Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

O διαχωρισμός σε 2 Γενικές Δ/νσεις, Γεν. Δ/νση Φυτικής και Γεν. Δ/νση Ζωικής Παραγωγής είναι επιτακτική ανάγκη σε ΥΠΑΑΤ

spot_img

 Σε νέο τους δτ η δραστήρια ΠΟΓΕΔΥ αναφέρει προς πάσα κατεύθυνση τα παρακάτω:

Πρόσφατα  ξεκίνησε τις  εργασίες της  η ομάδα που έχει συσταθεί για την τροποποίηση του Οργανισμού του ΥΠΑΑΤ. Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε ως γεωτεχνικοί  να κάνουμε γνωστή την άποψή μας για τον Οργανισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων.

Η  τροποποίηση του Οργανισμού του ΥΠΑΑΤ που είναι σε εξέλιξη είναι η τρίτη μέσα σε 10 περίπου χρόνια. Επειδή   κάθε παρέμβαση στον Οργανισμό έχει ιδιαίτερη επίδραση  στη λειτουργία του Υπουργείου  και στον τρόπο που αυτό ανταποκρίνεται στις ανάγκες του  πρωτογενή τομέα, θα πρέπει να  υπάρξει ιδιαίτερη  σύνεση από όλες τις πλευρές  για τις όποιες αλλαγές προτείνουν.  Σε κάθε περίπτωση,  άποψή μας είναι  ότι πριν ξεκινήσει η  εν λόγω προσπάθεια τροποποίησης του Οργανισμού  πρέπει  να αποφασιστεί τι υπουργείο θέλουμε.

Θέλουμε  ένα Υπουργείο  σύγχρονο και παραγωγικό με όραμα, σύμβουλο,  συνεργάτη και  συνοδοιπόρο  των αγροτών και  των εν γένει  εμπλεκόμενων στον  πρωτογενή τομέα; ένα υπουργείο που θα παράγει και θα ασκεί εθνική πολιτική λαμβάνοντας υπ’ όψη και τα  σύγχρονα δεδομένα συντελώντας  στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα  με ότι αυτό συνεπάγεται  για την οικονομία της   χώρας; ένα Υπουργείο που θα αφουγκράζεται τα δίκαια  αιτήματα  των αγροτών,  που θα τους παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια  που θα αξιοποιεί και την τελευταία  δυνατότητα ανάπτυξης ;

Ή μήπως αντίθετα θέλουμε ένα Υπουργείο απλό διαβιβαστή των οδηγιών της ΕΕ αποκομμένο από τους αγρότες και τα προβλήματά τους;   ένα  υπουργείο ακρωτηριασμένο, μίζερο, σχεδιασμένο μέσα από μια κοντόφθαλμη λογιστική οπτική  που παραπέμπει στην  εποχή της μαύρης μανσέτας; ένα υπουργείο άβουλο παρατηρητή των εξελίξεων;

Στο παρελθόν  άστοχες  παρεμβάσεις είχαν  αρνητικές   επιδράσεις, όχι μόνο στη λειτουργία του Υπουργείου αλλά και στη πρωτογενή παραγωγή γενικότερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάργηση των γεωργικών εφαρμογών που είχαν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της σιτάρκειας  της χώρας. Επίσης σήμερα όλοι συμφωνούν με τη διαπίστωση ότι ο ακρωτηριασμός του  Υπουργείου με την μεταφορά των ΔΑΟΚ  στις Περιφέρειες ήταν ένα  ολέθριο  σφάλμα με καταστροφικές συνέπειες στον πρωτογενή τομέα.  Πρόσφατο  παράδειγμα  άστοχης  επιλογής σχετικά με τη  δομή του Υπουργείου είναι και η μεταφορά στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών   της  Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών.

 Δυστυχώς  όμως από ότι έχουμε πληροφορηθεί στο πλαίσιο των εργασιών της ομάδας  για τον νέο οργανισμό  του ΥΠΑΑΤ  έχουν  γίνει  προτάσεις  εκτός πραγματικότητας.  Αναφερόμαστε σε εισήγηση για  περιορισμό των  δομών του Υπουργείου με τη δημιουργία πολυδύναμων  τμημάτων   με  σκοπό να «εξοικονομηθούν πόροι» και κυρίως ανθρώπινοι πόροι.  Τέτοιες προτάσεις προέρχονται προφανώς από άτομα  που αδυνατούν να  αντιληφθούν  την αποστολή και σημασία των υπηρεσιών του  ΥΠΑΑΤ και  μας φέρνουν στο νου  παρόμοιες αποτυχημένες προτάσεις του παρελθόντος που απορρίφθηκαν πανηγυρικά για λειτουργικούς και διοικητικούς λόγους. Επειδή τέτοια πισωγυρίσματα  μόνο ολέθριες επιπτώσεις μπορεί να έχουν, ας φροντίσουν οι συμμετέχοντες στην ομάδα εργασίας  για την τροποποίηση του Οργανισμού του ΥΠΑΑΤ  να    αντιληφθούν τη σοβαρότητα του  εγχειρήματος που καλούνται να υλοποιήσουν.

Όσο   αφορά την «έλλειψη πόρων» ας φροντίσουν οι  αρμόδιοι να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους πόρους για τη λειτουργία των  αποκεντρωμένων δομών, αν και  αμφιβάλουμε για  την ικανότητά τους να το επιτύχουν, παρά να σχεδιάζουν την περεταίρω εκμετάλλευση των  συναδέλφων γεωτεχνικών με ανερμάτιστες προτάσεις. Δυστυχώς προς το παρόν οι αρμόδιοι  επιδίδονται σε ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των πόρων εξωθώντας  τους υπαλλήλους να αποχωρήσουν από το Υπουργείο. Απλά  ας αναλογιστούν πόσοι έμπειροι υπάλληλοι που θα μπορούσαν  να προσφέρουν στο υπουργείο  έχουν αποχωρήσει  και εξακολουθούν να αποχωρούν εξαιτίας των αυθαιρεσιών των διοικητικών υπηρεσιών.

Μία άλλη πρόταση που διακινείται παρασκηνιακά   προβλέπει οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ να ενταχθούν σε δομές εκτός αυτού.  Αυτή η πρόταση, μια άκρως συμφεροντολογική πρόταση, που θεωρεί τους υπαλλήλους των περιφερειακών δομών  αναλώσιμους  αποσκοπεί απλά και μόνο  στην εξυπηρέτηση προσωπικών  συμφερόντων   υπαλλήλων εκτός  Υπουργείου. Από ότι φαίνεται οι εμπνευστές της  δεν  διδάχτηκαν τίποτα από το καταστροφικό πείραμα με τις ΔΑΟΚ.

Οι αποκεντρωμένες δομές του ΥΠΑΑΤ είναι νευραλγικές υπηρεσίες σε κάθε περιοχή της χώρας, υπηρεσίες  που αφ’ ενός αποτελούν  εργαλείο άσκησης της πολιτικής  και αφ’ ετέρου  σύμβουλος και συνεργάτης των  εμπλεκόμενων  στο πρωτογενή τομέα.  Το ΥΠΑΑΤ είναι Υπουργείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ύπαιθρο, ασκεί αρμοδιότητες που δεν έχουν τοπικό χαρακτήρα και επομένως δεν μπορεί να μην έχει «μάτια και αυτιά¨» στο πεδίο. Ας συνειδητοποιήσουν λοιπόν όσοι επιβουλεύονται  το μέλλον των αποκεντρωμένων δομών του  ΥΠΑΑΤ, ότι αυτές  οι δομές   έχουν  ιδιαίτερη σημασία και πρέπει να ενδυναμωθούν. Προκειμένου  να ενδυναμωθούν  οι αποκεντρωμένες  δομές του ΥΠΑΑΤ προτείνουμε  την ένταξη των Διευθύνσεων Αγροτικών Υποθέσεων (ΔΑΥ)   των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στο ΥΠΑΑΤ, πρόταση της οποίας ένθερμοι υποστηρικτές είναι  ο  Γραμμ.  Αγροτ. Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων και ο Δ/ντης του γραφείου του, οι οποίοι προέρχονται από τις ΔΑΥ.

 Ως γεωτεχνικοί   οφείλουμε να επισημάνουμε μία εμφανή  αστοχία  του ισχύοντος οργανισμού και η οποία πρέπει να διορθωθεί με την  τροποποίηση του  Οργανισμού του ΥΠΑΑΤ. Αυτή η  αστοχία είναι  η Γεν. Δ/νση Γεωργίας. Μία Γενική Δ/νση με πολύ μεγάλο  αριθμό  ανομοιογενών αντικειμένων (προστασία φυτικής παραγωγής, πολλαπλασιαστικό υλικό συστήματα καλλιέργειας, ζωοτροφές  εκτροφή και γενετική βελτίωση ζώων) που  κάνει  εξαιρετικά δύσκολη τη  διαχείρισή της.  Επομένως  ο διαχωρισμός της σε δυο Γενικές Δ/νσεις, Γεν. Δ/νση Φυτικής και Γεν. Δ/νση Ζωικής Παραγωγής είναι επιτακτική ανάγκη. Με βάση τα ανωτέρω η πρότασή μας ως προς  τις Γεν. Δ/νσεις  που θα πρέπει να περιέχει ο νέος οργανισμός  είναι: Γεν. Δ/νση  Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεν. Δ/νση  Φυτικής Παραγωγής,  Γεν. Δ/νση  Ζωικής Παραγωγής, Γεν. Δ/νση Τροφίμων, Γεν. Δ/νση Κτηνιατρικής, Γεν. Δ/νση  Αλιείας  και Γεν. Δ/νση  Αποκεντρωμένων Δομών.

 Κλείνοντας   θέλουμε να κάνουμε γνωστό προς κάθε  κατεύθυνση  ότι, όπως και τις προηγούμενες φορές, θα παρακολουθήσουμε κάθε στάδιο της  τροποποίησης του Οργανισμού  και θα παρέμβουμε όπου χρειασθεί προκειμένου να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των γεωτεχνικών αλλά και το μέλλον του Υπουργείου.

Για το Δ.Σ.

  Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ       Ν.  ΚΑΚΑΒΑΣΟ  ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                   ΣΠ.  ΚΑΤΣΙΠΟΔΑΣ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ