Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Ποια η πορεία της καλλιέργειας σόγιας

spot_img

Στο κενό φαίνεται πως πέφτουν οι προσπάθειες αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος των παραγωγών για την καλλιέργεια της σόγιας στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς αρκετές εξ’ αυτών δεν απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα με αποτέλεσμα ορισμένοι αγρότες να την εγκαταλείπουν πλήρως. Αν και πρόκειται για μια εφικτή, συμφέρουσα και αποδοτική καλλιέργεια, η σόγια δεν στηρίζεται από την πολιτεία με τους παραγωγούς να διακατέχονται από έντονο προβληματισμό και να παρουσιάζονται αρκετά διστακτικοί στο να επενδύσουν σε αυτή. 

Στα Τενάγη της Καβάλας και στην περιοχή της Χρυσούπολης καλλιεργούνται τα περισσότερα στρέμματα σόγιας, ενώ στις Σέρρες οι παραγωγοί φαίνεται πως σταδιακά την εγκαταλείπουν. Στη Ροδόπη δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των παραγωγών για επενδύσεις στην καλλιέργεια της σόγιας, εικόνα που καταγράφεται στο σύνολο σχεδόν της Θράκης. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα οι παραγωγοί σόγιας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την εκδήλωση διάφορων ασθενειών που επηρέασαν τις αποδόσεις, ενώ κάνουν λόγο για τιμές που παραμένουν χαμηλά παρά το κύμα ανατιμήσεων που πλήττει τον αγροτικό κόσμο.

Εκτιμήσεις για 20.000 στρέμματα στα Τενάγη

Στα Τενάγη της Καβάλας αναμένεται μια μικρή μείωση στον αριθμό των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Η καλλιέργεια σόγιας στην Ελλάδα προορίζεται κυρίως για παραγωγή βιοντίζελ, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις όπου καταλήγει σε κτηνοτρόφους για ζωοτροφές. 

«Στα Τενάγη η καλλιέργεια της σόγιας ήταν εντατική, μόνο τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε κάποια θέματα με αρρώστιες που δεν έχουμε ακόμη ξεκαθαρίσει την αιτία. Αυτό μας έχει κάνει λίγο διστακτικούς φέτος στο να σπείρουμε. Η τιμή ωστόσο στον ηλίανθο δεν είναι καλή, με βάση την εικόνα που έχουμε ως τώρα και πιστεύω ότι σε ένα μεγάλο κομμάτι του κάμπου θα μπει σόγια. Υπολογίζω γύρω στα 20.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή» αναφέρει ο Μάριος Τσιπουρόπουλος που καλλιεργεί σόγια στα Τενάγη της Καβάλας.

«Νομίζω ότι η σόγια έχει χάσει λίγο την αίγλη της αλλά θα την επανακτήσει γιατί γίναμε καλύτεροι όσο αναφορά τις καλλιεργητικές μας πρακτικές και νομίζω ότι θα αποτελέσει μια καλή διέξοδο η σόγια με τις τιμές που διαμορφώνονται σε σιτηρά και ενεργειακά. Γενικά οι αποδόσεις στη σόγια στην περιοχή μπορώ να πω ότι κοντεύουν να πιάσουν ταβάνι. Υπάρχουν καλλιέργειες με αποδόσεις στα 400-450 κιλά αλλά ακόμη και στα 600 κιλά. Αυτές οι αποδόσεις είναι εξαιρετικές και πιστεύω ότι η σόγια θα επανακάμψει» εκτιμά ο ίδιος.

Ο έμπειρος παραγωγός σόγιας διευκρινίζει πως το 90% της παραγωγής πηγαίνει για βιοντίζελ και ένα μικρό ποσοστό μένει σε κτηνοτρόφους που ξέρουν πως να τη διαχειριστούν ως ζωοτροφή. «Οι τιμές φέτος, σε σχέση και με τα άλλα αγροτικά προϊόντα, θα κυμανθούν εκτιμώ σε μέτριο επίπεδο. Τα 45 λεπτά που μας δίνουν οι βιομηχανίες πιστεύω ότι είναι μια καλή τιμή σε σχέση για παράδειγμα με τα 35 που πιάνει ο ηλίανθος. Εμείς εδώ δεν περιοχή δεν έχουμε πολλά ποτίσματα. Επίσης ως προς τα λιπάσματα δεν είναι επίσης απαιτητικό φυτό. Εκεί που υπάρχει ζήτημα είναι στα φάρμακα αλλά και στον σπόρο, που ακούμε ότι θα υπάρχει αύξηση. Ελπίζουμε να μην είναι τόσο μεγάλη όπως με τους σπόρους στο καλαμπόκι και να κυμανθεί σε μια άνοδο της τάξεως του 5%-7%» προσθέτει ο ίδιος. Μάλιστα, ο κ. Τσιπουρόπουλος υπογραμμίζει εμφατικά πως είναι αναγκαία η στήριξη της σόγιας από πλευράς πολιτείας, ώστε να δοθούν επιπλέον κίνητρα για την παραγωγή της. «Νομίζω ότι αν υπήρχε και ένα κίνητρο, κυρίως όσο αναφορά τη συνδεδεμένη, θα ήταν ιδιαίτερα δελεαστική παραγωγή η σόγια. Είναι λίγο άδικο για παράδειγμα το βαμβάκι να παίρνει 70-80 λεπτά και η σόγια να παίρνει 7-8 λεπτά, που είναι ένα πρωτεϊνούχο φυτό και πληρώνουμε πολλά εκατομμύρια για να εισάγουμε σόγια και μάλιστα μεταλλαγμένη. Αν η πολιτεία έβλεπε με λίγο πιο θετικό μάτι την σόγια, θα τραβούσε σίγουρα περισσότερους παραγωγούς» τονίζει χαρακτηριστικά.

Αύξηση στρεμμάτων στη Χρυσούπολη

Σημαντική αύξηση των στρεμμάτων σόγιας αναμένεται φέτος στη Χρυσούπολη, της Καβάλας. «Στη Χρυσούπολη θα υπάρξει μια αύξηση στον αριθμό των στρεμμάτων σόγιας φέτος ενώ στη δική μας περιοχή μια μικρή μείωση γιατί είχαμε προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια με την παραγωγή και τις ασθένειες. Ωστόσο σίγουρα δεν είναι μια καλλιέργεια που θα την εγκαταλείψουμε» εξηγεί ο Θέμης Καλπακίδης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας.

«Οι τιμές δεν θα είναι καθόλου καλές ωστόσο, τα πράγματα είναι αρκετά δυσοίωνα. Το βλέπουμε αυτό και με τα ενεργειακά φυτά και τη μεγάλη ευθύνη τη φέρει το Υπουργείο που δεν έχει προχωρήσει στην κατανομή για το βιοντίζελ. Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι λόγοι αλλά είναι ένα σοβαρό ζήτημα αυτό. Αν δούμε μάλιστα την πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει διάθεση να γίνει ο πρωτογενής τομέας μοχλός ανάπτυξης για την οικονομία μας. Το είδαμε τώρα και με τα Σχέδια Βελτίωσης και τις προδιαγραφές που θέτουν αλλά και γενικά με τη στρατηγική που εφαρμόζεται. Όταν μέσα σε μια τετραετία αλλάζουν συνέχεια οι Υπουργοί, σίγουρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Δεν ακούν αυτά που τους λέμε και δεν υιοθετούν τις προτάσεις μας. Όταν αποφασίζουν άνθρωποι που δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στα χωράφια τότε το αποτέλεσμα είναι τραγικό» προσθέτει εμφατικά ο ίδιος. 

Μάλιστα όπως εξηγεί ο ίδιος, «είναι ζήτημα στρατηγικής που θα εφαρμόσει η κάθε κυβέρνηση και το πόσο θέλει να δει το ισοζύγιο παραγωγής και εισαγωγής και να δώσει κίνητρα ώστε να στρέψει το ενδιαφέρον των παραγωγών εκεί όπου υπάρχει αρνητικό πρόσημο. Μου κάνει εντύπωση πως μπορούμε να τα σκεφτόμαστε εμείς αυτά και όχι ο κάθε Υπουργούς και οι δεκάδες σύμβουλοί του. Στην πράξη, όπως αποδείχθηκε και με το παράδειγμα της συνδεδεμένης, πως δεν  υπάρχει στήριξη στην παραγωγή της σόγιας. Τέτοια ποσοστά μη μεταλλαγμένης σόγιας δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο για αυτό και κάνουμε μεγάλες εξαγωγές στο εξωτερικό που έρχονται και παίρνουν τη δική μας σόγια ως μη μεταλλαγμένη. Εμείς κάναμε κάποιες προσπάθειες ώστε να γίνει μια μονάδα επεξεργασίας για τη διατροφική σόγια, αλλά δυστυχώς δεν βρήκαμε στήριξη από πουθενά».

Εγκαταλείπουν στις Σέρρες

Την ίδια στιγμή στις Σέρρες φαίνεται πως το οποίο ενδιαφέρον των παραγωγών για καλλιέργεια σόγιας φθίνει με ταχύτατους μάλιστα ρυθμούς. «Δεν υπάρχει ενδιαφέρον πλέον στην περιοχή για τη σόγια. Έβαζαν 2-3 άτομα αλλά επειδή οι αποδόσεις δεν ήταν καλές δεν είχε μεγάλη επιτυχία σαν παραγωγή. Στην Καβάλα υπάρχουν αγρότες που ασχολούνται με τη σόγια αλλά εδώ σε εμάς οι περισσότεροι έχουν στραφεί πλέον στον ηλίανθο. Ούτε η ελαιοκράμβη προχωράει και με τις τιμές που ακούμε πλέον στον ηλίανθο θεωρώ ότι του χρόνου θα σταματήσουν πολλοί να βάζουν» εξηγεί ο Νικόλαςο Λωτίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Βισαλτίας Σερρών.

Στο… μηδέν στη Ροδόπη!

«Η καλλιέργεια της σόγιας βρίσκεται πραγματικά στο μηδέν. Δεν βάζει κανένας στην περιοχή. Πριν από μερικά χρόνια είχαν δοκιμάσει κάποιοι κτηνοτρόφοι, αλλά δεν προχώρησε σαν καλλιέργεια. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη εμπειρίας και τεχνογνωσίας κυρίως, και ίσως και στις καιρικές συνθήκες. Ωστόσο μην ξεχνάμε πως πλέον η κτηνοτροφία στην περιοχή έχει πέσει πάρα πολύ και όσοι έχουν μείνει αγοράζουν έτοιμη την ζωοτροφή τους για να κάνουν τη δουλειά τους. Η σόγια έχει απαιτήσεις και πρέπει να έχεις την κατάλληλη τεχνογνωσία για να τη διαχειριστείς σωστά» εξηγεί από την πλευρά του ο Βαλάντης Μολλάς, γεωπόνος από την περιοχή της Ροδόπης.

Του Γιώργου Μαυρίδη

ΕΝΤΥΠΗ ΑγροΈκφραση

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ