρέας Καραφύλλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή στο αγελαδινό γάλα που έχουν κλειστεί έως τώρα στις συμφωνίες είναι στα 55 έως 58 λεπτά το κιλό, ενώ πέρυσι ήταν στα 41-42 λεπτά το κιλό.
Η αύξηση, όπως εξηγεί απορρέει στην πλειονότητά της από την άνοδο των ζωοτροφών, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση του σογιάλευρου που από 450 ευρώ ο τόνος που κόστιζε πέρυσι έχει ξεπεράσει σήμερα τα 650 ευρώ ο τόνος και η τιμή δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.
Ένα άλλο βασικό στοιχείο της δύσκολης εποχής που διανύουμε και μας επεσήμανε το μέλος του Θεσγάλα, είναι ότι αναμένεται γενικά μειωμένη παραγωγή στο γάλα καθώς ο κτηνοτρόφος δεν έχει τα κεφάλαια να διαχειριστεί το αυξανόμενο κόστος όπου τα πρωτεία στην άνοδο όπως προείπε κρατούν οι ζωοτροφές.
Oι ζημιές που έχει να καλύψει ο Κτηνοτρόφος είναι και πολλές και από διαφορετικά μέτωπα, μας λέει ο κ. Δημήτρης Καμπούρης, αντιπρόεδρος στην Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων. Οπως υποστηρίζει ο Κτηνοτρόφος έχει να αντιμετωπίσει απίστευτες αυξήσεις στο κόστος αγοράς των ζωοτροφών, στην ενέργεια, στην ύδρευση, στα εργατικά κ.λπ. Μεσοσταθμικά η αύξηση του κόστους τα δύο τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί για τον Κτηνοτρόφο κατά 60%, με τις ζωοτροφές να τρέχουν ανοδικά κατά 100%.
Οι σημαντικές αυτές αυξήσεις, σύμφωνα με τον ίδιο ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την μείωση που καταγράφεται στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας, το οποίο ο ίδιος εκτιμά ότι έχει μειωθεί κατά 30%. Γεγονός που οφείλεται στο ότι ο Κτηνοτρόφος δεν έχει την κεφαλαιακή επάρκεια να καλύψει και να διαχειριστεί τέτοια κόστη.
Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ο κ. Δ. Καμπούρης, οι γαλακτοβιομηχανίες που έχουν ενσωματώσει μεγαλύτερη κέρδη στο παρελθόν πρέπει να υποστηρίξουν την Κτηνοτροφία της χώρας για να μπορέσουν και οι ίδιες να έχουν πρώτη ύλη να δουλέψουν. Αρα ο ίδιος θεωρεί ότι η τιμή όσον αφορά το αγελαδινό γάλα πρέπει να είναι στα 60 λεπτά το κιλό, το κατσικίσιο στο 1,20 ευρώ το κιλό και το πρόβειο στο 1,80 ευρώ το κιλό.

Η αύξηση της τιμής στη φέτα είναι δεδομένη
Είναι γεγονός ότι οι Κτηνοτρόφοι έχουν αγοράσει ακριβότερα τις ζωοτροφές τους την τελευταία χρονιά και αυτή την άνοδο θα την μετακυλίσουν στις μεταποιητικές μονάδες, οι οποίες με την σειρά τους θα την μεταφέρουν στις λιανεμπορικές αλυσίδες, μας λέει ο κ. Νίκος Τάχας, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τυροκομείων με έδρα τη Λάρισα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ πέρυσι η τιμή είχε καθοριστεί τον Ιούνιο, φέτος αν και πλησιάζουμε στην νέα τυροκομική περίοδο που ξεκινά την 1/10/2022 ακόμη δεν έχει καθοριστεί γεγονός που έχει προκαλέσει και ανησυχία αλλά και προβληματισμό στις μεταποιητικές μονάδες. Ο ίδιος θεωρεί βέβαιη την άνοδο στην τιμή του τελικού προϊόντος, την οποία καταρχήν έχουν πυροδοτήσει οι ζωοτροφές, χωρίς ωστόσο να μπορεί να την προσδιορίσει επακριβώς πόσο θα είναι αυτή, ενώ όπως λέει αυτός που θα επικροτήσει ή θα απορρίψει το προϊόν είναι ο Καταναλωτής. Πάντως υπογραμμίζει ότι στο συνολικό κόστος παραγωγής στις μεταποιητικές μονάδες, το 80% αφορά το κόστος της πρώτης ύλης και το υπόλοιπο 20% είναι οι Β’ Υλες, το εργατικό και η ενέργεια. Ιδίως δε η τελευταία εμφανίζει αύξηση κατά 50% ακριβώς.
Ως εκ τούτου αναφέρει ο ίδιος αν πούμε ότι την περίοδο 1/10/2021 με 30/9/2022 η τιμή στο γάλα ήταν στο 1,25 ευρώ το κιλό (τιμή πώλησης από τον Κτηνοτρόφο) και αυτή με την νέα τυροκομική περίοδο αυξηθεί κατά 10 σεντς, τότε η αύξηση από την μεταποιητική μονάδα προς το λιανεμπόριο πρέπει να είναι τουλάχιστον κατά 50 λεπτά για να καλυφθεί το κόστος παραγωγής.
Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ