- Λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών της Άνοιξης αλλά και λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού
Σημαντικές απώλειες στην καλλιέργεια της κερασιάς κατάφεραν οι άστατες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την περίοδο από 25 Μάρτη μέχρι και 9 Απριλίου 2021, μας αναφέρουν παραγωγοί, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτές ως επί το πλείστον εντοπίζονται στις μεσοπρώιμες ποικιλίες του προϊόντος. Ωστόσο, για κάποιους άλλους το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης των απωλειών δεν το έχει ο καιρός, αλλά οι συνέπειες του Κορωνοϊού και η εξέλιξη της πανδημίας που δεν φαίνεται να έχει τέλος, καθώς ήδη η μία χώρα μετά την άλλη αποκαλύπτει ότι είναι θέμα χρόνου η έλευση του 4ου κύματος.
Mε προβλήματα λόγω των άστατων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται η συγκομιδή κερασιών μας λέει ο κ. Δημήτρης Τερζής, Διευθυντής Οργάνωσης Παραγωγών στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φλαμουριά στην Έδεσσα.
Η συγκομιδή, όπως μας είπε ξεκίνησε πριν 15 -20 ημέρες και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Συνολικά για φέτος ο Συνεταιρισμός θα διαχειριστεί περί τους 1000 τόνους προϊόν, που είναι ελαφρά αυξημένο έναντι του περυσινού διαστήματος και αυτό συνέβη διότι έχουν γίνει νέες φυτεύσεις. Το σύνολο της φετινής ποσότητας θα προέλθει από 7.-8.000 στρέμματα.
Μολονότι η ποσότητα θα είναι ανεβασμένη, η ποιότητα έχει θέματα εξαιτίας των βροχών, των ισχυρών ανέμων και του χαλαζιού που έπεσε το προηγούμενο διάστημα σημειώνει ο Διευθυντής Οργάνωσης Παραγωγών του Συνεταιρισμού.
Εκτίμησή του είναι ότι το μεγαλύτερο πλήγμα με την περισσότερη φύρα θα έχουν οι μεσοπρώιμες ποικιλίες, η συγκομιδή των οποίων ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στις 15 Ιουνίου. Σε αυτές η φύρα μπορεί να φτάσει και το 20%.
Σημειώνεται ότι το 95% της συνολικής ποσότητας που διαχειρίζεται ο Συνεταιρισμός κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού και συγκεκριμένα Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Λετονία και Εσθονία. Όπως υποστηρίζει μπορεί οι τιμές πώλησης στο εξωτερικό να κρατούνται σε καλά επίπεδα, διότι το προϊόν που διοχετεύεται είναι επώνυμο και συσκευασμένο και άρα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όμως από την άλλη υψηλά είναι και τα κόστη. Χαρακτηριστικά το κόστος αναλύσεων, φύρας, συσκευασίας και το εργατικό διαμορφώνονται στα 80 λεπτά το κιλό.
Σχετικά με την πορεία των τιμών, στις υπερπρώιμες ποικιλίες ξεκίνησε στα 7-8 ευρώ το κιλό για να κατρακυλήσει -όταν βγήκαν σημαντικές ποσότητες- στο 1 ευρώ το κιλό, ενώ στην παρούσα φάση οι τιμές είναι από 1,20 έως και 1,40 ευρώ το κιλό.
Η καταστροφή στο χωριό Περαία πάνω από την Έδεσσα είναι 90% μας λέει ο παραγωγός Θόδωρος Μουτσογιάννης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο παγετός που κράτησε στις 8-9 Απριλίου κατέστρεψε την καλλιέργεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ πέρυσι από τα 50 του στρέμματα συγκόμισε 43 τόνους προϊόν, φέτος, όπως λέει μετά δυσκολίας θα πιάσει τους 5 τόνους.
Η κατάσταση είναι δύσκολη υπογραμμίζει και για την καλλιέργεια αλλά και για τον παραγωγό που οι υποχρεώσεις του τρέχουν.
Και μπορεί όπως λέει η καλλιέργεια του κερασιού να μην συγκαταλέγεται στις πιο δαπανηρές, όμως και πάλι στο κιλό το κόστος μπορεί να φτάνει τα 70 λεπτά, εκ των οποίων τα 30 λεπτά αφορούν την συγκομιδή και τα 40 λεπτά τα λειτουργικά έξοδα.
Κατά τον ίδιο, ο παραγωγός αν θέλει να επεκτείνει την καλλιέργειά του να επενδύσει δηλαδή σε αυτή και παράλληλα να μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις του θα πρέπει να πληρωθεί τουλάχιστον με 1,30 ευρώ το κιλό.
Υπάρχει μεγάλη πίεση στην διάθεση των προϊόντων, μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης στη Πιερία, κ. Δημήτριος Ντούρος, ο οποίος πέρυσι διαχειρίστηκε περί τους 800 τόνους, ενώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τους 1000 τόνους. Σύμφωνα με τον ίδιο, πράγματι υπάρχουν κάποιες περιοχές στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν αυξημένα προβλήματα στις καλλιέργειες τους λόγω του καιρού και των άστατων συνθηκών που επικράτησαν -με παγετό, βροχές, χαμηλές θερμοκρασίες κ.λπ.- την περίοδο από 25 Μαρτίου μέχρι και 9 Απριλίου. Αναφερόμενος στην δική του περιοχή την Ράχη, τόνισε ότι δεν είχε τόσο σοβαρά θέματα λόγω του καιρού, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν έγραψε κάποιες απώλειες ή δεν παρατηρήθηκε μικροκαρπία λόγω των βροχοπτώσεων από 15 Μαΐου και μετά. Αντίστοιχα, κατά τον ίδιο, ισχύουν και σε ανταγωνίστριες αγορές όπως για παράδειγμα η Ιταλία και η Ισπανία, όπου αν και υπάρχει υπερπαραγωγή, ο καρπός από πλευράς μεγέθους δεν έφτασε φέτος στα υψηλότερα στανταρτς.
Ωστόσο, κατά τον ίδιο, το μεγαλύτερο θέμα εντοπίζεται στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών από την μία και στην πίεση του οικογενειακού προϋπολογισμού από την άλλη, που προκλήθηκαν από την πανδημία. Φαινόμενα που αφορούν όλη την υφήλιο, επισημαίνοντας ότι μπορεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα παγκοσμίως να προχωρά όμως η κατάσταση παραμένει ρευστή και εντοπίζονται και πολλά προβλήματα στις αεροπορικές μεταφορές. Όπως λέει μακρινές αγορές, όπως Ινδία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη αλλά και στο Ντουμπάι δεν μπορούν να προσεγγιστούν επί του παρόντος.
Παγκοσμίως οι αγορές είναι πολύ βαριές, μας λέει στέλεχος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νάουσας. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, οι ανατροπές που έχουν προκληθεί κυρίως λόγω του Κορωνοϊού, όπως η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η πανδημία, η άσχημη ψυχολογική κατάσταση των καταναλωτών και το μειωμένο εισόδημα τους, οι λίγοι Τουρίστες που μέχρι στιγμής έχουν έρθει στην Ελλάδα είναι κάποιοι από τους λόγους που έχουν επηρεάσει δυσμενώς την διάθεση του προϊόντος που παραμένει υποτονική.
Παραγωγικά, όπως αναφέρει απώλειες δεν υπάρχουν λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα. Το αντίθετο η φετινή παραγωγή δείχνει ότι θα είναι αυξημένη αλλά με μικρότερο καρπό. Συνήθως η ποσότητα που διαχειρίζεται ο Συνεταιρισμός κυμαίνεται από 800 μέχρι 1200 τόνους, ενώ για φέτος αναμένεται ότι θα είναι μεγαλύτερη από τους 1.200 τόνους.
Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου
ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ