Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ελληνική καινοτομία με σήμα ποιότητας αγροτικών προϊόντων

spot_img

Ακόμη ένα «παράσημο» καινοτομίας με ουσιαστική χρήση στην πραγματική οικονομία έλαβε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Spin off εταιρεία του Foodoxys με επικεφαλής τον Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας κ. Δημήτρη Κουρέτα. Η ερευνητική του ομάδα πήρε σε μόλις πέντε μήνες την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διάθεση σήματος ποιότητας αγροτικών προϊόντων. Ο κ. Κουρέτας μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ανέλυσε τη σημασία αυτής της καινοτομίας και πόσο σημαντική μπορεί να γίνει για την διάθεση και πώληση των τοπικών αγροτικών προϊόντων.


Όπως επεσήμανε ο κ. Κουρέτας, η καινοτομία πίσω από το σήμα ποιότητας αγροτικών προϊόντων έγκειται στο γεγονός ότι κάθε αγροτικό προϊόν περνά από μία αλυσίδα ειδικών εξετάσεων για τι ουσίες περιέχει και κατά πόσο αυτές βοηθούν τα ανθρώπινα κύτταρα από βλαπτικούς παράγοντες.
Εν ολίγοις κάθε προϊόν «κρύβει» σημαντικά συστατικά που βοηθούν τον οργανισμό και το σήμα αυτό θα δείχνει και θα εξηγεί για κάθε προϊόν πόσο ωφέλιμο είναι για την υγεία.
Μάλιστα, η διαδικασία της έγκρισής του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα από ειδικούς ερευνητές στην Βαλένθια της Ισπανίας διήρκησε μόλις πέντε μήνες, όταν παρόμοιες εγκρίσεις χρειάζονται δύο και τρία χρόνια. Ο κ. Κουρέτας εξήγησε πως κάθε προϊόν, μετά από τα τεστ που θα υποβληθεί θα βαθμολογείται με άριστα το 20, ενώ το 8 θα είναι ο χαμηλότερος δείκτης που θα δείχνει πως το προϊόν περνά και λαμβάνει το σήμα .
«Δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο στην Ελλάδα. Με αυτό το σήμα ανοίγει ο δρόμος για να πιστοποιηθούν μέλια, λάδια, ποτά, κρεατοσκευάσματα και πλήθος άλλων προϊόντων», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Η νέα αυτή δραστηριότητα ξεκίνησε από την ερευνητική ομάδα του κ. Κουρέτα την Foodoxys, τη spin off εταιρεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία το 2019 είχε εντυπωσιάσει τους πάντες για το γρήγορο τεστ αντιοξειδωτικών, που με βάση το αποτέλεσμά του μπορεί να εκδοθεί ένας πλήρες και εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.
Ήδη η εταιρεία έχει ξεκινήσει να εργάζεται πάνω στη νέα αυτή καινοτομία και οργανώνει τώρα το τμήμα πωλήσεων. Το Επιμελητήριο Λάρισας δε, έχει ήδη προτείνει συνεργασία με την εταιρεία για το σήμα πιστοποίησης, ενώ σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα αυτό μπορούν να το κάνουν και όλα τα Επιμελητήρια, όπως και αυτό της Μαγνησίας για να πιστοποιήσουν προϊόντα και να βοηθήσουν παραγωγούς των περιοχών τους.
Έχοντας δε και το παράδειγμα του σκόρδου Πλατυκάμπου που διοχετεύεται στην Ιαπωνία, η καινοτομία αυτή μπορεί να ανοίξει πόρτες σε πολλά προϊόντα της Θεσσαλίας αλλά και της Μαγνησίας, με το ενδιαφέρον του κ. Κουρέτα να στρέφεται και σε έναν ελαιώνα 50.000 στρεμμάτων στη Δυτική Μαγνησία, επισημαίνοντας πως χρειάζεται χρηματοδότηση της τάξης των 100.000 ευρώ, ποσό όχι μεγάλο για τις προοπτικές που ανοίγονται.
Αναγκαία μία υπηρεσία φύλαξης των Πανεπιστημίων
Στο μεταξύ ο κ. Κουρέτας σχολίασε και το θέμα των ημερών σε ακαδημαϊκό επίπεδο, που δεν είναι άλλο από τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ο ίδιος ανέφερε πως είναι δυσάρεστο να βλέπει κανείς ταραχές στα Πανεπιστήμια κι αυτή είναι μία κατάσταση που ταλαιπωρεί πολλά ελληνικά Ανώτατα Ιδρύματα.
«Νομίζω ότι ήταν αναγκαίο να γίνει. Το θέμα είναι πως θα λειτουργήσει και δεν το ξέρουμε ακόμη. Ότι χρειάζεται μία υπηρεσία φύλαξης, όπως έχουν όλα τα πανεπιστήμια στον κόσμο και να μην μπαίνει στο Πανεπιστήμιο οποίος θέλει, χρειάζεται. Η ανάγκη για μία τέτοια υπηρεσία , φυσικά άοπλη, είναι εκ των ουκ άνευ. Αυτό το ζούμε όλοι. Μια τέτοια υπηρεσία φροντίζει να μην γίνονται φασαρίες κτλ. . Βέβαια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν έχουμε ιδιαίτερα θέματα και δεν ξέρω αν θα υπάρξει εδώ. Δεν είναι στα σχέδια του Υπ. Παιδείας ακόμη τουλάχιστον. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι να το αποδεχτεί η κοινότητα. Εάν η κοινότητα το αποδέχονταν ως ένα μέτρο που θα βοηθούσε, καλώς, αν αρχίσουν τσακωμούς και πέτρες δεν θα γίνει τίποτα και θα αυτοακυρωθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρέτας.

Πηγή: magnesianews.gr

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ