Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Αντιμετώπιση της καρπόκαψας της μηλιάς

spot_img

Το περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών, ποιοτικού και φυτουγειονομικού ελέγχου Θεσ/κης εξέδωσε δελτίο γεωργικών ειδοποιήσεων όπου αναφέρει:

Από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων εκτιμάται ότι ξεκίνησε η 3η πτήση του εντόμου με σημαντικές συλλήψεις το χρονικό διάστημα 31 Ιουλίου-2 Αυγούστου.

 Τα δεδομένα των συλλήψεων των εντόμων στις παγίδες προέρχονται από τις περιοχές της Καστοριάς, της Ράχης Ημαθίας και της Ράχης Πιερίας.

Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς έγιναν οι υπολογισμοί της έναρξης των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών.

 Η έναρξη των ωοτοκιών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 3-5 Αυγούστου.

 Οι πρώτες εκκολάψεις υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 8-10 Αυγούστου.

 Ενδεικτικός χρόνος επέμβασης ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων:

  • 5-7 Αυγούστου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών
  • 10-12 Αυγούστου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες

Το δελτίο παρέχει μια τάση της πορείας των πληθυσμών των εντόμων, η οποία δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική για κάθε αγροτεμάχιο. Οι παραγωγοί, προκειμένου να πάρουν την απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα.

 Επειδή η πλειονότητα των αυγών αποτίθεται στα ψηλά κλαδιά, να ληφθεί μέριμνα ώστε να καλυφθούν με επιμελημένη εφαρμογή του ψεκασμού και οι κορυφές των δένδρων.

Η επέμβαση για την καρπόκαψα καταπολεμά και τις νάρκες (Phyllonorycter blancardella και Phyllonorycter corylifoliella, Lepidoptera: Gracillariidae).

Πηγή: Περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών, ποιοτικού και φυτουγειονομικού ελέγχου Θεσ/κης

Αντιμετώπιση για την καρπόκαψα της μηλιάς

1. Τι ζημιά προκαλεί η καρπόκαψα της μηλιάς; Η καρπόκαψα της μηλιάς παραμένει το χειμώνα με την μορφή αναπτυγμένης κάμπιας σε σχισμές του φλοιού των κλάδων ή του κορμού των δέντρων. Κατά τον Απρίλη, οι κάμπιες γίνονται πεταλουδάκια και αφήνουν τα αυγά τους στα φύλλα, στους μικρούς νεαρούς βλαστούς ή στους μικρούς καρπούς της μηλιάς. Η κάμπια (σκουλήκι) μόλις ξεμυτίσει από το αυγό προχωρά και μπαίνει στον νεαρό καρπό, κατευθύνεται προς το κέντρο του, όπου τρώει τους τρυφερούς σπόρους και τη σάρκα του μήλου. Οι προσβεβλημένοι καρποί σκουληκιάζουν και πέφτουν πρόωρα ή υποβαθμίζονται ποιοτικά και είναι ακατάλληλοι για φάγωμα ή για εμπορία. Διαφήμιση

2. Πώς αντιμετωπίζουμε οικολογικά την καρπόκαψα της μηλιάς; Για τη βιολογική και οικολογική καταπολέμηση της καρπόκαψας της μηλιάς, αρχικά, χρησιμοποιούμε φερομονικές παγίδες για την παρατήρηση των πτήσεων του εντόμου κατά την περίοδο του Απριλίου. Όταν δούμε πάνω από 5 πεταλουδάκια του εντόμου της καρπόκαψας στην παγίδα, γύρω στον Μάϊο, πραγματοποιούμε 2-3 ψεκασμούς με βιολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας ανά 15 μέρες. Υπενθυμίζουμε ότι ο βάκιλος Θουριγγίας εγκεκριμένο σκεύασμα για χρήση στη βιολογική γεωργία.

3. Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση της καρπόκαψας της μηλιάς Επειδή συνήθως η καρπόκαψα της μηλιάς εναποθέτει τα αυγά της στα ψηλά κλαδιά, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να γίνει επιμελημένη εφαρμογή του ψεκασμού στις ψηλές κορυφές των δένδρων για να έχουμε ικανοποιητική καταπολέμηση. –

Πηγή: www.mistikakipou.gr

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ