Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024

Με αυξομειώσεις η καλλιέργεια του Σουσαμιού

Έντονος αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους των παραγωγών σουσαμιού στη Βόρεια Ελλάδα που διατηρούν μία ιδιαίτερα επιφυλακτική στάση ως προς το αποτέλεσμα της φετινής καλλιέργειας τους. Oi αυξομειώσεις που δημιουργούνται, οι ανατιμήσεις και η ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και του κόστους παραγωγής αποτελούν έναν Γολγοθά που καλούνται να ανέβουν οι παραγωγοί, αρκετοί εκ των οποίων εκτιμούν πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι «καυτό» για τον κλάδο τους και προβλέπεται σημαντική άνοδος των τιμών στο στάδιο της μεταποίησης για την παραγωγή ταχινιού.

Η καλλιέργεια σουσαμιού φαίνεται πως δεν προσελκύει το ενδιαφέρον νέων αγροτών, ενώ σε αρκετές περιοχές όπως οι Σάπες στη Ροδόπη έχει εγκαταλειφθεί πλήρως και οι παραγωγοί έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον ηλίανθο, το καλαμπόκι και το σιτάρι. Στην Ξάνθη έχει απομείνει επίσης μία μικρή ομάδα παραγωγών που επιμένει να καλλιεργεί σουσάμι παρά τις αντίξοες συνθήκες που καλείται να αντιμετωπίσει, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιμετωπίζουν το σουσάμι ως μία παράλληλη δραστηριότητα, παράγοντας μικρές ποσότητες για προσωπική κατανάλωση. Στον Έβρο γίνονται πιο οργανωμένες προσπάθειες και υπάρχουν αρκετά στρέμματα που καλλιεργούνται ωστόσο οι παραγωγοί έχουν να ανταγωνιστούν το σουσάμι που φθάνει από Αφρικανικές χώρες και το οποίο πωλείται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Αυξήσεις… παντού!

Οι ανατιμήσεις και το ράλι ακρίβειας δεν περιορίζονται μόνο στο ρεύμα και στα καύσιμα που απαιτούνται για την καλλιέργεια του σουσαμιού, αλλά επεκτείνονται σε μία σειρά από πρώτες ύλες και για το στάδιο της μεταποίησης. «Ακόμη και το βαζάκι που τοποθετούμε το ταχίνι μέσα έχει αυξηθεί η τιμή του. Πρόκειται για ένα επιπλέον κόστος γύρω στα 30 λεπτά που το έχουμε απορροφήσει εμείς οι ίδιοι για να μην αλλάξουμε τις τιμές φέτος» εξηγεί ο Θοδωρής Μπεμπέκης, που καλλιεργεί σουσάμι στην Ξάνθη και παράγει βιολογικό ταχίνι. «Έχει αυξηθεί πολύ το κόστος παραγωγής, σχεδόν στα πάντα. Ειδικά στο πετρέλαιο και στα εργατικά χέρια που χρειάζονται ιδιαίτερα στην παραγωγή σουσαμιού. Είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα πάνε καλά και θα είμαστε όπως πέρσι τουλάχιστον. Ζήτηση από τον κόσμο υπάρχει για το ταχίνι και φέτος λάβαμε και πιστοποίηση για τις βιολογικές καλλιέργειες μας» προσθέτει ο ίδιος.

Σουσάμι ούτε για δείγμα

Λίγα χιλιόμετρα πιο ανατολικά, στις Σάπες της Ροδόπης οι εκεί παραγωγοί δεν παρουσιάζονται «ζεστοί» ως προς την καλλιέργεια σουσαμιού, η οποία φθίνει εξ’ ολοκλήρου. Όπως υπογραμμίζει ο Βαλάντης Μολλάς, γεωπόνος από την περιοχή, «το σουσάμι έχει απαξιωθεί πλήρως εδώ, δεν δίνουμε ούτε έναν σπόρο. Είναι μία καλλιέργεια που έχει αρκετή δουλειά και χρειάζεται εργατικά χέρια και μία ολόκληρη διαδικασία και όταν έρχεται από άλλες χώρες όπως η Τουρκία τόσο φθηνά δεν μπορείς να το ανταγωνιστείς».

Σκαρφαλώνει η τιμή

Από τη μεριά του ο έμπειρος παραγωγός σουσαμιού από τον Έβρο, Θανάσης Πολυζωΐδης κάνει λόγο για μία ιδιαίτερα ζόρικη χρονιά για το σουσάμι, ενώ όπως εξηγεί όλα συγκλίνουν στο ότι θα υπάρχει σημαντική άνοδος στην τιμή του ταχινιού.

«Το κλίμα που επικρατεί είναι ότι δυστυχώς οι τιμές θα ανέβουν. Υπολογίζεται ότι θα έχουμε μία αύξηση στο 30% με 40% στην τιμή πώλησης του ταχινιού. Δεν γίνεται διαφορετικά, όταν το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί πάνω από 70%. Το πιο απλό πράγμα, το βαζάκι για το ταχίνι έχει σχεδόν διπλασιαστεί η τιμή του» τονίζει ο ίδιος, εξηγώντας πως «το ζόρι θα φανεί μετά τη συλλογή της πρώτης ύλης, του σουσαμιού και όταν θα μπει ο σπόρος στο στάδιο της μεταποίησης. Την ίδια στιγμή έχουμε να ανταγωνιστούμε τις Αφρικανικές χώρες αλλά και την Τουρκία που έρχεται σουσάμι σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή». Ο έμπειρος παραγωγός μάλιστα υπογραμμίζει πως η ραγδαία αύξηση στο κόστος παραγωγής θα οδηγήσει αρκετούς αγρότες σε μία «συντηρητική» καλλιέργεια, περιορίζοντας όσο μπορούν τις δαπάνες, κάτι που σαφώς θα έχει επιπτώσεις στην τελική ποσότητα σουσαμιού που θα παραχθεί στην περιοχή. 

Του Γιώργου Μαυρίδη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ