Η ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΕ ολοκλήρωσε πρόσφατα με επιτυχία τριετές (2018-2020) πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής δακοκτονίας ακριβείας στην περιοχή της Στυλίδας υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.
Το αντικείμενο του έργου περιλάμβανε:
α) την ανάπτυξη εξοπλισμού ακριβείας δολωματικών εφαρμογών από εδάφους σε ήδη υπάρχοντα ψεκαστικά,
β) τη δοκιμή σε μικρή έκταση δολωματικού ψεκασμού ακριβείας από αέρος με τη χρήση drone,
γ) τη σύγκριση των ανωτέρω τεχνικών εφαρμογής με την υφιστάμενη, και
δ) την ανάπτυξη συστήματος απομακρυσμένης παρακολούθησης των εφαρμογών σε πραγματικό χρόνο για τους ελεγκτικούς και παραγωγικούς φορείς.
Στο εγχείρημα συμμετείχαν εθελοντικά 5 παραγωγοί με μία έκταση 500 περίπου στρ. στον ελαιώνα της Αγίας Μαρίνας Στυλίδας με ποικιλίες Αμφίσσης και Καλαμών. Ο εξοπλισμός αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος. Όλες οι εφαρμογές ακριβείας στα ενταγμένα αγροτεμάχια (χρόνος επέμβασης και σκευάσματα) πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του ευρύτερου προγράμματος συλλογικής δακοκτονίας που υλοποιείται στην περιοχή. Απώτερος στόχος του έργου αποτέλεσε η βελτίωση της τεχνικής καταπολέμησης, του ελέγχου των εφαρμογών και γενικότερα της αξιοπιστίας των συλλογικών προγραμμάτων δακοκτονίας.
Τα αποτελέσματα του έργου ήταν πολύ ενθαρρυντικά και φάνηκαν ήδη από το πρώτο έτος. Πιο συγκεκριμένα, η χρήση του μηχανισμού ακριβείας (επίγειος ή drone), με την έκλυση συγκεκριμένης ποσότητας δολώματος (τροφικό προσελκυστικό + φυτοπροστατευτικό προϊόν), συνέβαλε τόσο στην καλύτερη αντιμετώπιση του δάκου (μειωμένη δακοπροσβολή) όσο στην εξοικονόμηση ψεκαστικού υγρού κατά περίπου 25-30% ανά εφαρμογή έναντι της υφιστάμενης μεθόδου.
Το νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας για τις από αέρος εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων, έστω και με drone, είναι προς το παρόν θολό. H χρήση του θα μπορούσε να προταθεί μόνο σε δυσπρόσιτες περιοχές που πιθανώς να αποτελούν εστίες δάκου και πάντα με οπτική επαφή του οχήματος με τον χειριστή για την αποφυγή εμποδίων και ατυχημάτων. Επιπλέον, ο χειριστής θα πρέπει να διαθέτει σχετική εκπαίδευση και εμπειρία. Μέσω της απομακρυσμένης παρακολούθησης των εφαρμογών που αναπτύχθηκε επαληθεύεται σε πραγματικό χρόνο το επίκαιρο της εφαρμογής, ενώ παράλληλα απλοποιείται ο μηχανισμός ελέγχου της όλης διαδικασίας.