Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Καταβολές αποζημιώσεων και έκτακτων ενισχύσεων για τη ζωική και φυτική παραγωγή της χώρας

Τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανακοινώνουν τις καταβολές αποζημιώσεων, καθώς και έκτακτων ενισχύσεων για τη ζωική και φυτική παραγωγή της χώρας, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από σήμερα, 12.4.2023 έως τις 10.5.2023.

A.      ΕΛ.Γ.Α.:

1.       Καταβάλλονται σήμερα 65 εκατ. ευρώ ως αποζημιώσεις για καλλιέργειες του πρωτογενούς τομέα, των οποίων οι ζημίες προκλήθηκαν εντός του έτους 2022.

2.       Επιπλέον, εντός του μηνός Απριλίου θα διατεθούν 4,3 εκατ. ευρώ, για τις Πυρκαγιές του έτους 2022 στις Π.Ε. Λέσβου, Ρεθύμνου, Φωκίδος.

3.       Επίσης εντός του μηνός Απριλίου, θα λάβουν ενισχύσεις οι παραγωγοί στις καλλιέργειες των οποίων οι ζημίες δεν εντοπίστηκαν από το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα Copernicus, στην περίπτωση των Πυρκαγιών του 2021 στις Π.Ε. Αττικής, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Φθιώτιδος, ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ.

4.       Αναμένεται ακόμη η καταβολή ενισχύσεων ύψους 3 εκατ. ευρώ εντός του επόμενου μήνα, για τις Πυρκαγιές 2021, στις περιπτώσεις παραγωγών οι οποίοι ήταν εκτός του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος Copernicus, όπως εκείνες της Ανατολικής Μάνης.

5.       Παράλληλα, θα υλοποιηθεί, εντός του πρώτου δεκαημέρου του μηνός Μαΐου, η διαδικασία της εξόφλησης του υπολοίπου 30% για τους παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον «Παγετό 2021», καθώς και η ενίσχυση για τις περιπτώσεις των παραγωγών, οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στην ΚΥΑ του Ad Hoc Προγράμματος «Προανθικό 2021». Η δαπάνη αυτών των αποζημιώσεων ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ.

B.      Αποζημιώσεις μέσω de minimis:

Έως αύριο, 13.4.2023, θα καταβληθούν αποζημιώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 28,08 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν:

1.       (Ροδάκινα,συμπήρηνα,νεκταρίνια και βερίκοκα(70 ευρώ/στρέμμα), ποσού 16,12 εκατ. ευρώ,για τις Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Λάρισας, Φλώρινας, Πιερίας, Κοζάνης, Κιλκίς.

2.       Ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα για τη ζημία λόγω βροχοπτώσεων στις Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Φλώρινας, Λάρισας, Κοζάνης (80 ευρώ/στρέμμα και 65 ευρώ/στρέμμα), ποσού 11,96 εκατ. ευρώ.

Προγραμματίζεται, αμέσως μετά το Πάσχα, η καταβολή των αποζημιώσεων de minimis για:

3.       Επιτραπέζια σταφύλια Π.Ε. Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Χαλκιδικής, ποσού 3,1 εκατ. ευρώ.

4.       Οινοποιήσιμα σταφύλια Τυρνάβου, ποσού 1,82 εκατ. ευρώ.

5.       Φασόλια, Γίγαντες Π.Ε. Φλώρινας, Καστοριάς, ποσού 1,59 εκατ. ευρώ.

6.       Θερμοκήπια Μαραθώνα, ποσού 1,42 εκατ. ευρώ.

7.       Σπαράγγια Αλμωπίας, ποσού 571,5 χιλ. ευρώ.

8.       Αμύγδαλα 3 κοινοτήτων Π.Ε. Μαγνησίας, ποσού 562,5 χιλ. ευρώ.

9.       Ζαχαρότευτλα επικράτειας, ποσού 232,9 χιλ. ευρώ.

10.   Βοοτρόφους Βόρειας Εύβοιας, ποσού 26,9 χιλ. ευρώ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του de minimis καταβάλλεται το μεταφορικό ισοδύναμο, ύψους 12,5 εκατ. ευρώ,που αφορά τα νησιά.

Το συνολικό ύψος αποζημιώσεων μέσω de minimis ανέρχεται σε 49,9 εκατ. ευρώ.

Γ. Ενισχύσεις μέσω προσωρινού πλαισίου για την Ουκρανική κρίση:

Κατόπιν της σχετικής έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αιτήματος βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων λόγω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία (ουκρανόμετρου), σήμερα θα καταβληθεί, συνολικά, αποζημίωση 25,15 εκατ. ευρώ

1.       για τα μήλα της επικράτειας, ποσού 17,7 εκατ. ευρώ, που αφορά κυρίως τις Π.Ε. Λάρισας, Μαγνησίας, Καστοριάς, Κοζάνης, καθώς και

2.       για τα κάστανα της επικράτειας, με αναφορά κυρίως στις Π.Ε. Λάρισας, Πέλλας, Αρκαδίας, Κιλκίς, ύψους 7,45 εκατ. ευρώ.

Τέλος, αποστέλλεται προς έγκριση στην Ευρωπαική Επιτροπή, μια δεύτερη δέσμη αιτήματος αποζημιώσεων, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων λόγω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία (ουκρανόμετρου), ύψους 30,43 εκατ. ευρώ, που θα καταβληθούν κατόπιν λήψης της σχετικής έγκρισης και αφορά:

1.       Μελίσσια της επικράτειας, ποσού 12 εκατ. ευρώ (κυρίως στις Π.Ε. Ηρακλείου, Χανίων, Αιτωλοακαρνανίας, Χαλκιδικής, Λάρισας).

2.       Καπνά επικράτειας, ποσού 5,69 εκατ. ευρώ (κυρίως στις ΠΕ Ροδόπης,Ξάνθης,Πιερίας,Σερρών).

3.       Κορινθιακή σταφίδα, ποσού 4,72 εκατ. ευρώ (κυρίως στις Π.Ε. Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας).

4.       Αχλάδια επικράτειας, ποσού 4,70 εκατ. ευρώ (κυρίως στιςΠ.Ε. Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλας, Ημαθίας).

5.       Σπαράγγια επικράτειας, ποσού 2,61 εκατ. € (κυρίως στις ΠΕ Πέλλας, Καβάλας, Έβρου, Ξάνθης)

6.       Κρόκο επικράτειας, ποσού 707,5 χιλ. ευρώ (Π.Ε. Κοζάνης).

Τα ανωτέρω ποσά πληρωμών ενισχύσεων μέσω του προσωρινού πλαισίου, είναι συνολικού ύψους 55,58 εκατ. ευρώ.

Συνολικό ποσό προγραμματισμένων πληρωμών Απριλίου – Μαΐου 2023 (ΕΛΓΑ, de minimis, προσωρινό πλαίσιο για την Ουκρανική κρίση): 185,8 εκατ. ευρώ

Συνολικός απολογισμός πληρωμών αποζημιώσεων και ενισχύσεων 2020-2023

Επισημαίνεται ότι, συμπεριλαμβανομένων των σημερινών πληρωμών 65 εκατ. ευρώ, το σύνολο των αποζημιώσεων, οι οποίες πληρώθηκαν την περίοδο 2020-2023 από τον ΕΛ.Γ.Α., είναι ύψους 957.191.804,50 ευρώ, εκ των οποίων τα έσοδα του Οργανισμού από την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά των ασφαλισμένων παραγωγών είναι 637,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η ενίσχυση του ΕΛ.Γ.Α. με τον ν.3877/2010 από τον κρατικό προϋπολογισμό, να υπερβαίνει τα 351,4 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, την περίοδο 2020-2022 καταβλήθηκαν περίπου 81 εκατ. ευρώ, για τα Προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

Υπενθυμίζεται δε πως στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΕΛ.Γ.Α. με την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, διατέθηκαν για τις Πυρκαγιές του έτους 2021 33.742.304,40 ευρώ, ως πληρωμή προκαταβολών αποζημιώσεων, στις Π.Ε. Αττικής, Εύβοιας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας.

Συνολικά, οι σημερινές ανακοινώσεις αποζημιώσεων και ενισχύσεων, αθροιστικά με αυτές των έκτακτων πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη τριετία, ανέρχονται στο ποσό των 1,8 δισ. ευρώ.

Συμπεριλαμβάνονται, ενδεικτικά, οι ενισχύσεις και αποζημιώσεις για: Λιπάσματα, Ζωοτροφές (2% και Μέτρο 22), Κανονισμό 467 για τον αμπελοοινικό και οπωροκηπευτικά τομέα, de minimis και covid 19, ΕΛΓΑ και ΚΟΕ, Προανθικό στάδιο, ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ενισχύσεις λόγω Ουκρανικής κρίσης.

Η Κυβέρνηση αποδεικνύει, έτσι, έμπρακτα ότι βρίσκεται, σταθερά, στο πλευρό των παραγωγών, στηρίζοντας, ουσιαστικά, τη ζωική και φυτική παραγωγή της χώρας.

Επιπλέον καταβολή 9 εκατ. ευρώ μέσω de minimis

Σε συνέχεια του σημερινού κοινού Δελτίου Τύπου των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και προς ολοκλήρωση των προγραμματιζόμενων ενισχύσεων, θα καταβληθεί, μέσω de minimis, συνολικά ποσό 9 εκατ. ευρώ για τα οινοποιήσιμα σταφύλια της Αττικής, για τα επιτραπέζια σταφύλια της Κορινθίας και για τα οινοποιήσιμα σταφύλια της ποικιλίας Ροδίτη της Δυτικής Αχαΐας.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ