Στα αζήτητα τα πορτοκάλια και με τιμές κάτω από 23 λεπτά το κιλό
Στα αζήτητα φαίνεται να μένουν τα πορτοκάλια όπως μας λένε παραγωγοί τονίζοντας ότι αν συγκριθεί το προϊόν με αυτό που ισχύει στα μανταρίνια μιλάμε για το μαύρο και το άσπρο. Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν οι ρυθμοί απορρόφησης στα μανταρίνια είναι απίστευτοι και οι τιμές στο εξωτερικό δεν πέφτουν κάτω από τα 48 λεπτά το κιλό, ενώ στην άλλη άκρη είναι τα πορτοκάλια με μηδενικές παραγγελίες και με τιμή που έχει πέσει και κάτω από τα 23 λεπτά το κιλό.
Mεγάλη μείωση που φτάνει και το 40% έχει η φετινή καλλιέργεια των πορτοκαλιών μας λέει ο κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, πρόεδρος στην ΕΑΣ Αργολίδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παγετοί της Άνοιξης, δυστυχώς έπληξαν την καλλιέργεια, η οποία ήταν πάνω στην ανθοφορία με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της απόδοσή της. Σημειώνεται ότι όλος ο Νομός παράγει 350.000 εσπεριδοειδή, ενώ ειδικότερα με πορτοκαλιές καλλιεργούνται περί τα 85.000 στρέμματα.
Όπως μας ανέφερε ο ίδιος, η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την πρωτογενή παραγωγή και όλες οι κυβερνήσεις μεταξύ των οποίων και η Ελληνική πρέπει να υποστηρίξουν τους παραγωγούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Συνεταιρισμός διεκδικεί αποζημίωση , καθώς όπως μας επεσήμανε ο κ. Αντωνόπουλος, ο ΕΛΓΑ μπορεί να μην καλύπτει τέτοιες ζημιές, όμως στην Ευρώπη υπάρχουν προγράμματα υποστήριξης για τις ζημιές που έχουν προκληθεί από την κλιματική αλλαγή. Κατά τον ίδιο, όλος ο Νομός στηρίζεται στο Αγροτικό Εισόδημα και στον Τουρισμό ..
Σε αντίθεση με τα μανταρίνια που έχουν μεγάλους ρυθμούς απορρόφησης, οι ρυθμοί στα πορτοκάλια τουλάχιστον επί του παρόντος είναι αργοί . Σε κάποια λίγα που έχουν κοπεί, ποικιλίας Ναβαλίνες, οι τιμές για τον παραγωγό είναι στα 25 με 30 λεπτά το κιλό, ενώ η εκτίμηση του ίδιου είναι ότι λόγω της έλλειψης που υπάρχει στο προϊόν, αλλά και στην ωφέλιμη αξία που έχει απέναντι στις ιώσεις αλλά και στον Κορονοϊό θα λειτουργήσουν θετικά .
Δεν κουνιέται φύλλο στα πορτοκάλια, μας λέει η πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σταθέϊκά στο Αργος, κα. Αννα Λαμπάδα, τονίζοντας ότι οι περισσότερες Ναβαλίνες είναι πάνω στα δέντρα, ενώ μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει συγκομιστεί μόλις το 50% της παραγωγής. Σύμφωνα με την ίδια, τρεις φαίνεται να είναι οι λόγοι αυτής της κατάστασης. Ο πρώτος έχει να κάνει με τα εργατικά χέρια που δεν υπάρχουν. Όπως λέει το κόστος της κοπής κοστίζει στον παραγωγό, αν έχει δικούς του εργάτες 2 λεπτά, ενώ τώρα όπως έχει η κατάσταση οι έμποροι λένε στα κόβω εγώ με 4,5 λεπτά το κιλό. Έτσι ένας παραγωγός που είναι να πληρωθεί με 25 λεπτά το κιλό, παίρνει 21,5 λεπτά το κιλό.
Ο δεύτερος λόγος αφορά τις μηδαμινές παραγγελίες που ισχυρίζονται οι έμποροι ότι έχουν από τις βιομηχανίες. Άρα δεν υπάρχει ζήτηση και το αποτέλεσμα θα είναι, μας επισημαίνει η κα. Α. Λαμπάδα, ότι η πλειονότητα των πορτοκαλιών θα πάει για χυμποίηση με 8 λεπτά το κιλό. Ο τρίτος λόγος αφορά το πλήγμα που έχει δεχτεί η ποικιλία Ναβαλίνες από τους παγετούς του Απριλίου προκαλώντας μικροκαρπία.
Τα πρώτα που κόπηκαν, όσον αφορά την ποικιλία Ναβαλίνες, μας λέει η πρόεδρος του Συνεταιρισμού πληρώθηκαν από 28 έως 30 λεπτά το κιλό, ενώ στην παρούσα φάση πληρώνονται με 18 λεπτά έως 23 λεπτά.
Εντωμεταξύ στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει και η συγκομιδή της ποικιλίας Μέρλιν, η ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται το Μάρτιο.
Οι απώλειές μας είναι πάνω και από 70% μας λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κάμπου στην Ανδραβίδα του Νομού Ηλείας, κ. Παναγιώτης Αλεβιζόπουλος, τονίζοντας ότι ο παγετός συγκριτικά με άλλες περιοχές χτύπησε την περιοχή του περισσότερο. Υπό κανονικές καιρικές συνθήκες σημείωσε ο ίδιος, ένα στρέμμα μπορεί να αποδώσει 4 τόνους, ενώ αν μιλάμε για πυκνή φύτευση μπορεί να αποδώσει και 5-6 τόνους, άρα συνεχίζει γίνεται κατανοητή η άνωθεν μείωση.
Γενικώς η φετινή χρονιά, εξελίσσεται δύσκολα για την καλλιέργεια των πορτοκαλιών και στο επίπεδο των τιμών που είναι χαμηλότερες από τις περυσινές τη στιγμή μάλιστα που το καλλιεργητικό κόστος έχει αυξηθεί κατά 40%. Οι τιμές στην παρούσα φάση που πληρώνεται ο παραγωγός είναι μεικτές στα 20 με 22 λεπτά το κιλό.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ INCOFRUIT HELLAS κ. Γ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗ
Η καλλιέργεια των πορτοκαλιών με αριθμούς
Όπως αναφέρει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, η παγκόσμια παραγωγή πορτοκαλιού για το 2020/21 εκτιμάται σε 48,6 εκατ. τόνους, καθώς ο ευνοϊκός καιρός οδήγησε σε μεγαλύτερη εσοδεία στη Βραζιλία (αύξηση 7%) και στο Μεξικό (σχεδόν 60 τοις εκατό). Το μεγαλύτερο μέρος της υψηλότερης παραγωγής οδηγήθηκε για μεταποίηση, αφήνοντας την κατανάλωση και τις εξαγωγές σταθερές.
Η παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση την εμπορική περίοδο 2020/21 ανήλθε σε 6,531 εκατ. τόνους -0,4% έναντι της προηγούμενης των 6,556 εκατ. τόνων. Αντίστοιχα, η παραγωγή χυμού πορτοκαλιού στην ΕΕ εκτιμάται ότι ανήλθε σε 89.000 τόνους 65 βαθμών Brix.. Σχεδόν το 85% της συνολικής παραγωγής πουλήθηκε για νωπή κατανάλωση.
Στην χώρα μας η παραγωγή ανήλθε στο επίπεδο των 886.639 τόνων ελαφρώς αυξημένη έναντι της προηγούμενης περιόδου 2019/2020 των 849.076 τόνων.
Οι εξαγωγές πορτοκαλιών την εμπορική περίοδο 2020/2021 (1/10/20-30/9/21) ανήλθαν στους 336,115 χιλ. τόνους, έναντι 321,347 χιλ. τόνους την εμπορική περίοδο 2019/2020 με τον τερματισμό της συγκομιδής των ποικιλιών Ναβαλίνας και Μέρλιν στο τέλος Ιανουαρίου, αλλά και των Lanelates. Όσον αφορά την συγκομιδή των πορτοκαλιών ποικιλίας Valencia ξεκίνησε μεν το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα η εμπορική περίοδος 2020/21 οι ποσότητες να είναι αυξημένες κατά +4,6% αλλά μειωμένες σε αξία -1,5% Η ανά μονάδα τιμή ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρυσι (-5,8%) (βάσει στοιχείων οκταμήνου ΕΛΣΤΑΤ) που ήταν εκρηκτικά αυξημένη λόγω covid-19.
Παράλληλα υπήρξε δραστηριοποίηση «Ελλήνων και βαλκάνιων εμπόρων κ.α» που διακίνησαν ατυποποίητα προϊόντα κατευθείαν από τον αγρό και σε μεγάλες «συσκευασίες χύμα» χωρίς φορολογικό εκπρόσωπο στην χώρα μας (ακόμη και μεταφορέων) αλλά ενίοτε με ελληνικό ΑΦΜ. Δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών, χωρίς αναγγελία διακίνησης –αποστολής τους κυρίως προς τις γειτονικές βαλκανικές χώρες σε τιμές εξευτελιστικές, με συνέπεια η δραστηριότητα αυτή να μην αποφέρει καμία προστιθέμενη αξία.
Η εκτίμηση για την τρέχουσα από 1/10 εμπορική περίοδο 2021/22 είναι ότι η παραγωγή της χώρας μας προβλέπεται μειωμένη τόσο στην ποικιλία Ναβαλίνες λόγω καιρικών συνθηκών κατά το στάδιο της ανθοφορίας αλλά και ξηρασίας, όσο και στις άλλες ποικιλίες κυρίως την ποικιλία Μέρλιν από την περσινή περίοδο. Στο σύνολο των πορτοκαλιών εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά -20% ρίπου και θα κυμανθεί στα επίπεδα των 730-750 χιλ. τόνων χωρίς αυτό να επηρεάσει το ύψος των εξαγωγών που κατ εκτίμηση θα κυμανθεί στα επίπεδα του μ.ο τριετίας των 310 χιλ. τόνων.
Η έναρξη αυτής της περιόδου εσπεριδοειδών χαρακτηρίστηκε από ιστορικά χαμηλή ζήτηση αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στην πώληση Ειδικώς για τα πορτοκάλια, η κατάσταση είναι πολύ πιο ανησυχητική, καθώς οι πωλήσεις ήταν υποτονικές στην αρχή και οι τιμές πολύ χαμηλές, κυρίως λόγω της μεγάλης επικάλυψης με εισαγωγές από το νότιο ημισφαίριο Η αύξηση της ζήτησης είναι απαραίτητη προς κάλυψη της αύξησης του κόστους παραγωγής και μεταφοράς.
Ο Σύνδεσμός ζητά από τις ελληνικές αρμόδιες ελεγκτικές αρχές την αυστηρή τήρηση των κανόνων ποιότητος για τα φρούτα και λαχανικά και την τήρηση αυστηρά των φορολογικών υποχρεώσεων προς εξάλειψη φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού και ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων της χώρας μας ,ώστε να μη χαθεί η αγορά των βαλκανικών χωρών.
Προκειμένου να διατηρηθεί η παρουσία των προϊόντων στις καταναλωτικές αγορές παραδοσιακές και νέες θα πρέπει η ελληνική καλλιέργεια εσπεριδοειδών να εμπλουτιστεί και να επεκταθεί, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από πλευράς νέων ποικιλιών. Η αλλαγή πλεύσης στις καλλιέργειες θα πρέπει να προβλέπει προϊόντα με διαφορετικά στάδια ωρίμανσης, ούτως ώστε να επεκταθεί η καλλιεργητική περίοδος και να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει κλιματικά και γεωγραφικά η χώρα μας.
Ισοζύγιο Παραγωγής, Διάθεσης & Εξαγωγών
Νωπά Πορτοκάλια
εμπορική περίοδος (1/10-30/9) | 2018/19 | 2019/20 | 2020/21 | *** | |||
τελικό (επίσημα στοιχεία) | τελικό (επίσημα στοιχεία) | τελικό (επίσημα στοιχεία) | |||||
Παραγωγή | 910.125 | 849.076 | 886.639 | ||||
Εισαγωγές | 4.380 | 5.363 | 2.861 | ||||
ΣΥΝΟΛΟΝ | 914.504 | 854.439 | 889.499 | ||||
Φθορές & απόσυρση | 87.000 | 87.000 | 87.000 | * | |||
Κατανάλωση εγχώριας αγοράς | 395.044 | 366.092 | 386.384 | * | |||
Μεταποίηση (χυμοποίηση) | 145.000 | 80.000 | 80.000 | * | |||
Εξαγωγές | 287.460 | 321.347 | 336.115 | ||||
ΣΥΝΟΛΟΝ | 914.504 | 854.439 | 889.499 |
Πίνακας Εξαγωγών
Χώρες | 2018/19 | 2019/20 | 2020/21 | |||
προορισμού | τελικό (επίσημα στοιχεία) | τελικό (επίσημα στοιχεία) | τελικό (επίσημα στοιχεία) | |||
τόνοι | τόνοι | τόνοι | ||||
Ολλανδία | 2.361 | 6.538 | 6.155 | |||
Αυστρία | 8.777 | 12.537 | 8.284 | |||
Γερμανία | 34.466 | 41.525 | 50.649 | |||
Δανία | 2.913 | 3.269 | 3.676 | |||
Σλοβακία | 8.335 | 5.681 | 7.329 | |||
Πολωνία | 24.421 | 23.112 | 33.110 | |||
Ουγγαρία | 22.237 | 24.329 | 24.466 | |||
Τσεχία. | 11.217 | 11.050 | 13.415 | |||
Ρουμανία | 51.671 | 53.256 | 53.617 | |||
Κροατία | 5.457 | 6.679 | 6.679 | |||
Βουλγαρία | 28.530 | 25.289 | 28.563 | |||
Άλλες χώρες της ΕΕ | 13.827 | 29.515 | 20.540 | |||
>Υποσύνολο Ε.Ε. | 214.212 | 242.780 | 256.481 | |||
Ρωσία | 0 | 0 | 0 | |||
Αλβανία | 12.343 | 15.935 | 13.176 | |||
Ουκρανία | 1.087 | 1.993 | 1.341 | |||
Σερβία | 25.593 | 26.337 | 25.936 | |||
ΠΓΔΜ | 15.023 | 15.571 | 17.355 | |||
Υποσύνολο άλλες χώρες | 54.047 | 59.835 | 57.807 | |||
Διάφοροι προορισμοί | 19.201 | 18.731 | 21.827 | |||
Γενικό Σύνολον | 287.460 | 321.347 | 336.115 |
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΕΞΑΓΩΓΩΝ 119.629.574 € | 162.785.385 € | 160.350.073 | € | ||||
Πηγή: INCOFRUIT – HELLAS βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ | |||||||
* εκτιμήσεις INCOFRUIT – HELLAS *** βάσει στοιχείων ΥΠΑΑΤ –Τμήμα Στατιστικής & Τεκμηρίωσης | |||||||
Η μέχρι σήμερα πορεία των εξαγωγών πορτοκαλιών είναι μειωμένη -11,3% έναντι πέρυσι (σε μετρικούς τόνους) | ||||||||||||||||||
19.11.2021 | 26.11.2021 | |||||||||||||||||
2020/21 | 2021/22 | 2020/21 | 2021/22 | |||||||||||||||
Πορτοκάλια | 14.884 | 13.300 | 22.542 | 19.992 | ||||||||||||||
Source: Hellenic Ministry of Rural Development and Food- Division Agricultural Policy
Ποιοι οι βασικοί λόγοι που τα πορτοκάλια θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα προϊόντα της συνδεδεμένης ενίσχυσης
- Στηρίζει τη βιομηχανία χυμοποίησης μια βασική παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας με μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
- Ενδυναμώνει την εγχώρια παραγωγή ζωοτροφών από τα υποπροϊόντα της χυμοποίησης (ξερός φλοιός – νωπός φλοιός και μελάσα εσπεριδοειδών) τα οποία διατίθενται σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, στηρίζοντας έτσι την Ελληνική κτηνοτροφία.
- Στηρίζει τον παραγωγικό κλάδο χυμών και αναψυκτικών της Ελλάδος με Ελληνικές πρώτες ύλες μειώνοντας σημαντικά τις εισαγωγές χυμών και άλλων υλών από άλλες χώρες.
- Στηρίζει την εμπορία του νωπού φρούτου πορτοκαλιού όπου έχει μεγάλη συνεισφορά στις εξαγωγές των γεωργικών προϊόντων της χώρας. Παράλληλα αποτρέπει τα πορτοκάλια διαλογής (β’ και γ’ ποιότητας) να κατευθύνονται στην εμπορία του νωπού όπου θα επιφέρουν σημαντική μείωση της αξίας αυτών και του βασικού εισοδήματος των παραγωγών.
- Δίνει στον παραγωγό τον απαραίτητο χρόνο για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών που λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών και του COVID-19 δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.
- Συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος, γιατί οι ποσότητες β’ και γ’ διαλογής που δεν θα έχουν άλλη διέξοδο δεν θα καταλήγουν σε προορισμούς όπου θα ρυπαίνουν το περιβάλλον.
- Στηρίζει και ενισχύει την βιώσιμη ανάπτυξη με την πλήρη αξιοποίηση πρώτων υλών εγχώριας παραγωγής.
- Ενισχύει την απασχόληση στην ελληνική επαρχία, παράγοντας όχι μόνο χυμούς αλλά και ειδικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως αρώματα, εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια
- Προκύπτει από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ ,ότι η πτωτική πορεία που είχαν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις πορτοκαλιών τα τελευταία χρόνια, μετά την λειτουργία της συνδεδεμένης ενίσχυσης όχι μόνο την σταμάτησε αλλά την γύρισε και σε ανοδική πορεία.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ