Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Περιοδεία Γεωργαντά στα Ιωάννινα

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην κτηνοτροφία και στον πρωτογενή τομέα έστειλε από τα Γιάννενα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς στην πρώτη περιοδεία του στην περιφέρεια.

Σε δηλώσεις του, κατά τη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέκο Καχριμάνη, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής περιφέρειας και η κυβέρνηση τον στήριξε, τον στηρίζει και θα συνεχίσει να τον στηρίζει με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, με στόχο να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος παραγωγής. «Προχωρούμε σε μια αποφασιστική αντιμετώπιση της κρίσης», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε ότι, ήδη, υλοποιούνται μέτρα ύψους 200 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο διάστημα και αναμένεται η καταβολή ενίσχυσης επί συγκεκριμένου ποσοστού, επί του τζίρου του προηγουμένου έτους, σε κτηνοτρόφους, για την αγορά ζωοτροφών.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο ΥπΑΑΤ ήταν κατηγορηματικός, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ζήτημα επισιτιστικής κρίσης, καθώς και αποθέματα υπάρχουν αλλά και εισαγωγές γίνονται από εναλλακτικές αγορές. Όπως είπε, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τους αγρότες να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Ο κ. Καχριμάνης χαρακτήρισε τιμή για την Ήπειρο το γεγονός ότι ο κ. Γεωργαντάς ξεκίνησε από τα Ιωάννινα τις περιοδείες του στην περιφέρεια και παρέδωσε στον ΥπΑΑΤ υπόμνημα με τα προβλήματα της περιοχής.

Στη σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου συμμετείχε και ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Σταύρος Καλογιάννης.

Νωρίτερα στα γραφεία της ΠΕΔ Ηπείρου, ο κ. Γεωργαντάς συνάντησε τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και Δήμαρχο Δωδώνης, κ. Χρήστο Ντακαλέτση, ο οποίος του επέδωσε υπόμνημα για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα των Δήμων της περιοχής.

Κατά την επίσκεψή του στην Περιφέρεια ο κ. Γεωργαντάς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μελισσοκόμων Ελλάδας,  κ.  Τάσο Ποντίκη, με εκπροσώπους των Χοιροτρόφων Ηπείρου, κ.κ. Αριστείδη Έξαρχο και Κώστα Χρήστου, τον Πρόεδρο και τον Διευθυντή του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, κ.κ. Χάρη Λιούρη και Βασίλη Μήτσιο και εκπροσώπους  του Συλλόγου Μετακινουμένων Κτηνοτρόφων, κ.κ. Γιάννη Δεκόλη και Άγγελο Φούκα.

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργαντάς συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ιωαννιτών, κ. Μωυσή Ελισάφ και με τη διοίκηση της ΔΕΕΠ Ιωαννίνων και της ΟΝΝΕΔ.

Στις συναντήσεις του ο κ. Γεωργαντάς συνοδευόταν από την ΓΓ του ΥπΑΑΤ, κ. Χριστιάνα Καλογήρου.

Γεωργαντάς από Γιάννενα: Το μέλλον βρίσκεται στον πρωτογενή τομέα

Το μέλλον βρίσκεται στον πρωτογενή τομέα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απευθυνόμενος στους σπουδαστές του ΔΙΕΚ της τυροκομικής σχολής της Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Το πρωί ο κ. Γεωργαντάς εγκαινίασε τον Συνοριακό Σταθμό Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στην Κακαβιά, ένα ανακαινισμένο κτίριο με σύγχρονα μηχανήματα ελέγχου που συμβάλλουν καθοριστικά στην ασφάλεια των τροφίμων που εισάγονται στη χώρα μας.
Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Συνοριακό Φυλάκιο στην Κακαβιά και ευχήθηκε καλό μήνα στους στρατιώτες.

Επόμενος σταθμός του ΥπΑΑΤ ήταν η τυροκομική Σχολή της Μητροπόλεως Ιωαννίνων. Ο κ. Γεωργαντάς ξεναγήθηκε από τον Μητροπολίτη Μάξιμο στις εγκαταστάσεις του τυροκομείου το οποίο λειτουργεί ως Δημόσιο ΙΕΚ.

Στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας της Μητροπόλεως φοιτούν 26 Τυροκόμοι και 30 μελισσοκόμοι, ενώ υπάρχουν τμήματα αρωματικών- φαρμακευτικών  φυτών, σχολή κρέατος και αμπελουργίας- οινολογίας. Η παραγωγή των Σχολών διατίθεται στις φιλανθρωπικές δομές της Μητροπόλεως.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον ΥπΑΑΤ για την επίσκεψή του, επισήμανε ότι όλες οι εγκαταστάσεις και τα προϊόντα που παράγονται είναι πιστοποιημένα και τόνισε ότι, μέσω της Ακαδημίας και των τμημάτων που λειτουργούν, δίνεται η δυνατότητα στους νέους να μείνουν στον τόπο τους.

Ο ΥπΑΑΤ κ. Γ.  Γεωργαντάς επισήμανε ότι, μέσω των Σχολών, συνδέεται η πρωτογενής παραγωγή με την κατάρτιση και την εκπαίδευση, την οποία, όπως δήλωσε, είναι αποφασισμένος να ενισχύσει, καθώς απέχουμε από τα ευρωπαϊκά επίπεδα. Τόνισε ότι, μέσα από την κατάρτιση και εκπαίδευση των νέων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, μπορεί να ενισχυθεί η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας.

Τον ΥΠΑΑΤ κ. Γεωργαντά  συνοδεύουν στην περιοδεία ο ΥφΑΑΤ, κ. Γιώργος Στύλιος, η Γ.Γ, κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου,  κ. Αλέκος Καχριμάνης και η βουλευτής Ιωαννίνων, κ. Μαρία Κεφάλα.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ