Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Mercosur: Πώς μπορεί η Γαλλία να μπλοκάρει την εμπορική συμφωνία-ποιες χώρες είναι υπέρ/κατά

spot_img

Η Γαλλία έχει αντιταχθεί σθεναρά στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και πέντε χωρών της Νότιας Αμερικής

Μετά από δεκαετίες διαπραγματεύσεων, η συνθήκη της Mercosur εξακολουθεί να προκαλεί διαμάχες.

Εκατοντάδες αγρότες διαμαρτύρονται τις τελευταίες εβδομάδες στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και του νοτιοαμερικανικού μπλοκ που αποτελείται από τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Παραγουάη, την Ουρουγουάη και τη Βολιβία (γνωστή και ως Mercosur).

Το Euronews εξέτασε γιατί η συνθήκη Mercosur είναι τόσο αμφιλεγόμενη και αν οι χώρες που αντιτίθενται, όπως η Γαλλία, μπορούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία.

Τι είναι η συνθήκη Mercosur;

Πρόκειται για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχει ως στόχο την εξάλειψη σχεδόν όλων των φόρων στα προϊόντα που διακινούνται μεταξύ των δύο μπλοκ που την έχουν υπογράψει.

Η συμφωνία αποσκοπεί στην δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες ζώνες ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο, η οποία θα περιλαμβάνει 750 εκατομμύρια ανθρώπους και περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας οικονομίας.

Με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, η Ευρώπη θα μπορεί να εξάγει πολύ πιο εύκολα αυτοκίνητα, μηχανήματα, φυτοφάρμακα, φάρμακα, κρασί και τυρί.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη θα μπορεί να εισάγει ανταλλακτικά αυτοκινήτων και τρόφιμα σε πολύ φθηνότερη τιμή από τις χώρες της Νότιας Αμερικής.

Γιατί οι αγρότες διαμαρτύρονται;

Πολλοί αγρότες πιστεύουν ότι η συνθήκη θα μπορούσε να καταστρέψει τον γεωργικό τομέα της Ευρώπης και να επιφέρει αθέμιτο ανταγωνισμό.

“Έχουμε κανονισμούς για να παράγουμε τρόφιμα σε σχέση με την ποσότητα και σε σχέση με την ποιότητα. Σήμερα όμως, άλλες χώρες, κυρίως αυτές της Νότιας Αμερικής, δεν έχουν τους ίδιους κανονισμούς. Αυτό είναι που καταγγέλλουμε”, δήλωσε ο Στεφάν Ζοαντέλ, Γάλλος γαλακτοπαραγωγός και γενικός γραμματέας μιας ένωσης αγροτών.

Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους αγρότες να παράγουν τηρώντας όλους τους κανόνες και στη συνέχεια να εισάγουμε προϊόντα που δεν σέβονται την καλή διαβίωση των ζώων, τους περιβαλλοντικούς κανόνες ή ακόμη και την εργατική νομοθεσία”, δήλωσε στο Euronews.

Οι Ευρωπαίοι αγρότες ζητούν τις επονομαζόμενες “ρήτρες καθρέφτη” που θα απαιτούν από τους ανταγωνιστές τους να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες και κανονισμούς.

Παρόλο που η Επιτροπή της ΕΕ διαβεβαιώνει ότι οι χώρες της Mercosur θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες και τους κανονισμούς, μια πρόσφατη έκθεση υποστήριξε ότι η Βραζιλία δεν διαθέτει επαρκείς εγγυήσεις για να διασφαλίσει ότι το κρέας με ορμόνες που απαγορεύονται στην ΕΕ δεν θα φτάσει στην ήπειρο.

Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της συμφωνίας;

Σύμφωνα με τη Σαρλότ Εμλινγκερ, οικονομολόγο που ειδικεύεται στο εμπόριο και τη γεωργία, οι κερδισμένοι είναι η μεταοπολεμική βιομηχανία σε τομείς όπως τα αυτοκίνητα, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα μηχανήματα, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και άλλα, καθώς και οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί και τυροκόμοι.

Οι χαμένοι είναι η βιομηχανία βοείου κρέατος και πουλερικών, εξήγησε η Εμλινγκερ. Ωστόσο, πιστεύει ότι ο αντίκτυπος της Mercosur θα είναι πολύ περιορισμένος.

Αυτό που έχει διαπραγματευτεί είναι η μείωση των δασμών για έναν ορισμένο όγκο προϊόντων, όπως για παράδειγμα ένας σχετικά μικρός όγκος βοείου κρέατος. Μιλάμε για 99.000 τόνους βοείου κρέατος. Αυτό είναι μόνο το 1,2% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης βοείου κρέατος. Αυτές οι ποσότητες θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή αγορά“, δήλωσε στο Euronews.

Η οργή των κτηνοτρόφων είναι κατανοητή, ακόμη και δικαιολογημένη. Πρόκειται για έναν οικονομικά πολύ εύθραυστο τομέα, ο οποίος χρειάστηκε πρόσφατα να αντιμετωπίσει ασθένειες και κακές καιρικές συνθήκες. Νομίζω ότι η Mercosur είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και όχι ο πυρήνας του προβλήματος“, υποστήριξε.

Ποιες χώρες είναι υπέρ της εμπορικής συμφωνίας Mercosur;

Αρκετές μεγάλες οικονομίες της ΕΕ τάσσονται υπέρ της συνθήκης, όπως η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

“Ενδιαφέρεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να απομονωθεί; Ή μήπως ενδιαφέρεται, σε αυτό το συγκεκριμένο γεωπολιτικό πλαίσιο που βιώνουμε, και ιδίως μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, να επεκτείνει το δίκτυο των εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες για να διατηρήσουμε και την οικονομική και εμπορική μας επιρροή; Νομίζω ότι η απάντηση είναι πολύ σαφής”, δήλωσε ο Λουις Πλάνας Πουχάδες, υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας.

Η Ούρσουσα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε επίσης την έντονη υποστήριξή της, κάνοντας λόγο για “μια συμφωνία μεγάλης οικονομικής και στρατηγικής σημασίας”.

Ποιες χώρες αντιτίθενται και πώς μπορούν να την εμποδίσουν;

Η Γαλλία έχει αντιταχθεί σθεναρά στη συνθήκη Mercosur, μαζί με την Πολωνία, την Αυστρία και την Ολλανδία.

Την περασμένη Τετάρτη, η Κάτω Βουλή της Γαλλίας ψήφισε σχεδόν ομόφωνα κατά της συμφωνίας – μια σπάνια επίδειξη ενότητας σε μια πολιτικά διχασμένη χώρα. Αλλά η ψηφοφορία ήταν απλώς συμβολική.Αν ήθελε να μπλοκάρει την εμπορική συμφωνία, η Γαλλία θα έπρεπε να συσπειρώσει τουλάχιστον άλλες τρεις χώρες της ΕΕ που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 35% του πληθυσμού του μπλοκ.

Προς το παρόν, η μόνη πολυπληθής χώρα που έχει συνταχθεί με τη Γαλλία είναι η Πολωνία. Το Παρίσι πρέπει να βρει ακόμη δύο μεγάλες χώρες για να σχηματίσει μια μειοψηφία αποκλεισμού.Η Γαλλία έχει φλερτάρει χώρες με μεγάλο πληθυσμό, όπως η Ιταλία και η Ρουμανία, προκειμένου να φτάσει το όριο που απαιτείται για να σταματήσει τη συμφωνία.

Η σύνοδος κορυφής της Mercosur, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στην Ουρουγουάη, θα μπορούσε να αποτελέσει τη στιγμή-κλειδί για την υπογραφή της συμφωνίας.

Εάν η ΕΕ και το νοτιοαμερικανικό μπλοκ καταφέρουν να οριστικοποιήσουν τη συνθήκη τότε, θα χρειαστούν ακόμη αρκετοί μήνες, αν όχι χρόνια, για να τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες της.

Πηγή: EURONEWS

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ