Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Θετικοί οιωνοί για το φουντούκι

spot_img

  • Παραγωγοί κάνουν λόγο για μια καλή χρονιά η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλές αποδόσεις και ιδιαίτερα καλή ποιότητα

Με θετικούς οιωνούς ξεκίνησε η συγκομιδή του φουντουκιού, με τους παραγωγούς να κάνουν λόγο για μια καλή χρονιά η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλές αποδόσεις και ιδιαίτερα καλή ποιότητα. Το φουντούκι αποτελεί άλλωστε μια καλλιέργεια «χαμηλού ρίσκου», όπως χαρακτηρίζεται, καθώς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και αποτελεί μια παραγωγή ιδιαίτερα ανθεκτική. Αυτός είναι ο κύριος λόγος άλλωστε που ολοένα και περισσότεροι είναι οι παραγωγοί που επενδύουν στο φουντούκι και στρέφονται στην εν λόγω καλλιέργεια, ενώ τα τελευταία χρόνια σε περιοχές όπως η Θράκη γίνονται σημαντικές επενδύσεις που στόχο έχουν την αυτοματοποίηση της καλλιέργειας και την καλύτερη οργάνωση των φουντουκοπαραγωγών.

Ήδη στην περιοχή αρκετοί φουντουκοπαραγωγοί έχουν συνάψει συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας, απολαμβάνοντας έτσι ένα εξασφαλισμένο εισόδημα, ενώ τα αποτελέσματα από το πιλοτικό πρόγραμμα καλλιέργειας που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια στην Ξάνθη είναι άκρως ενθαρρυντικά για την πορεία του φουντουκιού στην περιοχή. Αντίστοιχα, φαίνεται πως αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον των παραγωγών τόσο στην Καβάλα όσο και στη Δράμα, που επίσης μπαίνουν δυναμικά στην καλλιέργεια του φουντουκιού.

Οι ποντιακές ποικιλίες που φτάνουν Ντουμπάι

Ένας από τους πιο οργανωμένους και έμπειρους παραγωγούς φουντουκιού στη Βόρεια Ελλάδα, ο Γιώργος Καράκελλες, έχει επενδύσει σε ποντιακές ποικιλίες τις οποίες καλλιεργεί στο χωριό Καλαμώνας, σε μια περιοχή μεταξύ Καβάλας και Δράμας. Όπως εξηγεί η χρονιά ήταν ευνοϊκή για το φουντούκι, τόσο από άποψη καιρικών συνθηκών όσο και ως προς το κομμάτι της ζήτησης η οποία είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

«Η παραγωγή πάει εξαιρετικά καλά. Καλλιεργούμε 100 στρέμματα και θα προσθέσουμε και άλλα. Χρόνο με το χρόνο η παραγωγή ανεβαίνει ενώ η ποιότητα δεν συγκρίνεται με καμία άλλη» εξηγεί ο δραστήριος φουντουκοπαραγωγός, που εκτιμά πως φέτος η παραγωγή του θα αγγίξει τους 12 τόνους ενώ υπογραμμίζει εμφατικά πως τα φουντούκια του γίνονται ανάρπαστα. «Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούμε είναι αποκλειστικά από τον Πόντο. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το φουντούκι μας και σε όλη την Ελλάδα αλλά και από χώρες του εξωτερικού όπως η Γερμανία και το Ντουμπάι» τονίζει ο ίδιος, εξηγώντας πως στην ευρύτερη περιοχή καταγράφεται ενδιαφέρον για την καλλιέργεια φουντουκιού και γίνονται νέες φυτεύσεις. Μάλιστα το Κτήμα Καράκελλε προχωράει και στη μεταποίηση φουντουκιών, λανσάροντας και βούτυρο από φουντούκι το οποίο πωλείται σε συσκευασίες των 250 γραμμαρίων και γίνεται επίσης ανάρπαστο.

1.800 στρέμματα στη Θράκη

Την ίδια στιγμή έντονο φαίνεται πως είναι το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια φουντουκιού και στη Θράκη, στην οποία υπάρχουν 1.800 στρέμματα και ήδη αρκετοί παραγωγοί σηκώνουν μανίκια και ετοιμάζονται να ασχοληθούν και αυτοί ένθερμα με το φουντούκι.

«Οι πρώτες φυτεύσεις έγιναν το 2019 και πλέον έχουν μπει 1.800 στρέμματα στη Θράκη. Η πρώτη συγκομιδή ξεκίνησε τον Αύγουστο φέτος και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά και ξεπερνούν τις προσδοκίες, ενώ και ως προς το κομμάτι της ποιότητας βλέπουμε πολύ καλά χαρακτηριστικά» εξηγεί ο γεωπόνος Διευθυντής της ΔΑΟΚ Ξάνθης, Ανδρέας Καμαριανάκης. «Η βοτανική μορφολογία του φυτού είναι τέτοια που το καθιστά ιδιαίτερα ανθεκτικό σε εξωγενείς παράγοντες και πρακτικά δεν παθαίνει εύκολα ζημιά ο καρπός, σε αντίθεση με άλλες καλλιέργειες όπως τα μήλα. Το φουντούκι δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις και αντέχει στις μεταβολές της θερμοκρασίας. Είναι αυτό που λέμε low-risk καλλιέργεια»εξηγεί ο ίδιος.

Στην Ξάνθη μάλιστα, μεγάλος ιταλικός όμιλος προχωράει σε επένδυση 5 εκατ. ευρών, με στόχο να πολλαπλασιαστούν οι φυτεύσεις και να δημιουργηθεί εργοστάσιο και ξηραντήριο. Ο εν λόγω όμιλος μάλιστα έχει συνάψει συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας προσφέροντας πιστοποιημένα φυτά στους φουντουκοπαραγωγούς, διασφαλίζοντας την ποιότητα κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας και στη συνέχεια αγοράζοντας τους καρπούς σε ιδιαίτερα ευνοϊκές τιμές. Πρόκειται για μακροχρόνιες συμβάσεις, με την προοπτική σύντομα η Θράκη να μετρά πάνω από 20.000 στρέμματα φουντουκιών. «Εγώ αυτό που μπορώ να συμβουλεύσω όσους θέλουν να ασχοληθούν με το φουντούκι είναι το να μην το φοβούνται, είναι μια καλλιέργεια που αντέχει» τονίζει με νόημα ο κ. Καμαριανάκης.

Του Γιώργου Μαυρίδη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ