Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Ποια εμπόδια «γονατίζουν» τη μελισσοκομία

spot_img

  • Αισιόδοξοι για τη φετινή παραγωγή οι μελισσοκόμοι αν και μιλούν για εκτόξευση των εξόδων

Το χέρι βαθιά στην τσέπη καλούνται να βάλουν και οι μελισσοκόμοι προκειμένου να συντηρήσουν τις παραγωγές τους αλλά και να μετακινήσουν τα μελίσσια τους ώστε να πετύχουν το επιθυμητό ποιοτικό αποτέλεσμα, τις γεύσεις και τα αρώματα που θέλουν για το τελικό προϊόν τους. Οι ανατιμήσεις σε βασικά λειτουργικά έξοδα, όπως το κόστος μετακίνησης αλλά και οι δαπάνες για πρώτες ύλες που αφορούν τη συσκευασία και τυποποίηση του μελιού, αποτελούν τον βασικό βραχνά που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί. Μάλιστα οι ίδιοι εκτιμούν πως είτε θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν ένα ποσό αυτών των αυξήσεων του κόστους παραγωγής προς του καταναλωτές είτε θα βρεθούν σε ένα οικονομικό αδιέξοδο, με αβέβαιο μέλλον.

Την ίδια στιγμή υπογραμμίζουν εμφατικά την απουσία μίας ολοκληρωμένης και ουσιαστικής πολιτικής στήριξης της ελληνικής μελισσοκομίας, η οποία συνεχίζει να ταλανίζεται από προβλήματα που διαιωνίζονται ενώ ακολουθεί μία σταθερή, φθίνουσα πορεία που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό των μελισσοκόμων.

Πετρέλαιο «φωτιά»

«Η χρονιά ξεκινάει με προβλήματα, υπάρχουν κάποιοι μελισσοκόμοι που παραπονιούνται πως έχασαν πολλά μελίσσια. Το θετικό είναι πως προς το παρόν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι ευνοϊκές και σε 20 περίπου ημέρες θα δούμε να παίρνει μπροστά η φετινή παραγωγή σιγά, σιγά. Δεν νομίζω να έχουμε απώλειες ως προς τη φετινή παραγωγή» εξηγεί ο έμπειρος μελισσοκόμος από τη Ροδόπη, Νίκος Καρακωστίδης, ο οποίος ωστόσο στέκεται στις ανατιμήσεις και το πως αυτές επηρεάζουν τους τοπικούς παραγωγούς μελιού.

«Το πετρέλαιο θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί είναι κάτι που δεν το περιμέναμε. Μιλάμε για διπλάσια τιμή και σίγουρα επηρεάζονται αυτοί που πρέπει να μετακινηθούν για τα μελίσσια τους ή να τα μετακινήσουν. Εγώ για παράδειγμα έχω μελίσσια στη Θάσο και καλούμε να πληρώσω τα διπλά για να μετακινηθώ. Την ίδια στιγμή η τιμή πώλησης του μελιού παραμένει σταθερή. Το 2007 που ξεκίνησα ήταν 7 ευρώ και σήμερα είναι πάλι 7 ευρώ και μάλιστα έρχεται ο καταναλωτής και σου λέει κάνεμε μία καλύτερη τιμή» τονίζει ο ίδιος.

Μάλιστα ο έμπειρος μελισσοκόμος στέκεται και στα προβλήματα που ταλανίζουν επί δεκαετίες τον κλάδο και αφορούν τόσο τις ελληνοποιήσεις όσο και την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου και προστασίας των καταναλωτών. «Οι ελληνοποιήσεις είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που εάν δεν λυθεί σε επίπεδο κράτους δεν υπάρχει γιατρειά, και η αλήθεια είναι ότι δεν βλέπω πρόθεση να λυθεί. Ένα μελί που πωλείται 4 ευρώ δεν μπορεί να είναι ελληνικό, εμείς έχουμε κόστος παραγωγής στα 4 ευρώ. Αυτά είναι 5% ελληνικά μέλια και το υπόλοιπο 95% είναι νοθευμένο ξένο μέλι. Η νομοθεσία μας μπάζει και με πολύ πικρία το λέω ότι όλο αυτό το κλίμα που επικρατεί στο κλάδο έχει ως συνέπεια οι μελισσοκόμοι να έχουν μειωθεί δραματικά και όπως φαίνεται θα μειωθούν ακόμη περισσότερο αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά».

Ακριβότερη και η τυποποίηση

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου δεν αποτελεί ωστόσο το μόνο «αγκάθι» για τη φετινή παραγωγή μελιού μίας και στη λίστα των προβλημάτων έρχονται να προστεθούν οι ανατιμήσεις σε βασικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι για την τυποποίηση των προϊόντων τους.

«Το λειτουργικό κόστος έχει αυξηθεί πολύ. Ένα απλό παράδειγμα είναι οι συσκευασίες που χρησιμοποιούμε για το μέλι μας, τα βαζάκια δηλαδή που παίρναμε σε 25αδες προς 6 ευρώ, τώρα ξαφνικά ανέβηκαν στα 9 ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε όλα τα λειτουργικά έξοδα και το πόσο έχουν αυξηθεί φέτος πρακτικά δουλεύουμε για 2 και 3 ευρώ» εξηγεί από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Κοντογιαννίδης, μελισσοκόμος από τα Κομνηνά της Ξάνθης. «Αυτοί που μετακινούνται έχουν σίγουρα πρόβλημα φέτος. Οι συνάδελφοι από την Καβάλα μου έχουν μεταφέρει τη δυσφορία τους και εγώ για παράδειγμα που πηγαίνω για μελίσσια στη Θάσο πέρσι ήθελα 100 ευρώ με το αυτοκίνητο μου. Φέτος δεν τολμώ να σκεφτώ, όλα έχουν εκτοξευτεί» προσθέτει ο ίδιος.

Παρά τις δυσκολίες που ταλανίζουν τον κλάδο ο ίδιος ωστόσο δεν το βάζει κάτω, μίας και η αγάπη και το μεράκι του για τη μελισσοκομία υπερτερούν ενώ πρόσφατα το μέλι που παράγει διακρίθηκε και βραβεύτηκε στο Λονδίνο. «Η περιοχή μας είναι ένας παράδεισος. Βάζουμε τα μελίσσια μας σε βελανιδιές, καστανιές, έχουμε ανθόμελο εξαιρετικής ποιότητας, για πευκόμελο πάμε στη Θάσο. Βλέπουμε ότι και ο κόσμος το ψάχνει το ποιοτικό μέλι. Είμαστε ζορισμένοι βέβαια και δεν θέλουμε να ανεβάσουμε τις τιμές. Αλλά η μελισσοκομία χρειάζεται στήριξη, υπάρχουν πολλά προβλήματα στον κλάδο και πρέπει κάποιοι να σκύψουν πάνω και να βοηθήσουν τους μελισσοκόμους» καταλήγει ο έμπειρος μελισσοκόμος.

  • Του Γιώργου Μαυρίδη
  •   ENTYΠH EΦHMEΡIΔA ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ