Αρνητική απάντηση στην βουλή δίνει για άλλη μια φορά σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός κ. Γιάννης Οικονόμου για το καυτό θέμα των 4.000 επιλαχόντων αγροτών του μέτρου 4.1.1. Στην απάντηση κάπου μπερδεύει τα πράγματα αφού αναφέρει ότι βαθμολογούνται τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας,όταν είναι γνωστό όταν η κατηγορία αυτή είχε πάρα πολλούς επιλαχόντες, αναλυτικά η απάντηση :
ΘΕΜΑ: «Ένταξη επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης του Υπο-Μέτρου 4.1. της
δράσης 4.1.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020»
Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Α. Γκαρά,Ε. Αβραμάκης, Ε. Αγαθοπούλου, Τ. Αλεξιάδης, Σ. Βαρδάκης, Χ. Γιαννούλης,Ζεΐμπέκ Χουσεΐν, Ν. Ηγουμενίδης, Φ. Καρασαρλίδου, Β. Κόκκαλης, Κ.Μάλαμα, Χ. Μαμουλάκης, Α. Μεϊκόπουλος, Θ. Μωραΐτης,Γ.Σαρακιώτης, Ο. Τελιγιορίδου, Σ. Φάμελλος, Δ.Χαρίτου και Μ. Χατζηγιαννάκης, σας πληροφορούμε τα εξής:
Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 είναι τομεακό πρόγραμμα, που υλοποιείται σε συνεργασία με τις Περιφέρειες της Χώρας, στις οποίες έχουν εκχωρηθεί συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις του, μαζί με τους αντίστοιχους πόρους. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται και το μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης (ράσεις 4.1.1 και 4.1.3 που έχουν προκηρυχθεί), για το οποίο σε συνέχεια του σημαντικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από υποψήφιους επενδυτές, δόθηκε η δυνατότητα υπερδέσμευσης πόρων, εξαντλώντας τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του ΠΑΑ. Συνέπεια της συγκεκριμένης απόφασης ήταν το συνολικό ύψος των δεσμευμένων πόρων να ανέλθει σε 600 εκ. €, από 316 εκ. € που ήταν η πρόσκληση. Επισημαίνεται ότι το μέτρο είναι ανταγωνιστικό, οι προτάσεις που πληρούν τα κριτήρια βαθμολογούνται και κατατάσσονται με βάση τη βαθμολογία που λαμβάνουν και από αυτές εγκρίνονται όσες καλύπτονται από το όριο πιστώσεων. Τα ανωτέρω είναι γνωστά στους υποψηφίους καθώς, αφενός προβλέπονται σαφώς στην πρόσκληση και αφετέρου, κατά το στάδιο σύνταξης των μελετών τους ενημερώνονται διεξοδικά από τους μελετητές τους για τα μόρια που λαμβάνουν και την πιθανότητα να μην καλυφθούν από τις πιστώσεις. Δηλαδή η πιθανότητα να μην καλυφθεί μία αίτηση στήριξης από το όριο πιστώσεων είναι γνωστή εκ των προτέρων και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κάτι απρόβλεπτο και ξαφνικό, όπως άλλωστε συμβαίνει σε πληθώρα μέτρων του ΕΣΠΑ ή του αναπτυξιακού νόμου.
Ως προς τα βαθμολογικά κριτήρια, αυτά έχουν προκύψει ύστερα από την διεξαγωγή
ανάλυσης με την οποία προσδιορίστηκαν τα δυνατά και αδύναμα σημεία του
γεωργικού τομέα, οι απειλές που αυτός δέχεται και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για ανάλυση. Με βάση την ανάλυση αυτή προσδιορίστηκαν τα βαθμολογικά κριτήρια όλων των μέτρων τα οποία στη συνέχεια εγκρίθηκαν από την Κοινότητα. Το ίδιο έγινε και για τα σχέδια βελτίωσης με λογικό αποτέλεσμα να υπάρξουν συγκεκριμένοι κλάδοι που λάμβαναν υψηλότερη βαθμολογία σε σχέση με άλλους κλάδους.
Επομένως, ύστερα από διεξοδική ανάλυση που έγινε στο πλαίσιο της έγκρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, στους κλάδους που έλαβαν αυξημένη βαθμολογία συμπεριλήφθηκαν, η δενδροκομία, τα κηπευτικά (υπαίθρια και θερμοκηπιακά), τα φυτά μεγάλης καλλιέργειες που είναι ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή (δηλαδή σχεδόν όλα τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας πλην
αραβοσίτου και ρυζιού), η αιγοπροβατοτροφία, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά κ.λπ.
Δείτε εδώ την απάντηση:
Του Ντίνου Μακά