Τρίτη, 11 Νοεμβρίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Ο Γιάννης Ανδριανός στο 3ο Αγροδιατροφικό Συνέδριο AGROWN 2025

spot_img
spot_img

«Ο αγροδιατροφικός κλάδος στη χώρα μας έχει παρόν και μέλλον».

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Ανδριανός απηύθυνε χαιρετισμό μέσω βιντεο-σύνδεσης στο 3ο Αγροδιατροφικό Συνέδριο AGROWN 2025 με κεντρικό θέμα «Η επόμενη γενιά του Αγροδιατροφικού Κλάδου», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Πατρών στο Αγρίνιο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τις εφημερίδες «Πελοπόννησος» και «Συνείδηση».

Ο κ. Ανδριανός, στον χαιρετισμό του συνεχάρη τους διοργανωτές και τόνισε ότι ο αγροδιατροφικός κλάδος έχει παρόν και μέλλον, καθώς στηρίζει την εθνική οικονομία, κρατά ζωντανή την ύπαιθρο και μπορεί με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις και δράσεις να καταστεί ακόμη πιο βιώσιμος, ανταγωνιστικός και ανθεκτικός στις προκλήσεις της εποχής.

Αναφερόμενος στις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου, ο Υφυπουργός μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

–       Τη μεταρρύθμιση και θεσμική θωράκιση του συστήματος ενισχύσεων που διασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα,

–       Την πρόκληση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων,

–       Την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, που επενδύει στον παραγωγό, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα,

–       Το εμβληματικό πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» για την άρδευση και τη διαχείριση υδάτων που περιλαμβάνει έργα ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ,

–       Τις δράσεις βραχυχρόνιας εκπαίδευσης και κατάρτισης γεωργών προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, με δωρεάν συμμετοχή για τους παραγωγούς,

–       Την ενίσχυση των συνεταιρισμών, των μικρών επιχειρήσεων και των αγροτουριστικών δράσεων μέσω των προγραμμάτων LEADER 2023-2027.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Υφυπουργός στη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την έρευνα, την εκπαίδευση και την καινοτομία, μέσω της δημιουργίας σύγχρονων αγροτικών κέντρων μάθησης σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τα πανεπιστήμια της χώρας.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Ανδριανός επισήμανε ότι:

«Η επόμενη γενιά του αγροδιατροφικού κλάδου προϋποθέτει τη διαρκή εκπαίδευση, τη βιώσιμη χρήση των πόρων, την αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων και την ουσιαστική στήριξη των παραγωγών. Μαζί, μπορούμε όχι μόνο να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις, αλλά και να διασφαλίσουμε το μέλλον της δημιουργίας και της ευημερίας που αξίζει στην ελληνική αγροτική παραγωγή».

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί, παραγωγοί, επιχειρηματίες και φορείς του αγροδιατροφικού τομέα από ολόκληρη τη χώρα, αναδεικνύοντας τις νέες προοπτικές για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία.

Με επιτυχία η διεξαγωγή του agrown 2025

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή η πρώτη ημέρα στο 3ο Αγροδιατροφικό Συνέδριο κι Εκθεση «Agrown 2025», το οποίο είχε ως θέμα «Η επόμενη γενιά του Αγροδιατροφικού Κλάδου».

Το συνέδριο έδωσε έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό, που θα αναλάβει τα ηνία του κλάδου, με την εξειδικευμένη γνώση, τα εργαλεία των νέων τεχνολογιών και το όραμα, ώστε να οδηγήσει το Αγροδιατροφικό Κλάδο σε ένα μέλλον βιώσιμο και αειφόρο.

Οι όροι «ανθρώπινο δυναμικό», «νέες τεχνολογίες», «κλιματική κρίση, διαχείριση των υδάτινων πόρων και λειψυδρία», «ψηφιακός μετασχηματισμός», «τεχνητή νοημοσύνη», «καινούργια καταναλωτικά πρότυπα» και «αειφόρος ανάπτυξη», είχαν την τιμητική τους, με τα sessions να παρακολουθεί πλήθος κόσμου και πάρα πολλοί φοιτητές.

Οι κυριότερες συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν, μετά τους χαιρετισμούς και το εναρκτήριο session για τις Περιφέρειες της χώρας, ήταν οι εξής:

– Στη 2η συνεδρία συζητήθηκαν η ανάπτυξη μεθόδων, στρατηγικών λύσεων και καινοτόμων εργαλείων για να στηριχθεί μια πιο πράσινη ανάπτυξη και ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή. Αναλυτικότερα αναπτύχθηκαν οι οικολογικές λύσεις βασισμένες στη φύση για τον μετριασμό της υποβάθμισης του εδάφους, η εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών διαχείρισης εδάφους στην Μακρό-Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου και ο ρόλος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο πλαίσιο του έργου Ecobase.

– Στην 3η συνεδρία συζητήθηκαν οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν στην αγροδιατροφή για ένα βιώσιμο και αειφόρο μέλλον. Παράλληλα συζητήθηκε και το θέμα: «Ανθρακικό Αποτύπωμα και Οικοαποδοτικότητα στη Ρυζοκαλλιέργεια: Πορεία προς τη Βιώσιμη Μετάβαση». Στη διάρκεια της συνεδρίας τονίστηκε ότι η αγροδιατροφή βρίσκεται στο σταυροδρόμι της κλιματικής κρίσης, της τεχνολογικής εξέλιξης και των νέων καταναλωτικών προτύπων. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η παραγωγή τροφίμων, αλλά η μετάβαση σε ένα σύστημα πιο βιώσιμο, ανθεκτικό και προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες. Οι ομιλητές ανέδειξαν διεθνείς και εγχώριες τάσεις που διαμορφώνουν το αύριο, προτείνοντας στρατηγικές για μια ελληνική αγροδιατροφή που θα στέκεται δυναμικά στον διεθνή ανταγωνισμό.

– Στην 4η συνεδρία, με θέμα «Οι startuppers διαμορφώνουν το μέλλον του ευφυούς πρωτογενούς τομέα», τονίστηκε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της γεωργίας και της κτηνοτροφίας δεν είναι υπόθεση του μέλλοντος, αλλά του σήμερα. Συγκεκριμένα, startups που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, την ανάλυση δεδομένων και τις έξυπνες τεχνολογίες δείχνουν τον δρόμο για μεγαλύτερη αποδοτικότητα και βιωσιμότητα. Οι ομιλητές μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από την πρώτη γραμμή της καινοτομίας, παρουσιάζοντας λύσεις που αλλάζουν ήδη την καθημερινότητα των παραγωγών και ανοίγουν νέες προοπτικές για τον πρωτογενή τομέα.

– Στην 5η συνεδρία συζητήθηκε το θέμα: «Αντιστροφή της πτωτικής πορείας του κλάδου και προσέλκυση νέων αγροτών-κτηνοτρόφων στο επάγγελμα». Κατά τη διάρκεια του session τονίστηκε ότι ο πρωτογενής τομέας βιώνει μια μακρά περίοδο συρρίκνωσης, με ολοένα λιγότερους νέους να επιλέγουν το αγροτικό ή κτηνοτροφικό επάγγελμα. Κι όμως, οι προοπτικές υπάρχουν, αρκεί να αναδειχθούν τα σωστά κίνητρα, η καινοτομία και τα εργαλεία που θα κάνουν τον κλάδο πιο ελκυστικό. Οι ομιλητές κατέθεσαν την εμπειρία τους, φωτίζοντας τόσο τις δυσκολίες όσο και τις ευκαιρίες για να ξαναγίνει η γη και η κτηνοτροφία επιλογή ζωής για τις επόμενες γενιές.

– Στην 6η συνεδρία συζητήθηκε το μέλλον του κλάδου της Ελληνικής Υδατοκαλλιέργειας, με έμφαση στο κομμάτι «Εκπαιδεύοντας τους ηγέτες της επόμενης γενιάς». Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η υδατοκαλλιέργεια είναι ένας από τους πιο δυναμικούς και εξωστρεφείς κλάδους της χώρας, με ισχυρό αποτύπωμα στην εθνική οικονομία. Για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί αυτό το πλεονέκτημα, απαιτείται η επόμενη γενιά στελεχών να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της βιωσιμότητας, της καινοτομίας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Στη συνεδρία αναδείχθηκε ο ρόλος της εκπαίδευσης, αλλά και οι ευκαιρίες που δημιουργούν οι συνεργασίες ανάμεσα σε παραγωγούς, επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα.

– Στην 7η συνεδρία αναπτύχθηκαν τα νέα μοντέλα ηγεσίας και συνεργασιών. Όπως ανέφεραν οι ομιλητές ζούμε σε μια εποχή όπου οι νέες τεχνολογίες εξελίσσονται με καταιγιστικούς ρυθμούς και επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά μας. Οι αγροτικές επιχειρήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, συχνά μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας. Το στοιχείο που θα κάνει τη διαφορά είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο: άνθρωποι με αγάπη για τον κλάδο, γνώσεις και ηγετικές ικανότητες, που μπορούν να καθοδηγήσουν τις επιχειρήσεις τους στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς. Τα μέλη του πάνελ μοιράστηκαν εμπειρίες και προτάσεις, αναδεικνύοντας τα εφόδια που χρειάζεται η Νέα Γενιά για να προετοιμαστεί καλύτερα και να στηρίξει αποτελεσματικά τον αγροδιατροφικό τομέα.

– Στην 8η και τελευταία συνεδρία συζητήθηκε η απόδοση και αειφορία στον πρωτογενή τομέα, με το τρίπτυχο νερό-έδαφος-ενέργεια. Τα μέλη του πάνελ συμφώνησαν στο ότι η κλιματική αλλαγή και η πίεση στους φυσικούς πόρους καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για πιο έξυπνη και βιώσιμη διαχείριση του νερού, του εδάφους και της ενέργειας. Αυτοί οι τρεις πυλώνες είναι καθοριστικοί για την παραγωγικότητα και την ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα. Η συνεδρία ανέδειξε τις προκλήσεις και παρουσίασε λύσεις που προκύπτουν μέσα από την έρευνα, την καινοτομία και τη συνεργασία, με στόχο ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τους παραγωγούς.

Το συνέδριο, το οποίο ολοκληρώθηκε το Σάββατο 1/11, διοργανώθηκε από την Εφημερίδα Συνείδηση και την Εφημερίδα Πελοπόννησος, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι εργασίες του πραγματοποιήθηκαν από την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου έως το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2025, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Αγρίνιο.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ