Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Η παραγωγική σύμπραξη για την ανάδειξη και τυποποίηση του αμύγδαλου Τεμπών

spot_img

Aγνωρίζοντας την αξία που έχει για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής, τρεις συνεταιρισμοί συνέπραξαν με σκοπό να προάγουν το αμύγδαλο Τεμπών και να δημιουργήσουν συνέργειες, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Απώτερος σκοπός των παραγωγών του ξεχωριστού αυτού αγροτικού προϊόντος, είναι η τυποποίησή του και η δημιουργία επωνυμίας, η οποία θα το καταστήσει αναγνωρίσιμο και θα του προσδώσει υπεραξία.

Το αμύγδαλο Τεμπών θα είναι το πρώτο αμύγδαλο, που θα ενταχθεί το προσεχές διάστημα στον κατάλογο των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων της Ελλάδας ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Στα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που το ξεχωρίζουν είναι η γεύση και η αφράτη υφή, στοιχεία τα οποία κατ’ επέκταση συνδέονται με τις καλλιεργητικές τεχνικές και τις μεθόδους που εφαρμόζονται από τους παραγωγούς στην περιοχή προέλευσης.

Όπως λέει στο TheTotalBusiness o πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καλαμακίου, Ευθύμιος Χάμος, «έχουμε συστήσει ομάδα παραγωγών για τα αμύγδαλα, τα κεράσια, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια. Το αμύγδαλο αποτελεί μία ξεχωριστή κατηγορία καθώς αναμένεται ότι θα είναι το πρώτο που θα ενταχθεί στον εθνικό κατάλογο ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων. Η ομάδα παραγωγών έχει 29 μέλη. Μέλημά μας είναι να προσδώσουμε αξία στο προϊόν και να δημιουργήσουμε τις βέλτιστες συνθήκες για τους παραγωγούς – μέλη μας». Οι συνολικές καλλιέργειες των 29 μελών ανέρχονται σε περίπου 1.000 στρέμματα και περίπου 10.000 δέντρα. «Προχωρήσαμε στη σύνταξη του σχετικού φακέλου για την αναγνώριση του αμυγδάλου των Τεμπών ως ΠΓΕ, λειτουργώντας από κοινού με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μακρυχωρίου και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλοχωρίου».

Είσοδος στην τυποποίηση και την δημιουργία εμπορικής ονομασίας

Ο επικεφαλής του συνεταιρισμού αναφέρει ότι στόχος για το προσεχές διάστημα είναι η είσοδος στην τυποποίηση και την εμπορική αξιοποίηση του αμυγδάλου, το οποίο θα παράγεται και θα συσκευάζεται ως επώνυμο προϊόν. «Προς αυτή την κατεύθυνση προγραμματίζουμε επενδύσεις στους τομείς διαλογής και επεξεργασίας του αμυγδάλου και κατόπιν στη συσκευασία του. Προς το παρόν κάνουμε παραγωγή και διοχετεύουμε αυτές τις ποσότητες σε τυποποιητές και εμπόρους, οι οποίοι διαθέτουν το προϊόν στην αγορά. Στόχος μας είναι να καθετοποιήσουμε τις διαδικασίες μας, προκειμένου να αξιοποιούμε οι ίδιοι τις δυνατότητες, που έχει το συγκεκριμένο αγαθό,διαθέτοντάς το στην αγορά».

Η καλλιέργεια αμυγδάλων στην περιοχή του Δήμου Τεμπών καλύπτει το 80% της συνολικής αγροτικής έκτασης και αποτελεί την κύρια ενασχόληση των κατοίκων με την οποία βιοπορίζονται. Στην επαρχία Ελασσόνας καλύπτει το 45% της έκτασης στη βόρεια και νότια περιοχή του διευρυμένου Δήμου Ελασσόνας και αποτελεί επίσης την κύρια ενασχόληση των κατοίκων με την οποία ασχολούνται επαγγελματικά εδώ και δεκαετίες. Στο Αργυροπούλι Τυρνάβου το αμύγδαλο αντιστοιχεί στο 70% της τοπικής δενδροκαλλιέργειας. Μεγάλη πρόκληση για την αμυγδαλοκαλλιέργεια τα τελευταία χρόνια, αποτελεί το γεγονός ότι έχει πληγεί από την ασθένεια της Φόμοψης στην ποικιλία αμυγδάλου της φυρανιάς, που καλύπτει περίπου το 70% της συνολικής έκτασης που καλλιεργούνται στις παραπάνω περιοχές του Νομού Λάρισας. Η εν λόγω ασθένεια προσβάλλει τους καρποφόρους οφθαλμούς και προξενεί ακαρπία και μόνιμη βλάβη του δένδρου. Κανένα αντίδοτο μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί για την αντιμετώπισή της. Ως προς τη σημασία, που έχει το αμύγδαλο για την αγροτική οικονομία, θα πρέπει να αναφερθεί μόνο στην περιοχή του Συκουρίου του Δήμου Τεμπών παράγεται ετησίως σχεδόν το 50% της εγχώριας παραγωγής αμυγδάλου και το 1% της παγκόσμιας παραγωγής συνολικά στη Θεσσαλία.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι από τις πιο σημαντικές στην Ελλάδα ως προς την παραγωγή φρούτων, αλλά και καρπών, όπως αμύγδαλα, καρύδια, κάστανα. Αν και δεν έχει παραγωγή εσπεριδοειδών, λόγω ακαταλληλότητας του κλίματος, είναι πρώτη σε παραγωγή αχλαδιών (54,7% της εγχώριας παραγωγής του 2019, με το 51% στην ΠΕ Λάρισας), αμυγδάλων (51,7%, με την περιφερειακή ενότητα Λάρισας να παράγει το 41,1%), καρυδιών (26,3% με πρώτη την περιφερειακή ενότητα Λάρισας και τρίτη την περιφερειακή ενότητα Τρικάλων) και κάστανων (39,5%, με πρώτη περιφερειακή ενότητα τη Λάρισα και πέμπτη την περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας).

Επίσης, είναι δεύτερη σε παραγωγή μήλων (22%, η Μαγνησία τέταρτη στη χώρα με 11%, πέμπτη η Λάρισα με το 9,9%), δεύτερη σε παραγωγή ροδάκινων και βερίκοκων, με την περιφερειακή ενότητα Λάρισας να είναι όμως η τρίτη σε παραγωγή πανελλαδικά και τρίτη στην παραγωγή κερασιών (πέμπτη σε παραγωγή η περιφερειακή ενότητα Λάρισας).

Πηγή: www.thetotalbusiness.com/

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ