Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των αγροτών και συνεταιριστών στην Θεσσαλία και στην Βόρεια Ελλάδα γιατί καθυστερούν οι εγκρίσεις βασικών για το βαμβάκι και το ρύζι φυτοπροστατευτικών προϊόντων που δίνονται στο πλαίσιο των κατά παρέκκλιση αδειών χρήσης. Είναι γεγονός ότι η συνεχής απόσυρση δραστικών ουσιών και ειδικότερα δραστικών ουσιών που αφορούν καλλιέργειες της Νότιας Ευρώπης όπως το βαμβάκι και το ρύζι έχουν κατά πολύ δυσχεράνει την αντιμετώπιση ιδιαίτερα των δυσκολοεξόντοτων ζιζανίων με αποτέλεσμα οι παραγωγοί μας είτε σε ομάδες είτε οι αγροτικοί συνεταιρισμοί να αιτούνται την κατ΄εξαίρεση αδειοδότηση για περίοδο 120 ημερών για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στις καλλιέργειές τους.
Σε μια ακόμα χρονιά με αβεβαιότητα και αύξηση του κόστους παραγωγής, σε μια χρονιά με δραματική έλλειψη εργατικών χεριών ακόμα και για την συγκομιδή προϊόντων, η λύση φαίνεται να είναι στα χέρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που με τις εγκρίσεις αυτές θα δώσει μια μεγάλη ανάσα στον Έλληνα παραγωγό μέχρι να τα καταφέρει να βρει νέες λύσεις με την εξέλιξη της έρευνας καθώς και των νέων τεχνικών λύσεων και υπηρεσιών που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια.
Είμαστε ήδη στα μέσα Άνοιξης και υπάρχει σημαντική καθυστέρηση για τις κατ’ εξαίρεση εγκρίσεις 120ημερών σε βασικές καλλιέργειες όπως ρύζι, βαμβάκι για την όλη την χώρα, λόγω του ότι οι παραπάνω καλλιέργειες χρειάζονται αποτελεσματικότερα ζιζανιοκτόνα για τη διαχείριση των δύσκολων ζιζανίων. Σημαντικά προϊόντα είναι απολύτως απαραίτητα και καθυστερεί η έγκρισή τους!
Στην περίπτωση που δεν θα δοθεί έγκριση θα υπάρχει ποσοτική και ποιοτική μείωση στο ρύζι, και ιδιαίτερα αυξημένο κόστος στο βαμβάκι λόγω σκαλισμάτων. Ο χρόνος πιέζει σημαντικά διότι πλέον θα πρέπει τα προϊόντα αυτά να μπουν στα πλάνα παραγωγής των εταιρειών στο εξωτερικό και φυσικά να έρθουν στην Ελλάδα και να χρησιμοποιηθούν στο σωστό χρόνο.
Να σημειώσουμε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να χορηγούν υπό προϋποθέσεις κατά παρέκκλιση άδεια χρήσης μικρής διάρκειας (120 ημερών) σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα για περιπτώσεις σοβαρού κινδύνου καταστροφής της παραγωγής όταν δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες λύσεις. Υπάρχει όμως σημαντική καθυστέρηση αρκετές φορές.
Για αυτές τις σημαντικές εκτατικές καλλιέργειες που είναι το βαμβάκι και το ρύζι εύλογα γεννώνται ερωτήματα γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση από την υπηρεσιακή και πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.
Σήμερα όμως η τύχη αυτών των καλλιεργειών είναι στα χέρια του ΥΠΑΑΤ και οι παραγωγοί μας περιμένουν να προβούν σε εφαρμογές και θέλουν να έχουν τα εγκεκριμένα σκευάσματα στην ώρα τους.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει την υποχρέωση και την τελική ευθύνη για να επιβάλει την έγκυρη λήψη των αποφάσεων. Όλα δείχνουν ότι αν δεν το κάνει άμεσα η κατάσταση θα εκτραπεί ανεπανόρθωτα και οι Έλληνες παραγωγοί θα χάσουν τη δυνατότητα για λύση σε δύσκολες καταστάσεις, την οποία θα έχουν οι παραγωγοί των άλλων χωρών και δεν θα είναι ανταγωνιστικοί απέναντί τους, ενώ άλλη μια παρενέργεια είναι τέλος και τα εισαγόμενα που θα έρθουν.
Άμεση λύση τώρα από το ΥΠΑΑΤ!
Του Κων/νου Μακά
Γεωπόνου ΑΠΘ- συνδιαχειριστή του agroekfrasi.gr