Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Η Κομμίωση της μανταρινιάς – Μέτρα αντιμετώπισης

spot_img

Η φυτόφθορα προσβάλλει τον κορμό των δένδρων καθώς και τα φρούτα και καταστρέφει πολλά από αυτά μετά τη συγκομιδή.

Τέσσερα είδη φυτόφθορας προσβάλλουν τα εσπεριδοειδή. Δύο όμως από αυτά είναι τα πιο επιζήμια το Phytophthora parasitica και το Phytophthora citriphthora. Το P. parasitica δραστηριοποιείται σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 18οC, ενώ το P. citriphthora σε χαμηλότερες.

Και οι δύο μύκητες μπορούν να προκαλέσουν σηψιρριζία και κομμίωση, με την ποικιλία της μανταρινιάς Clementine να είναι αρκετά ευαίσθητη στην P. citriphthora. Η ευπάθεια μερικών υποκειμένων και ποικιλιών εσπεριοδοειδων στην P. citriphthora ακολουθεί την σειρά: Λεμονιά – Femminello > Μανταρινιά – Clementine > Κιτριά > Πορτοκαλιά > Τραχύκαρπη λεμονία > Νεραντζιά.

Οι μύκητες επιβιώνουν στο έδαφος. Η μόλυνση του κορμού ευνοείται από την υψηλή υγρασία και την ύπαρξη τραυμάτων στο φλοιό και ιδιαίτερα στο λαιμό του δένδρου, που είναι πιο ευπαθής. Η ασθένεια αρχικά εκδηλώνεται με εκροή κόμμεος από την προσλβηθείσα περιοχή του φλοιού και στη συνέχεια παρατηρείται καστανός μεταχρωματισμός του φλοιού και νέκρωση ακόμη και του ξύλου. Η εμφάνιση του δένδρου είναι ασθενική, τα φύλλα γίνονται κίτρινα και οι βλαστοί και τα νεαρά κλαδιά ξηραίνονται.

Για την πρόληψη της ασθένειας συνιστάται:

✔ Χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και χρήση ανθεκτικών υποκειμένων και ποικιλιών.

✔ Εγκατάσταση του φυτωρίου ή του οπωρώνα σε περιοχή όπου το έδαφος και το νερό είναι απαλλαγμένα του παθογόνου. Αποφυγή μεταφοράς πολ/κου υλικού-δενδρυλλίων από φυτώρια που δεν τηρούν προδιαγραφές υγιεινής.

✔ Προσανατολισμός των γραμμών φύτευσης κατά τη κατεύθυνση των ανέμων, πυκνότητα φύτευσης και κλάδεμα έτσι ώστε να ευνοείται ο αερισμός των δένδρων και του εδάφους.

✔ O εμβολιασμός να γίνεται ψηλά (>50 εκ.) και να χρησιμοποιείται η νεραντζιά ή άλλα ανθεκτικά υποκείμενα.

✔ Αποφυγή συμπίεσης του εδάφους με βαριά γεωργικά μηχανήματα ή και φρέζα, που δυσχεραίνει τη στράγγιση. Η φρέζα επίσης τραυματίζει τις ρίζες.

✔ Οπωρώνες σε βαρύ έδαφος (που δεν σταγγίζουν καλά), πρέπει να απολυμαίνονται με κατάλληλα μυκητοκτόνα.

✔ Αποφυγή άρδευσης με ολική ή μερική κατάκλιση ή με αυλάκια και προτίμηση μεθόδων εντοπισμένης άρδευσης (κατά πρώτο λόγο στάγδην ή κατά δεύτερο μικροεκτοξευτήρες) ή φύτευση των δένδρων σε «σαμάρια». Αποφυγή επαφής του «λαιμού» των δένδρων με το νερό άρδευσης με κατασκευή προχώματος στη σειρά φύτευσης ή φύτευση σε «σαμάρια» και καταστροφή των ζιζανίων γύρω από το κορμό.

✔ Καθάρισμα της προσβεβλημένης περιοχής του κορμού και στη συνέχεια εφαρμογή με χαλκούχο σκεύασμα.

✔ Αποφυγή επαφής των καρπών με το έδαφος κατά τη συγκομιδή. Συλλογή και καταστροφή των πεσμένων

Πηγή: Farmacon

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ