Η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε στις 13 Μαΐου 2025 τα χωριά Άνω Πέτρα, Δημαριό, Κλειστό, Φωτεινό και άλλες περιοχές του Νομού Άρτας, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια και γενικότερα στη φυτική παραγωγή, απειλώντας την οικονομική επιβίωση των αγροτών.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Άνω Πέτρας Άρτας κάνει λόγο για ολική καταστροφή καρπών και βλαστών στα ελαιόδεντρα, ενώ εκφράζει έντονη ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην παραγωγικότητα λόγω πληγών στα δέντρα που ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών και καρκινωμάτων.
«Η ζημιά δεν είναι μόνο για φέτος. Είναι μακροχρόνια. Τα δέντρα μας τραυματίστηκαν σοβαρά και θα υποφέρουν για χρόνια», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε επιστολή προς τα κόμματα, τους βουλευτές και τους φορείς της αυτοδιοίκησης.
Οι ελαιοπαραγωγοί ζητούν:
- Άμεση και εμπεριστατωμένη καταγραφή ζημιών από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ.
- Καταβολή αποζημιώσεων στο 100% της πραγματικής ζημιάς.
- Ένταξη των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο σε ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία.
- Τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει όλες τις μορφές ζημιών.
- Διαφάνεια στις διαδικασίες καταγραφής και αποζημιώσεων.
- Αποκατάσταση των αγροτικών υποδομών και δρόμων.
- Άμεση μέριμνα για άρδευση ενόψει ξηρού καλοκαιριού.
- Αναγνώριση των ζημιών των προηγούμενων ετών, λόγω ακαρπίας.
Ο Σύλλογος καλεί τις πολιτικές δυνάμεις, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ΕΛΓΑ να ανταποκριθούν άμεσα και ουσιαστικά στις ανάγκες των πληγέντων παραγωγών. Όπως τονίζει, οι μικρές καλλιέργειες, τα αμπέλια και τα οπωροφόρα δέντρα στους φτωχικούς κήπους των χωρικών έχουν επίσης υποστεί ζημιές, εντείνοντας την οικονομική ασφυξία στην περιοχή.
Πηγή: Epiruspost.gr