Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εσπερίδες της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, στο Διδυμότειχο και στη Βέροια, στις 21 και 28 Μαρτίου αντίστοιχα με θέμα: «Το παρόν και το μέλλον της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας», στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Διεπαγγελματικής για την προώθηση του ελληνικού βαμβακιού.
Ο Πρόεδρος της ΔΟΒ κ. Ευθύμιος Φωτεινός αναφέρθηκε στον προβληματισμό και στην αγωνία των παραγωγών βάμβακος για την πορεία του προϊόντος υπενθυμίζοντας όμως τα πλεονεκτήματα έναντι άλλων καλλιεργειών όπως τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, την ισχυρή εκπροσώπηση των παραγωγών μέσω της ΔΟΒ όπου από τη συνεργασία της με το ΥΠΑΑΤ καταβάλει προσπάθειες για απορρόφηση κονδυλίων από τα προγράμματα ώστε να αυξηθεί το εισόδημα των παραγωγών. Τόνισε, επίσης, πως ήδη από τις συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό διαφαίνεται πόσο πλέον η Κυβέρνηση δίνει σημασία στο προϊόν, το οποίο συγκαταλέγεται μέσα στα τρία πρώτα εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας. Ο κ. Φωτεινός ανέδειξε και τα προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή, το κόστος καλλιέργειας, η πτώση τιμών εξαιτίας του γεγονότος ότι το βαμβάκι είναι χρηματιστηριακό προϊόν.
Όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βαμβακιού ο επιστημονικά υπεύθυνος του ΕΚΠΕΤΤΒ Δρ. Δημήτρης Μπεσλεμές ανέφερε ότι η περσινή χρονιά δεν ήταν ιδιαίτερα καλή για το βαμβάκι καθώς οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, ο πρόωρος καύσωνας από τις αρχές Μαΐου αλλά και οι μη ορθές καλλιεργητικές φροντίδες σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα στη Θεσσαλία λόγω των καταστροφικών πλημμυρών από τον Ντάνιελ και τον Elias. Οι χώρες του εξωτερικού, όμως, αύξησαν τις εκτάσεις τους και την παραγωγή τους με πρωταθλήτρια τη Βραζιλία, όπως και η Τουρκία που αύξησε κατά 25% τις παραγόμενες ποσότητες βαμβακιού, παρ’ όλο που θα πρέπει και ως χώρα να επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή. Οι προβλέψεις για τη χρονιά που έρχεται δείχνουν ότι η παραγωγή θα ανακάμψει αν στη χώρα μας επικρατήσουν καλές συνθήκες, για το οποίο όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί.
Ο κ. Μπεσλεμές επεσήμανε, επίσης, ότι η συνεργασία ΔΟΒ – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει εδραιωθεί τα τελευταία 8 χρόνια και η Διεπαγγελματική χρηματοδοτεί τρία μεγάλα έργα, ήτοι α) αναλύονται όλα τα δείγματα του 0,5% του συσπόρου βάμβακος που παραδίδονται στα εκκοκκιστήρια όλης της χώρας για ξένες ύλες, β) ταξινομείται το 1% όλων των δεμάτων εκκοκκισμένου βάμβακος που παράγεται στην Ελλάδα και γ) μελετιούνται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών που σποροπαράγονται στη χώρα μας. Όσον αφορά το κυτίο χρώματος στην περιοχή του Έβρου είναι το καλύτερο σε ποσοστά με λευκό βαμβάκι, και αυτό δείχνει όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν μπορεί να γίνεται με σωστό τρόπο η συγκομιδή του προϊόντος αλλά και η διαχείρισή του. Σε επίπεδο χώρας είχαμε αυξημένο micronaire, κατά μέσο όρο το 4,7-4,8. Σε γενικότερες γραμμές το πρόγραμμα των ποικιλιών, επειδή τα δεδομένα έρχονται από ποικιλίες που σποροπαράγονται κυρίως στη Θεσσαλία, είχε αυξημένα micronaire και μειωμένη απόδοση σε ίνα αλλά οι ποικιλίες που έχουν παραδοσιακά καλό micronaire και καλή απόδοση σε ίνα είχαν τα καλύτερα δεδομένα τη χρονιά που πέρασε. Τέλος, πρότεινε να υπάρξει κάποιο πρόγραμμα που θα αφορά τις ποικιλίες που είναι πιο θερμοανεκτικές, ανταποκρίνονται καλύτερα στις αυξημένες θερμοκρασίες και πρέπει να εντοπιστούν για κάθε περιοχή και να εστιάσουμε στην καλλιέργειά τους ώστε να βοηθιέται ο παραγωγός ακόμα περισσότερο με οικονομικό όφελος για τον ίδιο. Ο κ. Μπεσλεμές, επίσης, προέτρεψε να δοκιμαστούν καινούργια συστήματα καλλιέργειας, προκειμένου να μειωθούν οι εισροές και να υπάρχει καλύτερη ανταπόκριση στις νέες κλιματικές συνθήκες.
Ο Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για το βαμβάκι στην Copa Cogeca κ. Χρήστος Τσιχήτας μετέφερε την ανησυχία του για τις τελευταίες τρεις δύσκολες καλλιεργητικές περιόδους και ιδιαίτερα όσον αφορά τις ίνες, οι οποίες είναι πολύ χαμηλές, με κυριότερο ανταγωνιστή τον πολυεστέρα, και μέσω συγκεκριμένων προτάσεων γίνεται προσπάθεια πίεσης προς τις αρμόδιες επιτροπές και την Ε.Ε. να προβούν σε μέτρα που θα αποβούν θετικά προς τις φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι.
Το Μέλος της ΔΟΒ κ. Στέφανος Νταούκας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ενέργειες της Διεπαγγελματικής η οποία απέστειλε επιστολή στους Έλληνες Ευρωβουλευτές προκειμένου να μην πληγεί το βαμβάκι από την Οδηγία της Ε.Ε. για τις Πράσινες Απαιτήσεις στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, με στόχο τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της βιομηχανίας της μόδας. Ουσιαστικά αφορά την Οδηγία Green Claims Directive, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, και τις ανησυχίες που υπάρχουν ότι η μεθοδολογία αυτή ευνοεί τις συνθετικές ίνες, όπως ο πολυεστέρας, εις βάρος των φυσικών υλικών, λόγω ελλείψεων στα κριτήρια αξιολόγησης.
Τα Μέλη της ΔΟΒ – παραγωγοί κ. Αξιώτης Καμπρούδης και κ. Δημήτρης Κολγιώνης, και ο εκκοκκιστής κ. Μπάμπης Χατζηεμμανουήλ, επεσήμαναν πως μόνο με τη σωστή συνεργασία μεταξύ των παραγωγών και των εκκοκκιστηρίων μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη απόδοση του παραγόμενου προϊόντος, να μην μαζεύεται δηλαδή με μηχανές striper, να παραδίδεται χωρίς υγρασία, ενώ είναι αναγκαία να πληρώνεται περισσότερο το καθαρό και χωρίς υγρασία προϊόν ώστε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να επανέλθει ως ο «λευκός χρυσός». Όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά για να επιτευχθεί η καλύτερη ποιότητα του βαμβακιού θα πρέπει να γίνεται ορθή διαχείριση του φυτού από τη σπορά και τόνισαν πως η ΔΟΒ έχει ως σκοπό να διατηρήσει την παραγωγή στη χώρα και να γίνει ακόμα πιο κερδοφόρα ενώ η μείωση της πανσπερμίας των ποικιλιών, η βελτίωση των συνθηκών της παραγωγής, οι συνθήκες ωρίμανσης, αποθήκευσης και μεταφοράς του προϊόντος έχουν καλυτερεύσει και σε συνάρτηση με τη γρήγορη εκκόκκιση δίνεται σημαντική προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν.
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική του βαμβακιού και την παγκόσμια αγορά ο κ. Γιάννης Παπαδογιάννης, έμπορος εκκοκκισμένου βάμβακος, αφού περιέγραψε την αγορά του βαμβακιού σε παγκόσμιο επίπεδο, σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι για την επόμενη περίοδο (2025-2026) τα θεμελιώδη στοιχεία είναι θετικά προμηνύοντας μια σταδιακή και υγιή ανοδική αντίδραση, η παγκόσμια παραγωγή θα είναι μικρότερη από την παγκόσμια ζήτηση με αποτέλεσμα μείωση των αποθεμάτων ενώ οι χαμηλές τιμές ίνας και η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να φέρει άνοδο 3% στην κατανάλωση.
Από την πλευρά τους, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος (ECA) κ. Αντώνης Σιάρκος και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος κ. Πρόδρομος Ουσουλτζόγλου ανέφεραν ότι ενδημούν οι συνθήκες για άνοδο των τιμών του βαμβακιού και μπορούν να γίνουν πράγματα για να δοθεί υπεραξία στην ποιότητα, ιδιαίτερα σε περιόδους όπως αυτή που βιώνουμε. Ήδη μέσω της ECA η ΔΟΒ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ταυτότητας του προϊόντος, να αναδειχθούν δηλαδή οι ιδιαιτερότητες του ελληνικού – ευρωπαϊκού βαμβακιού με σκοπό να επικοινωνηθούν στις αγορές ενδιαφέροντος, όπως η καθιέρωση του Ευρωπαϊκού Σήματος Βάμβακος «EUCOTTON», η πραγματοποίηση εκστρατείας ενημέρωσης των καταναλωτών και των επαγγελματιών του είδους στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης ενώ συνεχίζουν για τα επόμενα τρία χρόνια αντίστοιχες δράσεις στις Σκανδιναβικές Χώρες οι οποίες αφορούν τις βιώσιμες πρακτικές που υιοθετούνται για την παραγωγή του βαμβακιού, την υψηλή ποιότητα, τη χρήση μη γενετικών τροποποιημένων σπόρων κ.α.
Από την πλευρά του το Μέλος της ΔΟΒ – εκκοκκιστής κ. Κλέαρχος Σαραντίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, ειδικότερα στην περιοχή του Έβρου, χρειάζονται περισσότερα ποτιστικά χωράφια κάτι το οποίο, βέβαια είναι, θέμα πολιτικής βούλησης αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι η αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών και γι’ αυτό οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις καλούνται και βάζουν «πλάτη» για την στήριξή τους.
Ο Γενικός Διευθυντής της AGRONOMIA κ. Γιάννης Καραστέργιος επεσήμανε ότι σημαίνουσας σημασίας είναι οι πιστοποιήσεις, τις οποίες διαθέτουν τόσο οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις όσο και οι παραγωγοί, όπως το Agro2, το BCI τα οποία αποτελούν και εχέγγυα για την προσέγγιση των αγορών του εξωτερικού όπως οι ίδιες οι αγορές το ζητούν. Λειτουργεί ήδη μία πλατφόρμα ιχνηλάτησης από το χωράφι έως το τελικό προϊόν ώστε να δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες για την ορθή πρακτική δημιουργίας επώνυμων προϊόντων που θα φέρουν την ετικέτα «EUCOTTON», ως συγκριτικό πλεονέκτημα.
Όσον αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος κ. Βασίλης Μάρκου τόνισε τη σημαντικότητα του εργαλείου των προπωλήσεων που παρέχουν οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις στους αγρότες ούτως ώστε ο παραγωγός να κάνει χρήση αυτού σε όλη τη διάρκεια του χρόνου ειδικά σε περιόδους που η ζήτηση είναι μεγαλύτερη εξασφαλίζοντας εισόδημα ανεξάρτητα από τη χρηματιστηριακή τιμή του προϊόντος.
Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της ΔΟΒ κ. Κώστας Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στη συνδεδεμένη βάμβακος την οποία θα λάβουν όλοι σχεδόν οι παραγωγοί, ύστερα από παρέμβαση της ΔΟΒ στο ΥΠΑΑΤ. Το ίδιο συνέβη και με το Μέτρο 23 και έτσι στο επόμενο χρονικό διάστημα το βαμβάκι θα λάβει ένα ικανοποιητικό ποσό περίπου στα 25 ευρώ το στρέμμα. Υποστήριξε, επίσης, ότι με το νέο μέτρο για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα θα έχουν δυνατότητα να κάνουν χρήση δικαιώματος συμμετοχής όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί, και θα αποφέρει 31,7€/στρέμμα.
Τις εσπερίδες παρακολούθησαν πλήθος κόσμου από τον χώρο της εμπορίας, της εκκόκκισης, της καλλιέργειας του βαμβακιού. Η ΔΟΒ θα συνεχίσει τις δράσεις αυτές που θα αναδεικνύουν την ποιότητα ως συγκριτικό πλεονέκτημα στις παγκόσμιες αγορές.
Η Διεπαγγελματική ευχαριστεί θερμά όσους στήριξαν τις εκδηλώσεις της και φέτος.
ΖΩΝΤΑΝΑ η ΗΜΕΡΙΔΑ με LIVE-STREAMING 11/4
Σας ενημερώνουμε ότι η εκδήλωση 11/4/2025 του agroekfrasi.gr θα μεταδοθεί ζωντανά με LIVE STREAMING ! Την Παρασκευή 11/4 απόγευμα στις 17:00 με 18:00 μέσα από την έκθεση Freskon-Helexρo ΘΕΣ/ΚΗ.
Δείτε το πρόγραμμα: