Πέμπτη, 17 Ιουλίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Το παράνομο εμπόριο φυτοφαρμάκων στην Ευρώπη & Ελλάδα αυξάνεται

spot_img
spot_img

Στην Ευρώπη αυξήθηκε το παράνομο εμπόριο φυτοφαρμάκων καθώς οι αγρότες προσπαθούν να μειώσουν το κόστος εισροών. Στην Ελλάδα τα παράνομα φυτοφάρμακα εισάγονται από την Βουλγαρία και την Τουρκία. Έλεγχοι στα εργαστήρια βρήκαν δεκάδες από απαγορευμένες ουσίες. Αναλυτικότερα:

Καθώς το κόστος του ψεκασμού των καλλιεργειών με φυτοφάρμακα γίνεται όλο και πιο ακριβό, οι αγρότες στην γεωργική καρδιά της Ελλάδας έχουν στραφεί σε μια φθηνότερη εναλλακτική λύση: τα υγρά σε μη επισημασμένα πλαστικά μπουκάλια που εισάγονται λαθραία πάνω από τη γη και τη θάλασσα.

Τα προϊόντα είναι πιο αποτελεσματικά, δήλωσαν δώδεκα αγρότες από όλη την Θεσσαλική πεδιάδα. Είναι επίσης δυνητικά πιο επιβλαβείς: οι εργαστηριακές δοκιμές που μοιράζονται με το Reuters δείχνουν ότι τα μπουκάλια περιέχουν φυτοφάρμακα που απαγορεύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αρκετά χρόνια λόγω ύποπτων κινδύνων για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον.

Η κατάσταση στην Ελλάδα, που εξηγείται από τους αγρότες, τους αιρετούς, τους αξιωματικούς επιβολής του νόμου και τους εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας φυτοφαρμάκων, αντηχεί σε ολόκληρη την ΕΕ, όπου οι αρχές λένε ότι η χρήση απαγορευμένων και πλαστών φυτοφαρμάκων είναι υψηλότερη από ποτέ.

Αυτό έρχεται καθώς το μπλοκ επιδιώκει να μειώσει ακόμη και τη χρήση επιτρεπόμενων σωρευτικών βοηθημάτων ως μέρος της πράσινης μετάβασής του.

Τουλάχιστον το 14% των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε πεδία της ΕΕ σήμερα είναι παράνομα, από περίπου 10% το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ. Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, ο αριθμός αυτός αγγίζει το 25%, δήλωσε η Ένωση Προστασίας Καλλιεργειών της Ελλάδας, η οποία εκπροσωπεί εταιρείες φυτοφαρμάκων στη χώρα.

Ρεκόρ 2.040 τόνων παράνομων φυτοφαρμάκων κατασχέθηκαν από την αστυνομία στην Ευρώπη το 2022, δείχνουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Europol από μια επιχείρηση σε επίπεδο ΕΕ, τέσσερις φορές υψηλότερα από ό,τι το 2019.

Το πρόβλημα είναι πιθανότατα ακόμη μεγαλύτερο επειδή τόσο πολύ λαθρεμπόριο δεν εντοπίζεται, δήλωσαν οι αρχές στην Ελλάδα και σε αρκετούς από τους κύριους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων της Ευρώπης: τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

“Πρόκειται για μια μακροχρόνια ανησυχία”, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters.

Εναπόκειται στα κράτη μέλη να καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο, αλλά η Επιτροπή εργάζεται για να επιταχύνει την έγκριση νέων ουσιών για να βοηθήσει τους αγρότες να καταπολεμήσουν τα παράσιτα νόμιμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ελλάδας Κώστας Τσιάρας δήλωσε στο Reuters ότι η Ελλάδα εργάζεται για την προστασία της δημόσιας υγείας, την υποστήριξη των αγροτών και την προώθηση της ασφαλούς, νόμιμης γεωργικής παραγωγής.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ