Στο πατροπαράδοτο καλαμπόκι φαίνεται πως επιστρέφουν οι παραγωγοί στη Βόρεια Ελλάδα που ζεσταίνουν τις σπαρτικές μηχανές τους και δηλώνουν πρόθυμοι να επενδύσουν σε περισσότερα στρέμματα καλαμποκιού, για μια σειρά από παράγοντες. Η υψηλή τιμή που καταγράφεται αυτή τη στιγμή στην αγορά του καλαμποκιού γεννά προσδοκίες στους παραγωγούς, οι οποίοι φαίνεται πως φέτος βλέπουν με άλλο μάτι τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν τόσο οι μεγάλες απώλειες που κατέγραψε το βαμβάκι πέρσι όσο και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στον ηλίανθο και τις τιμές που δεν φαίνεται να ικανοποιούν τις προσδοκίες των παραγωγών.
Η πρώτη εικόνα που καταγράφεται στη Βόρεια Ελλάδα γέρνει τη ζυγαριά υπέρ του καλαμποκιού, το οποίο φαίνεται πως κερδίζει στρέμματα έναντι άλλων καλλιεργειών, ενώ το αυξημένο ενδιαφέρον από την αγορά της Κίνας, που απορροφά μεγάλες ποσότητες καλαμποκιού, διαμορφώνει ένα νέο, τελείως διαφορετικό, τοπίο που δεν περνά απαρατήρητο από τους παραγωγούς.
“Τσίμπησε” η τιμή
“Η εικόνα που έχουμε είναι ότι θα αυξηθεί η καλλιέργεια του καλαμποκιού στην περιοχή μας και αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Προς το παρόν δεν μπορώ να πω με ακρίβεια για το πόσα στρέμματα πάνω θα είμαστε, γιατί δεν έχουμε πουλήσει ακόμη σπόρους αλλά σε δύο εβδομάδες θα έχουμε καλύτερη εικόνα. Σίγουρα όμως μιλάμε για άνοδο” εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικής Συνεταιρισμών Ορεστιάδας, Λάμπης Κουμπρίδης τονίζοντας πως τα 6.000-7.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν πέρσι στην περιοχή δεν αποκλείεται ακόμη και να διπλασιαστούν. “Όταν ακούς ότι πάει στα 23 και 24 λεπτά το καλαμπόκι αυτή τη στιγμή είναι λογικό να στραφεί ο αγρότης σε αυτή την καλλιέργεια. Εμείς σαν Συνεταιρισμός θέλουμε να γίνει μια τέτοια στροφή προς το καλαμπόκι, γιατί είναι κάτι που το επιδιώκουμε πάντα” προσθέτει ο ίδιος, αποδίδοντας το φετινό αυξημένο ενδιαφέρον για το καλαμπόκι και στην αβεβαιότητα που προκλήθηκε στους παραγωγούς λόγω της πανδημίας αλλά και της πτώσης που κατέγραψαν καλλιέργειες όπως το βαμβάκι.
Βαμβάκι και ηλίανθος πριμοδοτούν το καλαμπόκι
“Ακούγεται ότι θα υπάρξει μια αύξηση στο καλαμπόκι και αυτό θα γίνει για δύο λόγους εκτιμώ. Ο ένας είναι ότι πέφτει ο ηλίανθος, οπότε είναι λογικό να στραφούν οι συνάδελφοι προς το καλαμπόκι. Ο άλλος λόγος είναι ότι αυτή τη στιγμή η τιμή στο καλαμπόκι έχει ανέβει. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα παραμείνει ψηλά η τιμή και με τη νέα σεζόν, παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο για κάτι τέτοιο. Ωστόσο σίγουρα διαμορφώνεται ένα θετικό κλίμα στην αγορά που φαίνεται πως αποτελεί κίνητρο για τους παραγωγούς” τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Ξάνθης, Κώστας Δαλάτσης.
Μάλιστα ο ίδιος αναφέρεται και στην περίπτωση της Κίνας και το νέο τοπίο που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά. “Άνοιξε η Κίνα και απορρόφησε μια μεγάλη ποσότητα καλαμποκιού και αυτό σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο. Βέβαια μεγάλο ρόλο θα παίξει και το τι θα κάνουν αυτοί που καλλιεργούν βαμβάκι. Δεν ήταν μια καλή χρονιά για το βαμβάκι η περσινή και είναι πολύ πιθανό οι περισσότεροι να στραφούν προς το καλαμπόκι. Αυτός ο προβληματισμός που επικρατεί για τις τιμές στον ηλίανθο και το βαμβάκι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο που θα κινηθεί το καλαμπόκι. Αυτό που ακούμε ωστόσο είναι πως θα υπάρξει αύξηση των καλλιεργήσιμων στρεμμάτων” προσθέτει χαρακτηριστικά.
“Τέτοια εποχή πέρσι το καλαμπόκι ήταν στα 19 λεπτά περίπου. Φέτος ακούμε για 22 λεπτά, κάποιοι στην περιοχή λένε ακόμη και για 24 λεπτά. Σίγουρα όταν ακούς μια τέτοια τιμή και έχοντας στο μυαλό όσα έγιναν πέρσι με άλλες καλλιέργειες και το βαμβάκι αλλά και τα κηπευτικά είναι αναμενόμενο να στραφούν πολλοί στο καλαμπόκι. Μόνο νερό θέλει άλλωστε” εξηγεί ο Κώστας Κυράπογλου, αγρότης από τις Σέρρες, τονίζοντας πως το κλίμα που επικρατεί αυτή την εποχή στην αγορά τον έχει βάλει σε σκέψεις και ήδη προγραμματίζει να αυξήσει τα στρέμματα που καλλιεργεί σε καλαμπόκι.
Γιώργου Μαυρίδη
ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ