Στην περιοχή Μεσολογγίου βρίσκεται σε εξέλιξη το καινοτόμο ερευνητικό έργο «Χρήση ηλιακών συγκεντρωτών για την αύξηση της παραγωγής και την αριστοποίηση της διατροφικής αξίας καλλιεργούμενων λαχανικών στα θερμοκήπια».
Ο στόχος του ερευνητικού έργου είναι η δημιουργία ενός θερμοκηπίου που θα ενσωματώνει καινοτόμα τεχνολογία αιχμής και θα αποσκοπεί στη βελτίωση της παραγωγής λαχανικών. Το έργο έχει ως κύρια προτεραιότητα την επίτευξη αποτελεσματικότερης αξιοποίησης της ηλιακής ακτινοβολίας για την ανάπτυξη των φυτών μέσω της χρήσης ηλιακών συγκεντρωτών για την αύξηση της ωφέλιμης ηλιακής ακτινοβολίας και την προστασία τους από την βλαβερή για αυτά υπεριώδη ακτινοβολία.
Για το λόγο αυτό κατασκευάσθηκαν δύο πανομοιότυπα θερμοκήπια στο Μεσολόγγι, από τον Α.Σ. Βιοπαραγωγών Δυτικής Ελλάδας, από τα οποία το ένα διαθέτει επικάλυψη από το καινοτόμο νάνο-υλικό ενώ το άλλο είναι συμβατικό ώστε να γίνεται άμεση η σύγκρισή τους ως προς την ανάπτυξη των φυτών.
Πειραματική καλλιέργεια μαρουλιού και βασιλικού
Η πρωτοποριακή αυτή τεχνολογίαδοκιμάζεται ήδη στην καλλιέργεια λαχανικών (ενδεικτικά του μαρουλιού και του βασιλικού) και καταγράφονται ήδη η ακτινοβολία στο εσωτερικό του θερμοκηπίου και η επίδρασή της στη θρέψη και της ανάπτυξη των φυτών, στις αποδόσεις και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά.
Ειδικότερα το ερευνητικό έργο αφορά στην εφαρμογή μιας πρωτότυπης τεχνολογίας επικάλυψης των «φασματικών συγκεντρωτών ηλιακής ακτινοβολίας» στην επιφάνεια του θερμοκηπίου.Η αύξηση της προσπίπτουσας στα φυτά φωτοσυνθετικά ενεργού ακτινοβολίας από τον ήλιο ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο μέσω επικαλύψεων στην επιφάνεια των θερμοκηπίων αναμένεται να επιφέρει πρωίμηση και αύξηση της παραγωγής μέσα στην καλλιεργητική περίοδο και βελτίωση της διατροφικής αξίας των παραγομένων προϊόντων.
Το προτεινόμενο προς χρηματοδότηση έργο πιστεύουμε ότι θα συμβάλει τόσο στην αύξηση της στρεμματικής απόδοσης στην θερμοκηπιακή καλλιέργεια λαχανικών ,όσο και στην βελτίωση της οργανοληπτικής τους ποιότητας, για πιθανή μελλοντική εφαρμογή τους και σε άλλα φυτά θερμοκηπιακής καλλιέργειας.
Συντονιστής Φορέας του έργουείναι το Εργαστήριο Προηγμένων Υλικών και Νανοτεχνολογίας του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών ΗΥ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Το εργαστήριο “Προηγμένων Υλικών και Νανοτεχνολογίας” έχει σημαντική εμπειρία στη μελέτη «συγκεντρωτών ηλιακής ακτινοβολίας» για την επιλεκτική ενίσχυση συγκεκριμένων μηκών κύματος από την ηλιακή ακτινοβολία για ενίσχυση της φωτοσύνθεσης από τα φυτά.
Μέλη της Επιχειρησιακής Ομάδας είναι:
– Το Εργαστήριο Φυσιολογίας & Θρέψης Φυτών, του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
– Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βιοπαραγωγών Δυτικής Ελλάδας.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, Μέτρο 16–Δράση 2, Υπομέτρο 16.1-2 Δράση ΙΙ.