Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Απογοήτευση για τις οικονομικές ενισχύσεις των αλιέων

✅ Μετά τους πανηγυρισμούς των κυβερνητικών βουλευτών το καλοκαίρι για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των παράκτιων αλιέων από το πρόγραμμα (deminimis) για πρώτη φορά στην ιστορία τους, ήρθε η επόμενη ημέρα ώστε αυτούς τους πανηγυρισμούς να τους διαψεύσει η πραγματικότητα και να δουν οι παρακτιοι, ποιός ήταν τελικά ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την οικονομική στήριξη του συνόλου της αλιείας!

✅ Μετά την ανακοίνωση του (deminimis) προκηρύχθηκε ένα δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των αλιέων από ευρωπαϊκά κονδύλια και συγκεκριμένα το Επαλθ αλιείας και η πρόσκληση αναφέρονταν στη (παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων).

✅ Αυτό που εξέπληξε όλους τους αλιείς και πόσο δε τους παράκτιους, ήταν ότι το Υπουργείο είχε βάλει όρο για την ένταξη στο πρόγραμμα, τα σκάφη να φέρουν τη συσκευή δορυφορικού εντοπισμού VMS!

✅ Μάλιστα το παρουσίασαν ως απαιτούμενο από την EE (ψέματα), καθώς η ευρωπαϊκή επιτροπή έδωσε την ευχέρεια στα κράτη μέλη να διαχειριστούν και να δώσουν χρήματα στους αλιείς τους, δίχως όρους και προϋποθέσεις λόγο των έκτακτων συνθηκών και βλέπουμε για το λόγου του αληθές το παράδειγμα της Κύπρου, που χρησιμοποίησε το εν λόγο πρόγραμμα και έδωσε τα χρήματα δίχως τις προϋποθέσεις που έβαλε η Ελλάδα, γιατί άραγε;

📌 Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής ήταν το 95% των αλιέων να μείνουν εκτός προγράμματος και ένα πακτωλό χρημάτων να μοιραστούν στο 5% και τα ποσά που λάμβαναν να ξεκινούν από τα 12000 και να φθάνουν τα 72000 ανά σκάφος ενώ ο μέσος όρος ήταν περίπου στα 35000 με 40000 ανά σκάφος!

📌Επίσης υπήρξαν εταιρείες που εκμεταλλεύονται αλιευτικά που πήραν ως ενίσχυση 100000!

✅ Τα ποσά που έλαβε το 95% των αλιέων από το πρόγραμμα (deminimis) ήταν περίπου στα 1200 ανά σκάφος!

👉 Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έρθουμε σε σύγκρουση με τους συναδέλφους που καλώς πήραν τα χρήματα της ενίσχυσης, αλλά θέλουμε να επισημάνουμε την τεράστια ανισότητα και το (σκάνδαλο) που προκύπτει από αυτό το καταμερισμό των χρημάτων, που ουσιαστικά ευνοεί τους λίγους, ενώ οι υπόλοιποι αφήνονται στη τύχη τους, λόγο του έντεχνου τρόπου που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση!

👉 Φέτος για πρώτη φορά εφαρμόζεται το (τέλος αλιευτικών σκαφών) ενώ επίσης για πρώτη φορά χιλιάδες αλιείς θα κληθούν να πληρώσουν και το (τέλος επιτηδεύματος) εκτός των συμπλοιοκτησιών που το πληρώνουν εδώ και κάποια χρόνια!

✅ Άραγε πως η ΑΑΔΕ αντιμετωπίζει όλους τους αλιείς φορολογικά το ίδιο ενώ στο θέμα των ενισχύσεων το Αγροτικής Ανάπτυξης θέτει όρους;

Παράδοξο, παράλογο τη να σκεφτεί κάποιος γι’αυτή τη διάκριση και τι θα του έρθει στο μυαλό!

✅ Οι πληροφορίες λένε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία και για δεύτερη ενίσχυση μέσω του Επαλθ και τα χρήματα που θα διατεθούν είναι περίπου 9000000 από το πρόγραμμα παύσης αλιευτικών δραστηριοτήτων + 25% κρατική ενίσχυση!

📌 Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο σχεδιασμός είναι να ενισχυθούν πάλι οι ίδιοι το 5% που πήραν ένα σκασμό λεφτά ενώ το 95% να μείνει πάλι εκτός!

❌ Πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια να πει κάποιος αν η κυβέρνηση προβεί σε κάτι τέτοιο, επίσης είναι απορίας άξιο τι θα πράξουν οι βουλευτές, ενώ ο μόνος δρόμος που έχουν οι παράκτιοι να διεκδικήσουν το δίκαιο αίτημα τους είναι η σύγκρουση με τη Κυβέρνηση και η οργάνωση κινητοποιήσεων!

Χρήστος Ξηραδάκης πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ