Συνεχείς οι παρεμβάσεις και συναντήσεις της Ε.Λιακούλη με φορείς του πρωτογενούς τομέα. Αυτήν την φορά οι παρεμβάσεις είχαν σχέση με το μέτρο 23, καθώς και τα φωτοβολταϊκά. Αναλυτικότερα;
Φωτοβολταϊκά
Ε. Λιακούλη: « Σκάνδαλο με τα Φωτοβολταϊκά: Καταστρέφουν τους μικροπαραγωγούς, δίνουν ‘’τα πάντα όλα’’ στους μεγάλους ομίλους»
Προγραμματισμένη συνάντηση στο γραφείο της στη Λάρισα πραγματοποίησε η Ευαγγελία Λιακούλη, βουλευτής ΠΑΣΟΚ ν. Λάρισας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών & Διαφάνειας του Κινήματος, με εκπροσώπους του Θεσσαλικού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Πάρκων (ΘΕΣΙΦ) και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο κ. Γιάννη Κουκούτση, τον Γραμματέα κ. Α. Μάκκα και τα Μέλη κ. Π. Καλφούτζο και Ι. Κουκούτση.
Στη συνάντηση οι Θεσσαλοί ιδιοκτήτες μικρών φωτοβολταϊκών (ΦΒ) πάρκων κατήγγειλαν τις πρακτικές της Κυβέρνησης και επέδωσαν στη βουλευτή υπόμνημα με τις παρατηρήσεις τους, σε σχέση με την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της ηλεκτροπαραγωγής από ΦΒ, τονίζοντας πως οι μικροεπενδυτές που πίστεψαν στις ‘’πληθωρικές’’ εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ, περί πράσινης μετάβασης, έχουν κατ’ ουσία εξαπατηθεί.
Όπως επεσήμανε το προεδρείο της ΘΕΣΙΦ, παρότι οι ανάγκες της χώρας πλέον εξυπηρετούνται από τα ήδη εγκατεστημένα πάρκα ΦΒ σε βαθμό άνω του 40% και ενώ εδώ και κάποια χρόνια τίθεται ζήτημα κορεσμού και αδυναμίας αποθήκευσης, αλλά και περαιτέρω διοχέτευσης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση πλέον ‘’βγάζει από το παιχνίδι’’ τους μικρούς παραγωγούς -από 0,5 μέχρι 1 MW- ’με το ένα χέρι’’ (μέσω του ΔΕΔΔΗΕ), ενώ ‘’με το άλλο χέρι’’ εξακολουθεί να επιτρέπει την εισαγωγή στο σύστημα και τη δραστηριοποίηση μεγάλων καθετοποιημένων ομίλων των 50 MW (μέσω του ΑΔΜΗΕ).
Παράλληλα, ο ΘΕΣΙΦ καταφέρεται εναντίον του γενικότερου κυβερνητικού ‘’εκβιασμού’’ απέναντι στους κατόχους μικρών ΦΒ πάρκων:
-αφού μέσω του εκ των υστέρων ψηφισμένου ν. 5106/2024 και αφού τα μικρά ΦΒ πάρκα βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, εξαναγκάζει τους μικρούς παραγωγούς να εγκαταστήσουν με δικές τους δαπάνες εξοπλισμό αποθήκευσης.
-αλλά και επειδή με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που εκπόνησε και ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, υπονοούνται περικοπές της τάξης του 5%, οι οποίες ωστόσο κανείς δε γνωρίζει ακριβώς σε τι ποσοστό θα καταλήξουν -αν και υπάρχουν εικασίες για περικοπές ακόμη και του 25-305 (!)- από τη στιγμή που μέσω του ΑΔΜΗΕ εισάγονται στο (υπερκορεσμένο) δίκτυο και άλλα μεγάλα έργα των μεγάλων εταιριών.
-τα οποία παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα, τα ΦΒ πάρκα των μικροεπενδυτών να καθίστανται πλέον μη-βιώσιμα, αφού τα έσοδα πιθανολογείται πως μπορεί να μη φτάνουν εφεξής ‘’ούτε για τις δόσεις προς τις τράπεζες’’…
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΘΕΣΙΦ προτείνει:
Α) την άμεση διακοπή της υποδοχής αιτήσεων και απ’ τον ΑΔΜΗΕ.
Β) την κλιμάκωση των περικοπών με βάση την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης για κάθε έργο, από τη στιγμή που δε μπορεί να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο έργα του 2020, όταν και δεν υπήρχε ζήτημα κορεσμού του δικτύου, με έργα που εισέρχονται τα τελευταία χρόνια και ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ ήδη απ’ το 2021 έπαψε να δέχεται νέες αιτήσεις.
Γ) Άμεσο άνοιγμα των αιτήσεων για τοποθέτηση μπαταριών σε υπάρχοντα ΦΒ, ως μέτρου ανακούφισης του κορεσμού ισχύος, με την παράλληλη άρση των αντιμέτρων των προσχηματικών εγγυητικών επιστολών και των προεγκρίσεων δανείων που και πάλι μεθοδεύτηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να περιοριστεί η αγορά αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε συγκεκριμένους οικονομικούς παράγοντες.
Δ) Την εκπόνηση μηχανισμού αποζημίωσης της απορριπτόμενης φωτοβολταϊκής παραγωγής, καθώς προκύπτει πως η απόρριψη αυτή συμπίπτει προφανώς με μηδενικές τιμές στο ‘’χρηματιστήριο ενέργειας’’, αλλά και επειδή οι μηδενικές αυτές τιμές δεν περνούν στον καταναλωτή, αλλά παραμένουν ως υπερκέρδη στους παρόχους και μάλιστα παρότι η ενέργεια αυτή δεν πληρώνεται στους παραγωγούς (!)…
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε πως τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν της κάνουν εντύπωση, από τη στιγμή που παρόμοιες συμπεριφορές, αλλά και μεθοδεύσεις από πλευράς της κυβέρνησης της ΝΔ είναι συνήθεις 6 χρόνια τώρα, αποδεικνύοντας το σχεδόν ανύπαρκτο κυβερνητικό ενδιαφέρον για τον μικρό παραγωγό, αλλά και το μέσο καταναλωτή, σε αντίθεση με τη διαρκή εξυπηρέτηση ισχυρών συμφερόντων, μεγάλων εταιριών και καθετοποιημένων ομίλων, ενώ δεσμεύθηκε πως όλα τα παραπάνω θα τα θέσει στον αρμόδιο υπουργό, με επίκαιρη ερώτησή της στη Βουλή, τις αμέσως επόμενες ημέρες…»
Μέτρο 23
Ε. Λιακούλη :
«Να εφαρμοστεί το Μέτρο 23 , καθαρά, για όλους τους δικαιούχους παραγωγούς!»
Σε δήλωση προχώρησε η Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών & Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την πλημμελή εφαρμογή του Μέτρου 23 της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αδικίες στην καταβολή των ενισχύσεων που αυτό προβλέπει.
Στη δήλωσή της, η Ευαγγελία Λιακούλη επισημαίνει τα εξής:
«Οι σκιές που δημιουργεί ο τρόπος καταβολής ενός κατεξοχήν θετικού μέτρου για την ενίσχυση των παραγωγών από την Κλιματική Κρίση, του Μέτρου 23 της Ε.Ε., βαραίνουν αποκλειστικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την ηγεσία του.
Πριν λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε ότι εξαιρέθηκαν από το ΠΑΑ-23 αμυγδαλοπαραγωγοί συγκεκριμένων ποικιλιών, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους, δικαίως, εντάχθηκαν σε αυτό.
Εχθές είδαμε τους Λαρισαίους καστανοπαραγωγούς να εξεγείρονται -και πάλι δικαίως- αφού μαζί με τους Μαγνήσιους συναδέλφους τους εξαιρέθηκαν εντελώς άδικα από το Μέτρο, ενώ πληρούσαν τις προδιαγραφές ένταξής τους στην ενίσχυση, δεδομένου ότι είχαν απώλεια παραγωγής της τάξης του 50%-70%, όπως και προβλέπεται.
Ο διχασμός που προκαλείται από πλευράς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στους παραγωγούς, που άλλοι εντάσσονται στο Μέτρο 23 και άλλοι όχι και μάλιστα χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, είναι απαράδεκτος.
Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσες λύσεις, δίκαια και καθαρά, στα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε».
Ε. Λιακούλη :« Και οι παραγωγοί καρυδιών του δ. Κιλελέρ εκτός του Μέτρου 23 ! Πόσοι ακόμη;»
Σε νέα δήλωση προχώρησε η Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών & Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την εφαρμογή του Μέτρου 23 της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η οποία έχει αφήσει εκτός ενισχύσεων πολλούς παραγωγούς, οι οποίοι ωστόσο δυνητικά θα μπορούσαν να είχαν ενταχθεί στις προβλέψεις του, τονίζοντας τα εξής:
«Δεν μετρούν μόνο οι ‘’καλές’’ κυβερνητικές προθέσεις για την εφαρμογή του Μέτρου ΠΑΑ-23, αλλά και η τελική υλοποίησή του.
Ένα κατεξοχήν θετικό μέτρο της Ε.Ε. για την ενίσχυση των παραγωγών από την Κλιματική Κρίση, κινδυνεύει να καταστεί στη συνείδηση των αγροτών που μένουν εκτός των προβλέψεών του, συνώνυμο αδικίας και αδικαιολόγητων εξαιρέσεων.
Την προηγούμενη εβδομάδα πληροφορηθήκαμε ότι εξαιρούνταν του Μέτρου αμυγδαλοπαραγωγοί συγκεκριμένων ποικιλιών, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους, δικαίως, εντάσσονταν σε αυτό.
Από κοντά και οι χωρίς λόγο εξαιρούμενοι Λαρισαίοι καστανοπαραγωγοί που μαζί με τους Μαγνήσιους συναδέλφους τους, βρέθηκαν και αυτοί …εκτός, παρότι πέρυσι σημείωσαν απώλεια παραγωγής της τάξης του 50%-70%, συνεπώς ενέπιπταν στις προϋποθέσεις του Μέτρου 23!
Και βέβαια εκτός μέτρου μένουν και οι πληγέντες παραγωγοί καρυδιών του δ. Κιλελέρ, οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε και αυτοί να είναι δικαιούχοι των ενισχύσεων.
Οι σκιές που δημιουργεί ο πλημμελής τρόπος εφαρμογής μιας εν γένει θετικής ευρωπαϊκής ενίσχυσης αποτελεί πραγματικό ‘’κατόρθωμα’’ για την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Οι κυβερνητικές ‘’δικαιολογίες’’ για τις …αδικαιολόγητες εξαιρέσεις πληττόμενων παραγωγών από τις ενισχύσεις για την Κλιματική Κρίση, δίνουν χώρο μόνο στη δικαιολογημένη οργή όλων όσων παλεύουν μόνοι τους στους αγρούς και τις καλλιέργειες, χωρίς καμιά κυβερνητική μέριμνα.
Ο δ. Κιλελέρ, η Λάρισα και η Θεσσαλία δεν τεμαχίζονται, δεν διαιρούνται, δεν επιτρέπεται να ‘’ενισχύονται’’ τμηματικά και αδιαφανώς.
Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι παραγωγοί μας.
Επιτέλους, πρέπει να το καταλάβει καλά και η κυβέρνηση…».