Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Από τους πρώτους καλλιεργητές μπρόκολου στην Ελλάδα με καθετοποιημένη παραγωγή

spot_img

Σπούδασε αλιεία-υδατοκαλλιέργεια και δούλεψε 8 χρόνια στον τομέα αυτό. O Μάρκος Σαπουντζόγλου άφησε όμως τις ιχθυοκαλλιέργειες και αποφάσισε να ασχοληθεί με τα χωράφια του πατέρα του Δυτικό Πέλλας. Για ποιο λόγο; Ήθελε να επιστρέψει στον τόπο του και να κάνει κάτι δικό του. “Για μένα ο κύκλος της ιχθυοκαλλιέργειας είχε τελειώσει αποφάσισα να εκμεταλευτώ ότι είχα από τον πατέρα μου δηλαδή τα χωράφια και τα τρακτέρ και να αρχίσω κάτι αποκλειστικά δικό μου” εξηγεί στην ΑΓΡΟέκφραση ο κ. Σαπουντζόγλου.

Από τους πρώτους καλλιεργητές μπρόκολου στην Ελλαδά

Έτσι, το 2004 ξεκίνησε να καλλιεργεί ντομάτες και μαρούλια επειδή όμως ήταν ανήσυχο πνεύμα γρήγορα αποφάσισε κάνει στροφή στα μπρόκολα. Ήταν από τους πρώτους που δοκιμαστικά το 2006 άρχισε να καλλιεργεί μπρόκολα και κουνουπίδια σε μόλις πέντε στρέμματα του πατέρα του. Επέλεξε τα συγκεκριμένα λαχανικά επηρεασμένος από διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις για τις ευεργετικές αντιοδειδωτικές τους ιδιότητες είχε ως αρχή να κάνει σωστά και σταθερά βήματα για να αποφύγει λάθη και βιασύνες,  “διάβαζα ότι επιστημονικό άρθρο υπήρχε και έπεφτε στα χέρια μου για την καλλιέργεια του μπρόκολου και τις ευεργετικές του ιδιότητες καθώς το μπρόκολο έχει πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία. Εκείνη την εποχή ακούγαμε στην τηλεόραση για το πόσο καλό κάνει το μπρόκολο στην υγεία μας και έτσι άρχισα να το ψάχνω”, αναφέρει ο Μάρκος Σαπουντζόγλου.

Με πολύ μελέτη από τα 5 στρέμματα έφτασε να καλλιεργεί 1500

Γρήγορα εξειδικεύτηκε στην παραγωγή των συγκεκριμένων λαχανικών μελέτησε καλά τα στατιστικά στοιχεία των εξαγωγών για τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια αλλά και τον μέσο όρο τιμών εξαγωγής. Με τον καιρό ανέπτυξε τη δουλειά του, αναδεικνύοντάς την σε επικερδέστατη καθετοποιημένη δραστηριότητα που εκκινεί από την ανάπτυξη των φυτωρίων και φθάνει μέχρι τη συσκευασία και εμπορία των προϊόντων. Σήμερα μετά απο 20 χρόνια έφτασε να καλλιεργεί συνολικά 1500 στρέμματα. Πρωτοπορεί καθώς εκτός από την παραγωγή συσκευάζει τα λαχανικά αυτόματα με την κοπή διατηρώντας τα προϊόντα φρέσκα μέχρι την παράδοσή τους στα τελικά σημεία πώλησης σε Ελλάδα και Ευρώπη.  

Εξάγει μπρόκολα και κουνουπίδια σε Ευρώπη και Ασία

Το 40% των προιόντων της εταιρείας του κατευθύνεται στις  αγορές λαχανικών της Ευρώπης και της Ασίας και το 60% σε εγχώριες αλυσίδες και τοπικές αγορές. Τα καταπράσινα μπρόκολα του , χαρακτηρίζονται από ισχυρή γεύση και έχουν ζήτηση από σεφ και εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας. Εκτός από μπρόκολοπαράγει μωβ, πορτοκαλί, πράσινο κουνουπίδι, savoy, romanesco και κινέζικο λάχανο.

Πριν από τον Μάρκο Σαπουντζόγλου η παραγωγή του μπρόκολου στην Ελλάδα ήταν περιορισμένη άγνωστη. Καλλιεργητικά μπρόκολο συνανατάμε στην κεντρική και δυτική Μακεδονία. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο αγρότης Μάρκος Σαπουντζόγλου από το Δυτικό Πέλλας ανέπτυξε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, τον καιρό των σκληρών μνημονίων. Έχοντας όμως στο μυαλό του ένα συγκεκριμένο παραγωγικό πρότυπο δεν άφησε τίποτα στην τύχη με μελέτη και σκληρή δουλειά τα κατάφερε. Επόμενος στοχός για αυτόν είναι η ορθολογική χρήση γης χωρίς υπερκαλλιέργεια. “Θέλω να έχω φρέσκα λαχανικά με εκλεκτή γεύση για αυτό δεν σταματώ να μελετάω ακόμη και διδακτορικές διατριβές, πειράματα και έρευνες που αφορούν το μπρόκολο και κουνουπίδι” τονίζει ο κ. Σαπουντζόγλου. Ονειρεύεται και στοχεύει την αύξηση της παραγωγικότητας του με τη σωστή όμως περιβαλλοντική διαχείριση και την ορθολογική χρήση των  φυσικών πόρων. Στους νέους παραγωγούς συμβουλεύει να ακούνε την αγορά, εξάλλου και αυτός το ίδιο έκανε όταν ξεκίνησε 30 ετών αφήνοντας την ιχθυοκαλλιέργεια για τη γη.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ