Συνεργασία Συλλόγου Μελισσοκόμων Αττικής με πανεπιστήμιο της Αθήνας
Ο Σύλλογος Μελισσοκόμων Αττικής (ΣΜΑ), ο παλαιότερος μελισσοκομικός σύλλογος της Αττικής, μιλά στο FOODReporter για το πολυεπίπεδο έργο και το όραμα που υπηρετεί με συνέπεια: Την ενίσχυση της μελισσοκομίας, την υποστήριξη των μελισσοκόμων -ιδιαίτερα των νέων- και την προστασία της μέλισσας και του περιβάλλοντος.
Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Μαρία Κοκκίνου, ο ΣΜΑ αποτελεί εθελοντικό και μη κερδοσκοπικό φορέα με σταθερή παρουσία στον χώρο. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι, καθώς και πολίτες με αγάπη για τη φύση, συγκροτούν μια ενεργή κοινότητα που συμμετέχει σε εκπαιδευτικές δράσεις και φεστιβάλ, με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής μελισσοκομίας.
«Ανοιχτά μέτωπα» και διαρκής επαγρύπνηση
Ως προς τις προκλήσεις του κλάδου, η πρόεδρος του ΣΜΑ τονίζει τα ζητήματα περιορισμένης πρόσβασης στα δάση, την κλιματική κρίση, την αστικοποίηση και τα φαινόμενα νοθείας και αθέμιτου ανταγωνισμού. Ο ΣΜΑ επαγρυπνεί και ενημερώνει τα μέλη του για θέματα ποιότητας, νομοθεσίας και διαφάνειας, ενώ συμμετέχει ενεργά στον δημόσιο διάλογο για την προστασία του ελληνικού μελιού.
Στο πλαίσιο αυτό, πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί η συμμετοχή του Συλλόγου σε πρόγραμμα για την ανάδειξη ποιότητας και την τεκμηρίωση αυθεντικότητας του ελληνικού μελιού και των προϊόντων της μέλισσας, σε συνεργασία με πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Στόχος η ανάδειξη της αστικής μελισσοκομίας, με πολιτιστική σύνδεση
Η κ. Κοκκίνου αναφέρει στο FOODReporter ότι το όραμα του ΣΜΑ για την επόμενη πενταετία περιλαμβάνει την ανάδειξη της αστικής μελισσοκομίας και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της πόλης για φιλοξενία κυψελών, ενώ δρομολογείται η εμβάθυνση του διαλόγου μεταξύ μελισσοκομίας, επιστήμης και πολιτισμού, με στόχο την αποτύπωση της μελισσοκομικής παράδοσης ως αναπόσπαστου μέρους της πολιτιστικής ταυτότητας.
Όπως σημειώνει, σκοπός είναι: «Η διατήρηση και διάδοση της μελισσοκομικής κληρονομιάς, καθώς και η ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών για τον καθοριστικό ρόλο της μέλισσας στην επιβίωση του ανθρώπου». O ΣΜΑ έχει συμμετάσχει σε διοργανώσεις όπως η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς και το Φεστιβάλ Γαστρονομίας, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα διεθνώς, στην έκθεση Nordic Organic Food Fair στη Σουηδία.
Ξεχωρίζει η συνδιοργάνωση του Μελισσοκομικού Συνεδρίου με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας, τον περασμένο Φεβρουάριο, που έφερε κοντά επιστήμονες, παραγωγούς και φορείς χάραξης πολιτικής. Σημαντικός άξονας του έργου του ΣΜΑ είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση: Μέσα από το πρόγραμμα «Πλανήτης Μέλισσα» μαθητές σχολείων εξοικειώνονται με τον κόσμο των μελισσών, μαθαίνοντας για τη σημασία τους στην προστασία της βιοποικιλότητας.
Πηγή: Φωτεινή Αποστόλου, FOODReporter