Τρίτη, 29 Ιουλίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

ΗΠΑ: Ανάλυση κινδύνου για τα εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής

spot_img
spot_img


Η αγωνία κορυφώνεται, καθώς πλησιάζει η καταλυτική ημερομηνία στο ζήτημα των εμπορικών δασμών. Η ΕΕ πιστεύει ότι η δίκαιη συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι «εφικτή», ενόψει της προθεσμίας. Ελπίδες αναπτύχθηκαν αφότου διπλωμάτες της ΕΕ υπέδειξαν ότι οι ΗΠΑ είχαν προτείνει ευρύ δασμό 15% στις περισσότερες ευρωπαϊκές εισαγωγές. Το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Νέας Υόρκης εξέδωσε κείμενο ανάλυσης κινδύνου για τα ελληνικά προϊόντα στην αγορά των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, το χαρακτηριστικό των τροφίμων και ποτών είναι ότι ελάχιστα από αυτά είναι ανελαστικά στην αύξηση τιμής: Ελάχιστα δεν μπορούν να υποκατασταθούν από φθηνότερα, εγχώρια ή εισαγόμενα.

Ο επικεφαλής Νίκος Θωμόπουλος ανέφερε ότι «το θετικό με τα ελληνικά διατροφικά προϊόντα είναι ότι έχουν θεμελιώσει θέση στη μεσαίου έως υψηλού εισοδήματος αγορά (εστιατόρια και καταναλωτές με μεσαίο έως υψηλό εισόδημα), χάρη στην ελληνική ομογένεια και την ταύτισή τους με την υγιεινή διατροφή και την υψηλή ποιότητα. Όμως, αντιμετωπίζουν συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό από εγχώρια προϊόντα, προϊόντα όμορων χωρών των ΗΠΑ και μεσογειακών χωρών εκτός ΕΕ (Μαρόκο, Τουρκία, Τυνησία), με χαμηλότερους δασμούς -από 10% έως 25%- από τον οριζόντιο δασμό 30%.

Ποια ελληνικά προϊόντα απειλούνται; – Οι κατηγορίες υψηλού και μεγίστου κινδύνου

Σύμφωνα με την έκθεση, στη ζώνη υψηλού κινδύνου, υπάγονται 10 προϊόντα. Ανάμεσά τους, κατεψυγμένα φρούτα και κελυφωτοί καρποί με δείκτη έκθεσης 23,6%, κρασιά από νωπά σταφύλια 20%, ροδάκινα 23,7%, λαχανικά και μείγματα λαχανικών 23,1%, επιτραπέζιες ελιές 29%, τυριά (εκτός από το νωπό τυρί, συμπεριλαμβανομένου όμως του τυριού από ορό γάλακτος, του τυροπήγματος, του επεξεργασμένου τυριού, του τυριού με μπλε “φλέβες” και άλλων τυριών που περιέχουν “φλέβες” ζύμωσης που παράγονται από το Penicillium roqueforti, καθώς και των τριμμένων ή τυριών σε σκόνη) στο 7,7%. Ακόμη, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ευρωπαϊκής Κατηγορίας 1 στο 8,4%, Ζυμαρικά άψητα (μη παραγεμισμένα, ούτε άλλως παρασκευασμένα, χωρίς αυγά) 17,7%, βάφλες και γκοφρέτες 27,9%, λαχανικά, καρποί, φρούτα, βρώσιμα μέρη φυτών στο 26,9%. Στην κατηγορία μεγίστου κινδύνου υπάγονται οκτώ προϊόντα.

Σε αυτή συγκαταλέγονται όσπρια χωρίς κέλυφος (έστω και αποφλοιωμένα ή σχισμένα, εξαιρούνται μπιζέλια, φασόλια, φακές, κουκιά) στο 66,7%, κατεψυγμένα καβούρια κ 53,3%, τριμμένα ή σε σκόνη τυριά όλων των ειδών 34,5%, βρώσιμα μανιτάρια και τρούφες 34,8%, λίπη και φυτικά σταθερά λάδια, μαζί με τα κλάσματά τους, έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχι χημικώς μετασχηματισμένα 50%, χαβιάρι στο 40%, αχλάδια στο 51,1%, αφρώδης οίνος (από νωπά σταφύλια) στο 38,5%. Σε γενικές γραμμές, διαφαίνεται ότι το διεθνές εμπόριο αναδιαρθρώνεται και οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να αναζητήσουν νέες αγορές, μετατρέποντας την απειλή σε ευκαιρία, ώστε να εισαχθούν σε νέες αγορές και κατόπιν, να παγιωθούν σε αυτές.

Πηγή: Άννα Χατζή-Foodreporter

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ