Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Το ελληνικό γιαούρτι μπαίνει στο μικροσκόπιο της αμερικάνικης αρχής τροφίμων και φαρμάκων

spot_img

Γιατί η FDA βάζει στο «μικροσκόπιο» το Greek yogurt
Στο «μικροσκόπιο» της αμερικανικής αρχής τροφίμων και φαρμάκων (FDA) μπήκαν το «Greek yogurt» και το «Greek-style yogurt», με αιχμή το κατά πόσον συγκεκριμένες διαδικασίες και συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γιαουρτιών με υψηλή περιεκτικότητα συνάδουν με την έννοια του γιαουρτιού, όπως ορίζεται από την FDA. «Αυτή η κατηγορία συνεχίζει να επεκτείνεται σημαντικά ως προς τη διαθεσιμότητα και την ποικιλία των προϊόντων, μαζί με καινοτομίες στις συνθέσεις και τις διαδικασίες παραγωγής. Καταλαβαίνουμε επίσης ότι υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία για την αύξηση του επιπέδου πρωτεΐνης του γιαουρτιού, μερικές από τις οποίες μπορεί να μην είναι συνεπείς με το πρότυπο ταυτότητας του γιαουρτιού», σημειώνεται στο αίτημα της FDA για παροχή πληροφοριών.
Τα ερωτήματα που θέτει η FDA
Ειδικότερα, η FDA ζητά από κάθε εμπλεκόμενο πληροφορίες που θα τη βοηθήσουν ώστε να κατανοήσει καλύτερα τη συγκεκριμένη αγορά και να κρίνει αν υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης του υπάρχοντος ή καθιέρωσης ενός νέου προτύπου ταυτότητας για αυτά τα προϊόντα, προς το συμφέρον των καταναλωτών. Ζητά συγκεκριμένα πληροφορίες και δεδομένα σχετικά με τις διάφορες διαδικασίες παραγωγής και τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή γιαουρτιού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, θέτοντας ερωτήματα όπως:- Πώς επηρεάζονται τα χαρακτηριστικά του γιαουρτιού από το χρονικό σημείο στο οποίο προστίθεται κρέμα κατά τη διαδικασία παρασκευής σε σχέση με την καλλιέργεια;- Ποιες είναι οι προδιαγραφές του υπερφιλτραρισμένου γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή γιαουρτιού υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη;- Εφόσον πραγματοποιείται εμπλουτισμός με πρωτεΐνη γάλακτος, πώς προστίθενται τα συστατικά πρωτεΐνης γάλακτος και πώς επηρεάζονται τα χαρακτηριστικά των γιαουρτιών από τον εμπλουτισμό με διαφορετικούς τύπους πρωτεϊνικών συστατικών;Ενδιαφέρον έχει όμως ένα άλλο ερώτημα που θέτει η FDA και έχει να κάνει με την επωνυμία του προϊόντος, καθώς «το γιαούρτι με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι επίσης γνωστό ή αναφέρεται με διαφορετικά ονόματα, όπως Greek yogurt και Greek-style yogurt». Για το λόγο αυτό, η FDA ζητά στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τη χρήση αυτών των διαφορετικών επωνυμιών.
Πηγή: Σπύρος Πιστικός-Foodreporter

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ